Web Analytics
scris miercuri, 24.12.2014

A fost retrocedat drumul de acces către Staţiunea de Vinuri Ştefăneşti

# Directorul Constantin Tănăsescu: „Suntem bulversaţi, actualii proprietari ne-au cerut un fel de arendă” # Prețul cerut de familia Antonescu pentru drumul de acces la stațiune, cu care a fost împroprietărită, este de 1100 lei pe lună.

A fost retrocedat drumul  de acces către Staţiunea  de Vinuri Ştefăneşti

Aflat în declin de câțiva ani, Institutul de Vinuri de la Ştefăneşti, la fel ca și Institutul Pomicol de la Mărăcineni, a fost lovit de retrocedările haotice făcute cu largul concurs al justiției. Instanțele au admis astfel o cerere de retrocedare în urma căreia Vinificația de la Ștefănești, așa cum este ea cunoscută, a rămas fără drum de acces. Magistrații care au judecat dosarul la care facem referire au luat decizia de a pune în posesie pe un anume Nicu Antonescu, retrocedându-i 2000 de metri pătrați exact în jumătatea curții institutului. Ca dovadă de posesie, noul proprietar a înălțat deja un gard care decupează hilar o bucată din drumul care făcea altădată legătura dintre  poarta stațiunii și combinatul de vinificație. În acest fel a fost blocat și accesul pentru aprovizionarea magazinului de la poarta INCDBH. În momentul de față, în institut mai lucrează 70 de salariați, dintre care 35 sunt implicați în activitatea de cercetare.   Din cauza retrocedării, accesul tuturor, chiar și al partenerilor de afaceri, se face pe un drum lăturalnic, impropriu, dovadă că pe el n-ar putea intra nici mașinile pompierilor, în caz de incendiu.

„Taxa cerută este de 1100 lei pe lună, bani pe care noi, ca instituție de stat, nu îi putem plăti”

„Suntem bulversați, actualii proprietari ne-au cerut taxă, un fel de arendă, ca să putem folosi drumul. Taxa cerută este de 1.100 lei pe lună, bani pe care noi, ca instituție de stat, nu îi putem plăti iar cu familia Antonescu nu se poate discuta”, ne-a declarat directorul  Constantin Tănăsescu (foto). INCDBH (Institutul Național de Cercetare  Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură) este singurul furnizor de material de înmulțire viță de vie din țară și își desfășoară activitatea în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și coordonarea științifică a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”. La fel ca și la Mărăcineni, unde se află rezerva națională de material genetic pomicol, la Ștefănești a fost înființată prima colecție de germoplasmă viticolă care cuprinde peste 250 de soiuri libere de virusuri.
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...