A fost realizată autopsia copilului care a murit după o anestezie la dentist

de | 14.02.2020 15:44 | Actualitate

Astăzi s-a încheiat autopsia copilului în vârstă de 4 ani și 8 luni, mort în urma unei analgosedări injectabile, realizată în cabinetul stomatologic Teddy Care din Pitești. Legiștii de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici au prelevat probe și pentru examinarea toxicologică. INML nu a publicat încă un punct de vedere oficial cu privire la cauza morții copilului, iar rezultatele examinării toxicologice sunt esențiale pentru stabilirea împrejurărilor în care a survenit decesul. Cauza exactă a morții va fi anunțată atunci când investigațiile toxicologice vor fi gata. Ce se cunoaște până în acest moment este faptul că băiatul a murit în urma unui stop cardio- respirator, care ar fi putut surveni în urma anesteziei pe care clinica nu avea dreptul să o realizeze, întrucât nu avea secție ATI.

Dosarul copilului mort a fost preluat, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, iar cercetările în acest caz se fac pentru ucidere din culpă. Raportul INML urmează să ajungă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. Deocamdată nu a fost nimeni pus sub acuzare, ancheta fiind pentru faptă. Prim- procurorul Nicolae Argeșeanu a transmis presei că vor fi audiate toate persoanele care au fost implicate în activitatea medicală, precum și aparținătorii victimei. 

Cert este că băiețelul a ajuns la clinică luni, 10 februarie, a intrat la tratamente după ora 15, moment în care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul colaborator, medic primar anestezie și terapie intensivă Adrian Dinescu, și au început tratamentele dentare. După maximum 45 de minute de la începerea intervenției, medicul anestezist a început resuscitarea copilului, după ce atât el, cât și medicul stomatolog și asistenta au observat că starea copilului s-a modificat. Ca măsură suplimentară a fost chemată ambulanța, iar echipajul SMURD a decis transportarea copilului la spital pentru monitorizare și investigații suplimentare. Având în vedere că starea copilului era foarte gravă, acesta a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Acolo, copilul a intrat în moarte cerebrală și a reușit să respire doar cu ajutorul aparatelor, internat la reanimare, intubat și ventilat mecanic. Copilul a murit miercuri seară, după ce a făcut al treilea stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat. 

Direcția de Sănătate Publică Argeș a anunțat că în clinica din Pitești, astfel de anestezii erau făcute ilegal, din cauză că unitatea, deși avea autorizație de funcționare, nu avea autorizație pentru Secție de Anestezie și Terapie Intensivă. Ulterior, activitatea clinicii a fost suspendată, potrivit spuselor Ministrului Sănătății. Constatările specialiștilor de la DSP au contrazis comunicatul de presă transmis presei de către cabinetul Teddy Care:  „Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătății pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar până în acest moment la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită în mod curent și în alte clinici din Pitești și din țară”, a transmis conducerea Teddy Care.

Ministrul  Sănătății a anunțat, în această săptămână, că va fi verificat felul în care se fac anesteziile în cabinetele stomatologice. De joi 13 februarie, DSP Argeș a început controale la toate cele 490 de cabinete stomatologice din Argeș, iar Aura Copciag, șefa Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Argeș ne-a precizat că niciun cabinet stomatologic din județ nu este autorizat să facă anestezie totală pacienților.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii