# Mariana Gheorghe mai bate un cui în sicriul Rafinăriei. „Activitatea la Arpechim s-a oprit. Repoziţionăm o parte din activele de acolo ca terminal de depozitare pentru ţiţei şi pentru produsele noastre. Ele vor trebui autorizate ca depozite de produse petroliere”, a afirmat recent directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. În ceea ce priveşte restul instalaţiilor, Petrom aşteaptă rezultatul negocierilor dintre statul român şi un eventual cumpărător al combinatului chimic Oltchim, pentru a vedea dacă există interes şi pentru Arpechim. „În contextul discuţiilor pentru privatizarea Oltchim, autorităţile ne-au sugerat că s-ar putea să existe interes şi pentru Arpechim. Vom purta discuţii cu cei interesaţi”, a mai anunțat oficialul Petrom.
Decontaminarea Arpechim plătită inclusiv din buzunarul disponibilizaților
Pe de altă parte, în baza prevederilor din contractul de privatizare, Petrom poate cere statului să suporte cheltuieli pentru decontaminarea diferitor locuri, în cazul în care se dovedește că poluarea s-a realizat înainte de privatizare (așa-numita „poluare istorică”). Până în prezent, Petrom a depus la Ministerul Mediului cereri de rambursare a unor cheltuieli de mediu în valoare de circa 95 milioane lei, pentru patru proiecte de decontaminare, din care două la Arpechim, conform directoarei Mariana Gheorghe. Cu alte cuvinte, decontaminarea va fi suportată de contribuabilii români, inclusiv de cei care au fost disponibilizați de la Arpechim.
Prăbușirea unui colos în doi pași
Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim. În 2009, combinatul vâlcean a cumpărat de la OMV Petrom divizia de petrochimie din cadrul Arpechim, contra sumei de 13 milioane euro, dar din cauza lipsei capitalului de lucru, activitatea nu a fost reluată. În martie 2011, conducerea Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, după ce compania nu a identificat un „cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei”. Reprezentanţii companiei motivau atunci că Arpechim este o rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare.
Florin Silvestru
0 Comentarii