Web Analytics
scris duminică, 01.01.2023

A murit poetul Adam Puslojic, un prieten al poporului român

S-a stins din viaţă, la finele anului 2022, poetul şi traducătorul sârb Adam Puslojic, membru de onoare al Academiei Române, un mare prieten al poporului român, născut pe valea Timocului, animator al relaţiilor culturale româno-sârbeşti.

A murit poetul Adam Puslojic, un prieten al poporului român

Cu el dispare încă unul dintre ultimii reprezentanţi ai „generaţiei de aur”, creatoare de mitologie lirică. Un sufletist care a „ars” pentru poezie până la sfârşit şi a cărui efigie, atât de expresivă, va rămâne în conştiinţa noastră publică” – este mesajul postat pe pagina proprie de Facebook a Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Citeşte şi: Jurnaliștii de la UZPR Argeș au avut prima întâlnire în noua formulă de conducere

Scriitorul și traducătorul sârb Adam Puslojic s-a născut la 11 martie 1943 la Kobisnica (Cobiș­nița), lângă Negotin, în Serbia. A absolvit școala generală și liceul la Negotin, iar apoi Facultatea de Filologie din Belgrad, specializarea lite­ratură universală și teoria li­teraturii (1962–1967). 

Printre autorii români traduși de el se numără Nichita Stănescu (de care a fost legat printr-o mare prietenie), Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion Barbu, George Bacovia, Mircea Dinescu, Geo Bogza ș.a. Poezia sa a fost tradusă în peste 20 de limbi străine, ­ita­liană, suedeză, germană, rusă, engleză, slovenă, bielorusă, română etc.

Era atât de legat de ţara noastră încât era asimilat cu un autor român care trăieşte dincolo de graniţele ţării. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Cel mai bun prieten al său a fost uitat…Adrian Păunescu…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *