Web Analytics

„Abia când italienii l-au arestat pe Inquieto, s-au mişcat lucrurile şi în dosarul morţii copilului meu”

de | 30.08.2018 14:00 | Dezvăluiri

# Spune mama tânărului mort pe şantierul lui Nicola Inquieto # „Statul român i-a permis lui Inquieto să facă toate chestiile astea”, mai acuză Mădălina Vasile

Acuzaţii de tergiversare a cazului în ancheta morţii lui Marius Vasile, tânărul decedat în data de 17 august 2016 pe şantierul firmei lui Nicola Inquieto, SC Daniela Construcţii SRL. Mama tânărului spune că omul de afaceri italian a minţit când a afirmat că macaraua pe care angajatul a fost pus să lucreze, deşi nu avea pregătire în acest sens, era nefuncţională şi că anchetatorii au greşit iniţial, când au luat de bune afirmaţiile reprezentanţilor SC Daniela Construcţii SRL. Femeia spune că, abia după descinderile din primăvara acestui an la locuinţa şi firmele italianului, anchetatorii s-au aplecat cu adevărat asupra morţii fiului său şi leagă propunerea de trimitere în judecată a societăţii comerciale, precum și a administratorului (Nicola Inquieto) şi a şefului de şantier – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă – tocmai de acţiunile demarate de statul italian și procurorii anti-mafia împotriva lui Nicola Inquieto.

Nimeni n-a răspuns până acum în faţa justiţiei de accidentul lui Marius Vasile, tânărul de 24 de ani din Dâmboviţa, care a murit strivit de beton după ce a căzut de pe macaraua firmei Daniela Construcţii, un utilaj neautorizat ISCIR, despre care martorii spun că funcţiona în ziua accidentului, dar despre care reprezentanţii firmei sugerau că se afla pe şantier doar… de decor. Familia lui Marius nu şi-a pierdut încă speranţele că justiţia va face dreptate în acest caz, mai ales că, imediat după percheziţiile Direcţiei Antimafia din Napoli la locuinţa şi la firmele lui Inquieto din Pitești, precum şi după reţinerea omului de afaceri italian, s-au (re)pus în mișcare și polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale din cadrul IJP Argeș. Așa că au finalizat cercetările în dosarul penal înregistrat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă în cazul decesului lui Marius Vasile.
„Abia când au venit autoritățile italiene, carabinierii, și l-au arestat pe Inquieto, s-au mișcat lucrurile și în dosarul morții copilului meu. Pentru că, până atunci, un an și ceva, nu se făcuse nimic în dosarul ăsta. Le-a forțat un pic mâna… S-a tărăgănat totul. Pentru că Nicola Inquieto e un om potent financiar, eu mă așteptam ca, la banii lui, banii ăia murdari cu care a făcut atâtea case, de-a lăsat acum lumea nenorocită, lucrurile să nu se prea miște. Copilul meu a murit acolo și din cauza statului ăsta nenorocit, care a permis să se întâmple așa ceva. Statul român i-a permis să facă toate chestiile astea. Dacă italienii nu veneau să descopereau toate ilegalitățile, românii acceptau în continuare ca Inquieto să facă ce vrea el la Pitești. De ce a permis statul român asta? Nu vedeți ce e acolo, că nici în Dallas n-am văzut așa ceva!”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Mădălina Vasile, mama tânărului.

Raportul necropsiei, finalizat abia la un an și două luni de la tragedie

Femeia crede că nu întâmplător raportul de necropsie a fost eliberat abia la 14 luni de la moartea lui Marius.
„Vă dați seama că un an și două luni a trecut până a ieșit necropsia?! Eu, nefiind de specialitate, dacă iau un cadavru și, cu o lupă, îl examinez de la coadă la cap, tot nu trece un an și două luni. Să stea atât și să-mi spună, la final, doar că fiul meu nu era alcoolic și nu era drogat? Adică să nu poată să spună nici dacă a fost accident vascular sau infarct? E clar că au tras de timp. Păi, ce-au făcut ei atâtea luni? Sunt vai de capul lor! M-am dus să iau raportul de necropsie de la Spitalul Județean și mi-au zis: «Du-te la Institutul Mina Minovici de la București!». M-am dus la București și mi-au zis că la Pitești trebuie să fie rezultatul necropsiei. M-am dus la spitalul de la care l-am luat pe copil în sicriu (la Serviciul Medico-Legal de la Spitalul Județean, n.red.) și, după ce asistenta mi-a cerut CNP-ul și m-a pus să-i povestesc de 20 de ori ce s-a întâmplat și la ce firmă a lucrat, mi-a zis: «Nu știu, aici nu figurează nici la vii, nici la morți». Vă dați seama că mi-a venit să-i dau cu laptopul în cap?! Cum să-mi spui tu mie că nici la vii, nici la morți, dacă eu am luat copilul de acolo în tron? Vă dați seama, niște hahalere nenorocite, niște jigodii în țara asta. Mai bine să dai în cap decât să muncești cinstit. La concluzia asta am ajuns. De-asta nici n-au făcut nimic atâta timp în ancheta aia”, mai spune femeia.

Varianta cea mai la-ndemână: mortul e de vină

Prima dintre concluziile anchetei a arătat că Marius, adică mortul, poartă responsabilitatea accidentului. Și asta pentru că s-ar fi urcat pe macaraua lui Inquieto, deşi nu avea dreptul, în condiţiile în care, spun martorii, tânărul fusese instruit special și pus să folosească utilajul. Abia după ce familia a cerut o contraexpertiză, anchetatorii au concluzionat că există şi alţi vinovaţi.
„Copilul meu a murit chiar vizavi de poarta vilei lui Inquieto. Era angajat pe funcția de dulgher, dar făcea și altele, că știți cum e în România, ești angajat pe o funcție și faci zece. El era singur cu șantierul. Inginerul era la mare, italianul făcuse nunta și era în Italia… Îl trimiteau și cu o mașină care avea o platformă de 3 tone și jumătate… Îl puneau să dea materialele cu macaraua. Dacă nu făcea lucrurile alea, nu-și lua banii. La banii lui, Nicola Inquieto și-a bătut joc… Putea să-și angajeze macaragiu, nu să-l pună pe copilul meu… Băiatul s-a dus acolo, că trebuiau să dea materiale cu macaraua la etajul 5; ei lucrând la înălțime, oamenii nu puteau căra totul cu cârca. În două, trei, cinci secunde, nu știu ce s-a întâmplat, că a căzut. Nu l-a văzut nimeni. În secunda doi după accident, cei de la firmă au mințit că macaraua nu funcționa. Un reporter a întrebat atunci: «Și copilul ăsta ce-a căutat pe macara, că doar nu s-a dus să-și facă selfie?». Îl scoseseră vinovat pe băiatul meu că de ce s-a urcat acolo, apoi, după ce am cerut contraexpertiză, au dat culpă comună şi au spus că de vină e şi el, că s-a urcat acolo, dar şi ei, că de ce au adus macaraua defectă acolo, şi că e clar că l-a învățat cineva s-o manevreze. S-a dovedit că din 2003 macaraua nu avea acte. Nu avea acte nici cu ISCIR-ul, nu avea nicio formă legală în baza căreia să se repare când se strica, nu avea macaragiu angajat… Avem declarații ale martorilor, colegii lui de muncă, că a fost luat și pus să învețe pe macara, să știe ce să facă dacă se strică macaraua aia care nu avea acte, că fusese adusă din Italia de la fier vechi”, mai spune femeia.

„Au încercat să mă intimideze, doamnă!”

Femeia povestește că s-a ambiţionat să nu renunţe, deşi pe parcursul anchetei ar fi fost intimidată să o facă.
„Eu n-am vrut niciodată să văd poze cu el plin de sânge, lovit de beton. N-am vrut să-mi rămână așa în cap. La un moment dat, mi-au întins dosarul pe masă, desfăcut, cu toate pozele color acolo. Au încercat să mă intimideze, doamnă, să renunţ! Vă daţi seama că n-am mai putut să plec pe picioare de acolo?!”, mai spune femeia.
Într-adevăr, în mai 2018 anchetatorii au stabilit că un reprezentant al SC Daniela Construcții ar fi dispus utilizarea unei macarale-turn pe şantier, fără a avea angajat R.S.T.V.I. şi fără a avea încheiat contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de I.S.C.I.R. De asemenea, poliţiştii au stabilit că şeful de şantier din cadrul aceleiaşi societăţi comerciale ar fi acceptat utilizarea şi repararea ocazională a macaralei-turn de către personal neinstruit.
„Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunere de trimitere în judecată a societăţii comerciale, precum şi a administratorului (Nicola Inquieto) şi şefului de şantier sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, se precizează într-un comunicat al IPJ Argeș din mai 2018. Iar asta s-a întâmplat imediat după ce italianul a fost arestat și Jurnalul de Argeș a început să publice date din rechizitoriul procurorilor din Milano, despre cum spăla Inquieto, la Pitești, banii mafiei italiene.
„S-a întâmplat, în sfârşit, dar abia după ce pe Nicola Inquieto l-au luat italienii cu evaziune și spălare de bani”, este de părere femeia.

„A doua zi mi-a aruncat crucea”

Mama tânărului mai povestește că deschiderea anchetei l-a întors pe Nicola Inquieto împotriva ei.
„I-am cerut acordul, că nu era domeniu public, să fac o cruce și un parastas acolo unde a murit băiatul meu. M-a lăsat să fac cruce… Însă a doua zi mi-a aruncat-o”, mai spune Mădălina Vasile.

Familia n-a luat ajutor de înmormântare pentru că Inquieto a refuzat să dea o semnătură

Familia tânărului nu a beneficiat nici până acum de ajutorul de înmormântare la care avea dreptul după moartea lui Marius.
„Am vrut să obținem o hârtie de la el, prin care să se arate că la momentul accidentului băiatul meu era angajat al firmei Daniela Construcții. Am cerut și prin fax, prin mail, și prin curier, și prin toatre procedurile posibile și imposibile, ca să pot obține ajutor de înmormântare de la stat, de aici, de la Dâmbovița, nu de la el. Când m-am dus la birou să-i cer documentul, ca să pot face dosarul pentru ajutor, a spus: «Nu-ți dau, pentru că te judeci cu mine». Mi-a zis să merg să mă controlez, că sunt nebună”, a încheiat femeia.
Izabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii