Web Analytics
scris miercuri, 17.06.2020

ABAAV: Argeșul – sub cod portocaliu de inundații

Situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, pentru bazinul hidrografic Argeș-Vedea, indică probabilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE. Bazinul hidrografic Argeș-Vedea se află sub Avertizarea hidrologică nr. 14 din 16 iunie 2020, astfel:

ABAAV: Argeșul – sub cod portocaliu de inundații

COD GALBEN: intervalul 16.06.2020 ora 12:00 – 17.06.2020 ora 20:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov şi Giurgiu), Olt (judeţele: Argeş, Gorj, Dolj şi Olt), Călmaţui (judetele: Olt şi Teleorman).

COD PORTOCALIU: intervalul 16.06.2020 ora 12:00 – 17.06.2020 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov şi Giurgiu), Olt – afluenţii de stânga (judeţele: Argeş şi Olt), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman). La nivelul ABA Argeș- Vedea este activat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgență menținându-se măsurile permanenței personalului de tură și operativ la sediile ABAAV, SGA si SHI și a colectarii datelor de la stațiile hidrometrice în ritm dublat. Se continuă monitorizarea cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare și intervenţia cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune. Prin Sistemele de Gospodărire a Apelor au fost luate măsuri de:

  • supraveghere a tuturor echipamentelor hidromecanice ale barajelor, stațiilor de pompare, nodurilor hidrotehnice din administrare astfel încât acestea să fie funcţionale permanent;
  • urmărire a tuturor punctelor critice pe cursurile de râu (în colaborare cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență)
  • monitorizare (împreună cu CLSU) a podurilor și podețelor (cunoscute cu probleme) pentru tranzitarea în bune condiții a viiturilor și înștiințarea CLSU asupra necesității decolmatării rigolelor, podurilor și podețelor în vederea asigurării scurgerii apelor mari;
  • avertizare telefonică a deținătorilor lacurilor de acumulare cu folosință piscicolă de categoria C si D asupra situației hidrologice, cu interziscerea efectuării de manevre fară acordul reprezentanților ABA Argeș-Vedea;
  • asigurarea materialelor și mijloacelor de apărare împotriva inundațiilor și pregătirea utilajelor pentru intervenții operative la lucrările hidrotehnice din administrare și în caz de necesitate la solicitarea comitetelor pentru situații de urgență.
  • Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea se află în permanentă legătură cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș, informațiile transmițându-se reciproc, în vederea prevenirii și evitării unor eventuale efecte negative ale precipitațiilor.
  • În intervalul 14-16 iunie, în bazinul hidrografic Argeș – Vedea au căzut cantități mari de apă, care au cumulat în unele zone, peste 100 de litri pe metrul pătrat. La stațiile hidrometrice și barajele administrate au fost măsurate precipitații care, în 48 de ore, au totalizat: 106 l/mp la SH Bălilești (râul Bratia, județul Argeș), 103 l/mp – baraj Mihăilești (jud Giurgiu), 83 l/mp – baraj Pitești (jud. Argeș), 81 l/mp – baraj Budeasa (jud. Argeș), 73 l/mp – baraj Bascov (jud. Argeș), 79 l/mp – baraj Făcău (jud Giurgiu), 94 l/mp – SH Vidra (râu Sabar, jud. Ilfov),  83 l/mp – SH Brevoiești (râu Bratia, jud Argeș), 82 l/mp – SH Voina (râul Râul Târgului, jud. Argeș), 77,2 l/mp – SH Râușor Pod (râul Bratia, jud Argeș), 74 l/mp – SH Dârmânești  (râul Doamnei, jud. Argeș), 74 l/mp – SH Nămăiești (râu Argeșel, jud. Argeș), 71 l/mp – SH Voinești (râul Târgului, jud Argeș), 71 l/mp SH Mioveni (râu Argeșel, jud. Argeș).
  • În perioada 15 – 16 iunie 2020 în bazinul hidrografic Argeș-Vedea s-au înregistrat depășiri ale Cotelor de Apărare la 2 stații hidrometrice pe râurile Bughea și Bratia. Viiturile create în urma precipitațiilor pe principalele cursuri de râu, au fost atenuate fără probleme în lacurile de acumulare din bazinul hidrografic Argeș, acestea înregistrând un grad de umplere de 81%.
  • În această lună Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a finalizat, două lucrări cuprinse în programul de gospodărire a apelor pentru anul 2020 pentru protejarea localităților, una vizând râul Bughea în comuna Bughea de Sus, prin care s-a realizat reprofilarea albiei râului Bughea pentru asigurarea tranzitării debitelor făra afectarea riveranilor. Lucrarea a fost realizată în baza unui protocol de colaborare cu primaria Bughea de Sus. O altă lucrare realizată este reprofilarea râului Doamnei în comuna Corbi, sat Jgheaburi, zona fiind un punct critic la debite mari. S-a intervenit pentru asigurarea secțiunii de scurgere și consolidarea apărării de mal.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

antisemitismul

Antisemitismul a explodat

MAKE English Version • (Episodul 1) Evreii din Europa se simt mai duşmăniţi de la momentul atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, o...

Din ediția tipărită