Web Analytics

„A fost mai mult o furtună într-un pahar cu apă”

de | 30.11.2017 12:53 | Actualitate

5 MacaraGavanaLidl05# Cazul macaralei ce risca să cadă pe un bloc din Găvana şi pe magazinul Lidl # Declară șeful ISC Argeș, Ion Buță, legat de incidentul de săptămâna trecută când zeci de persoane din Pitești au fost evacuate din cauza unei macarale aflate la un pas să se prăbușească peste un bloc de locuințe și un supermarket # „Din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcții nu e nicio problemă. Ce putea să se întâmple nu e treaba noastră!”, mai spune Ion Buță

Aproximativ 65 de persoane au fost evacute, joia trecută, dintr-un bloc și din supermarketul Lidl Găvana, după ce autorităţile au fost alertate privind producerea unei alunecări de teren pe un șantier din vecinătate, unde o macara risca să se prăbușească, lovind cele două construcții. Alunecarea de teren de sub utilaj a fost semnalată autorităților chiar de firma care executa lucrările pe șantierul unde urma să răsară un complex rezidențial de trei blocuri cu opt, nouă etaje, respectiv SC Energomontaj Grup. După ce macaraua a fost demontată și pericolul înlăturat, au apărut totuși semne de întrebare privind amplasarea blocurilor turn pe un teren instabil, prefectul Emilian Dragnea cerând verificarea documentației care a stat la baza autorizării proiectului.

5 MacaraGavanaLidl04Inspectoratul de Stat în Construcții a fost una dintre instituțiile implicate în ancheta solicitată de Prefectura Argeș privind contruirea blocului de nouă etaje în zona cu teren instabil. Directorul ISC Argeș, Ion Buță, spune că a verificat „tot ce se putea verifica” și că dezvoltatorul deține toate avizele necesare pentru construcția blocului de locuințe, în speță autorizație de construcție și certificat de urbanism eliberate de Primăria Pitești pe baza unor studii geotehnice. Concluzia șefului ISC Argeș: „a fost mai mult o furtună într-un pahar cu apă”, iar locatarii din blocul învecinat șantierului au fost scoși de autorități ore bune în frig chiar degeaba, întrucât blocul nu era în pericol să fie lovit de macara, dacă utilajul s-ar fi prăbușit.

„Blocul nu era în pericol, mai era până la el”

5 ButaIon ISCArges„Constructorul, firma aceasta Energomontaj, am fost și eu acolo și totul e în regulă, au autorizație de construcție, tot. Din punct de vedere al ISC-ului nu e nicio problemă. Ce putea să se întâmple nu e treaba noastră! Practic, nu am cum să acționez pentru că ei sunt în regulă. Au avut firmă specializată de la București când au instalat macaraua. E o firmă serioasă Energomontaj, noi nu am avut probleme cu firma asta până acum. În niciun caz nu a fost o eroare de montare a macaralei. De sub platforma pe care era macaraua, într-un colț, s-a dus puțin pământul. Era foarte posibil să cadă, se mai întâmplă evenimente de-astea pe șantier. Părerea mea e că macaraua nu cădea, dar omul (n.red – constructorul) a luat măsuri, e bine că a anunțat autoritățile, în sensul că: «domne, să se ia măsuri corespunzătoare, că dacă va cădea. De fapt, macaraua nu avea niciun pic de înclinație». A venit firma de la București, a demontat-o. Putea să fie un pericol dacă, Doamne ferește, se mai surpa pământul de sub platforma de susținere a macaralei, atunci era posibil să cadă. Dar ei au luat măsurile necesare și aici au făcut un lucru bun, adică mă refer la faptul că au anunțat și au evacuat zona. Dacă ar fi căzut, venea puțin, nu știu dacă cădea sau nu cădea peste magazin, putea brațul de sus să atingă puțin pe Lidl. Blocul nu era în pericol, mai era până la el, dar brațul în cădere putea să ajungă și până la magazin”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Ion Buță.
Ne-am interesat și dacă Primăria putea da autorizație pentru construirea unui bloc cu nouă etaje, în contextul în care foarte mulți locatari din zona respectivă au adus în discuție faptul că la momentul actual nu există bloc cu mai mult de patru etaje. „Da, Primăria putea da autorizație pentru 9 etaje. Păi, dacă nu știu oamenii… PUZ-ul era făcut, au făcut PUG-ul pe banii lor (n.red. – firma Energomontaj), că sunt niște reguli, și acolo se specifică nivelul de înălțime al construcțiilor. Deci nu e făcut aiurea. Nici cei de la Primărie nu dădeau aiurea autorizație de construcție fără studiu geotehnic. Iar izvoarele din zonă, aia e treaba geotehnicianului. Terenul se poate stabiliza prin captarea izvorului de coastă, prin impermeabilizarea lui, prin drenarea lui, deci sunt metode. Macaraua a fost montată acolo acum trei săptămâni. O să facem actul de constatare, îl informăm pe dl prefect și cu asta basta! Calitatea în construcții, asta este treaba Inspectoratului de Stat în Construcții. Iar din punct de vedere al construcției, nici n-a fost turnat radierul. Abia au început lucrările”, mai spune șeful ISC Argeș.

„În studiul geotehnic nu s-a pus problema unei alunecări de teren”

L-am întrebat pe directorul Buță și dacă lucrările pe șantierul Lumina Park vor continua. „Păi cine îi oprește? Că dl prefect mi-a zis mie să opresc lucrările. Păi, cum să-i opresc, domne, mă dă în judecată și ce fac?! Realitatea asta e, că n-am niciun motiv să opresc lucrările. Ce lucrare să opresc? Omul își face în continuare treaba, că la urmă mă dă pe mine în judecată și zice: «domne, în perioada de nu știu cât am stagnat» și sunt bun de plată. S-a mai întâmplat. Așa a pățit colegul meu de la Dâmbovița, cu mulți ani în urmă. Vă spun eu, a fost mai mult o furtună într-un pahar cu apă”, e de părere Ion Buță.
Nu în ultimul rând, ne-am interesat dacă ar mai putea avea loc alunecări de teren și după ce lucrările vor avansa sau după ce se va finaliza construcția complexului rezidențial Lumina Park. „Nu are cum, că adâncimea de fundare am înțeles că e de 4 metri, că probabil de la izvorul ăla de coastă a plecat totul. Dacă îl captează… Câte blocuri de-astea nu sunt făcute pe dealuri și curge apa pe lângă ele? Dar sunt drenate frumos. Soluții tehnice sunt multe. Dar asta e treaba proiectantului și a geotehnicianului. În studiul geotehnic nu s-a pus problema unei alunecări de teren. Se mai întâmplă. Geotehnicianul, pe semnătura sa, face foraje și zice da, domne, poți să construiești. E treaba lor, înțelegeți?”.

Prefectul Emilian Dragnea: „Nu degeaba au fost făcute blocurile din zonă cu patru etaje și nu cu opt, nouă”

Prefectul Emilian Dragnea spune că firma Energomontaj a acționat responsabil, că lucrările au fost stopate pe moment și că se ia în calcul construirea blocurilor din complexul Lumina Park cu un număr mai mic de etaje. „A fost o problemă destul de delicată, dar s-a acționat și macaraua a fost demontată. Acum se face și o analiză proprie la nivelul societății și o analiză la nivelul Primăriei referitor la documentația care a stat la baza certificatului de urbanism și a autorizației. Dacă documentele sunt în regulă și Comisia de urbanism a zis, da, domnule, între blocuri cu patru etaje putem să facem un bloc și cu nouă etaje, e problema lor. Dacă au cerut studii geo și au zis că e bun terenul și susține, cu toate că eu l-am văzut pe constructor că acum nu mai e chiar așa de sigur… Din punctul meu de vedere, ca prefect, pot să spun că oamenii au fost responsabili. Adică Energomontajul a observat care e problema, a luat măsuri, a chemat proprietarul macaralei, a demontat macaraua chiar în seara aia, a eliminat pericolul și acum își face o analiză internă a proiectului și documentației, să vadă în ce condiții mai continuă lucrările. Izvoarele sunt acolo de mult timp. Și când s-a făcut blocul cu patru etaje exista izvorul acolo. Așa cum am zis, nu degeaba au făcut blocurile din zonă cu patru etaje și nu le-au făcut cu opt, nouă etaje. Poate că e și asta o problemă. Oamenii au înțeles și analizează toate aspectele astea, iau la analiză toată documentația, toate studiile geo”, ne-a declarat prefectul Emilian Dragnea.

Referitor la afirmația directorului ISC Argeș, Ion Buță, cum că locatarii blocului din vecinătatea șantierului ar fi fost evacuați degeaba, prefectul Dragnea a explicat: „Decizia a fost a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a stabilit că brațul ăla de 50 de metri ajungea pe scara respectivă. Buță a fost acolo? A fost după ce a fost dată macaraua jos. Lucrările au fost oprite de proiectant, au dat macaraua jos și acum scârmă pe-acolo să vadă unde montează macaraua, dacă o mai montrează, în ce poziție. Acest constructor și proiectant își va analiza întreaga documentație ce a stat la baza execuției lucrărilor și în funcție de rezultatul analizei va stabili ce face în continuare”.

Cele 84 de apartamente construite de Energomontaj urmau să fie predate la cheie la finalul anului viitor

Blocul pe al cărui șantier a existat pericolul prăbușirii macaralei face parte din ansamblul rezidențial Lumina Park, dezvoltat de SC Energomontaj Grup și având o suprafață de 8.000 mp. Pe terenul respectiv urmau să fie ridicate trei turnuri cu opt și nouă etaje, plus o parcare supraetajată acoperită și închisă, cu peste 100 de locuri de parcare. Blocul aflat în construcție, având 9 etaje și un număr de 84 de apartamente, făcea parte din prima etapă de execuție a proiectului. Cele 33 de garsoniere, 31 de apartamente cu 2 camere și cele 20 de apartamente cu 3 camere urmau să fie predate la cheie pe 31 decembrie 2018. Nu am reușit să luăm legătura până la închiderea ediției cu reprezentanții firmei Energomontaj Grup, pentru un punct de vedere.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii