Comisia de Urbanism i-a cerut actualului proprietar al Hotelului Muntenia să facă un studiu arheologic și expertiză pentru lucrări subterane la adâncimi foarte mari
Nou complex în Pitești, chiar în centru, lângă Hotelul Muntenia. Studiul de oportunitate pentru acest proiect a fost prezentat în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Pitești, miercuri, 8 iunie a.c., și a primit aviz pozitiv. Proiectul conține cazino, spa, restaurant, apartamente, birouri și parcări. Trebuie spus că este versiunea a treia cu care vine actualul proprietar al hotelului, Dragoș Diaconescu, cunoscut și ca Beny Păcănele pentru afacerea sa în domeniul jocurilor de noroc. Acesta a cumparat hotelul în 2019, la licitație, cu aproximativ 5 milioane euro.
Cum ar arăta complexul Muntenia
Studiul de oportunitate a fost făcut de firma SC ATU NOVO CONSTRUCT SRL în vederea elaborării P.U.Z. pentru „Dezvoltare complex multifuncțional (Hotel Muntenia) – desființare parțială corpuri, modificări/amenajări interioare/exterioare și organizare de șantier” pe terenul în suprafață de 7.552 mp.
Funcțiunea propusă este mixtă – comerț, servicii de interes general, servicii conexe hotelului (cazino, spa, sport etc.), alimentație publică (restaurant, cafenele etc.), locuințe colective/apartamente-hotel; birouri, parcări (majoritar subsol), spații cu caracter public.
Sunt prevăzute și servicii de interes general, comerț, alimentație publică (food court), centru de agrement și sport, spații evenimente publice (amfiteatru) și semipublice (conferințe etc.), centru de business, cu regimul de înălțime 3S+P+Mz. Pentru hotelul-turn se menține înălțimea maximă existentă, adică S+P+Mz+12E. Hotelul va avea funcțiuni specifice: restaurant, ballroom etc. Bara hotel (hotel și funcțiuni specifice – restaurant etc.): 3S+P+Mz+4E+1Er. Corpul de pe b-dul Republicii (apartamente-hotel) va avea regimul de înălțime S+P+Mz+4E+1Er. Sunt prevăzute 257 locuri de parcare; 303 locuri asigurate la subsol, 1, 2 și 3; 6 locuri de parcare la sol și 50 locuri de parcare la dispoziția municipalității. Spațiile verzi propuse reprezintă 25% din suprafața terenului, adică 1.888 mp. De asemenea, se estimează că vor fi 110 locuri de muncă noi pentru personalul care va deservi funcțiunile de utilitate publică.
Citește și Benny Păcănele a depus la Primăria Pitesti un proiect pentru 2 blocuri lângă hotel Muntenia
De ce studiu arheologic? Fiindcă în proximitate a existat Biserica “Sf. Nicolae”, demolată de comuniști
Consilierul local Tiberiu Irimia, membru în CTATU, ne-a spus ce recomandări a primit proprietarul Hotelului Muntenia. „Vor trebui să facă studiu arheologic, pentru că este o zonă protejată din punct de vedere arheologic (în proximitate a fost Biserica «Sfântul Nicolae», denumită și «Biserica cu ceas», demolată de regimul comunist, unde primăria vrea să amplaseze un pavaj de sticlă, prin care să fie vizibile temeliile care s-au păstrat, n. red.). Şi mai este o recomandare: să facă o expertiză tehnică pentru execuție piloni și lucrări subterane, ca să nu se pună cumva în pericol structura de rezistență a clădirilor vecine; şi aici vorbim, în primul rând, de monumentul Casa Armatei, cât și de structura veche a Hotelului Muntenia, pentru că intenția dezvoltatorului este să facă o parcare subterană de minus trei etaje. Se vor face săpături la adâncimi foarte mari”, a explicat Tiberiu Irimia.
Prima recomandare a fost făcută de arhitectul-șef al Consiliului Județean, Andreea Tache, iar a doua – de către consilierul local Tiberiu Irimia.
Au făcut studii de însorire
„E un proiect care, din punctul meu de vedere, a fost bine prezentat și bine executat de arhitectul care s-a prezentat acolo, la comisie. Și-a dat seama de importanța acestei poziții, practic e zona zero a Piteștiului. Din punctul meu de vedere, zonă mai importantă în centrul Piteștiului nu există decât ce se va face acolo, la Muntenia. A luat în calcul și să fie securizate foarte bine clădirile învecinate, au făcut inclusiv studii de însorire, ca să nu pună în pericol însorirea, conform legislației, a proprietăților vecine. În rest, noi ne-am dori ca el să se apuce cât mai repede de lucrare și să o vedem terminată și, cumva, să arate și finalizată așa cum arată în proiect”, a mai spus Tiberiu Irimia.
„Va da tonul centrului Piteștiului, fiind cea mai recentă investiție care se face acolo”
În trecut, proprietarul dorea să facă două blocuri, unul între Casa Armatei și Strada Mare și altul în spatele hotelului-turn, dar comisia a respins proiectul imobiliar în septembrie 2021 și în februarie 2022. Acum, după studiul de oportunitate aprobat, dezvoltatorul trebuie să facă un Plan Urbanistic Zonal și un Plan Urbanistic de Detaliu, care vor fi supuse comisiilor din Consiliul Local.
„Acesta, din punctul meu de vedere, a fost cel mai important pas, că a primit undă verde, practic, la direcția în care se va merge cu proiectul. Prima oară a venit, în alte două întâlniri, din punctul meu de vedere, în care s-a pierdut timpul, încercând să facă blocuri de locuințe și, până la urmă, și-a dat seama că nu este o zonă în care cineva și-ar mai dori să vadă blocuri de locuințe. E o zonă care trebuie tratată cu interes major, pentru că, practic, ea va da tonul centrului Piteștiului, fiind cea mai recentă investiție care se face acolo și, fiind în centrul Piteștiului, trebuie să dea nota de modernism a orașului pentru anul în care trăim. Practic, nicio investiție majoră nu s-a mai făcut în zona centrală de 20-30 de ani, cu excepția Pieței Primăriei, dar vorbesc de piața de la Muntenia, care mi se pare la fel de centrală și importantă”, crede Tiberiu Irimia.
Citește și Benny „Păcănele” – refuzat de bănci pentru refacerea Hotelului Muntenia
Benny, asa da !
Nu ma intereseaza ce faci dupa ( profit ma refer ) dar cu proiectul asta te pot considera un tip inteligent.
Daca faci tu asa tanar sa renasca Hotel Muntenia…este bine.
Nu stiu daca ai asociati ptr finantare , insa pare o lucrare mare.