# „Cel mai teamă nu îmi este de spațiile medicale unde există și se respectă proceduri, ci de spațiul public unde răspândirea este comunitară”, a spus dr. Ușurelu. ”Cred că a luat virusul din afara Spitalului Județean, dânsul chiar a purtat echipament la greu”, spune managerul Adriana Molfea
# ”El a purtat mască și tot personalul medical de la Cardiologie a purtat mască”, ne-a declarat și dr. Gabriel Copciag, director medical la SJUP
La începutul acestei săptămâni, doctorul cardiolog Cătălin Ușurelu, chiar șeful secției de Cardiologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, a fost diagnosticat cu virusul Sars-Cov-2. Managerul Adriana Molfea ne-a declarat că este exclusă din discuție închiderea Secției Cardiologie.
„Cred că l-a luat (virusul, n.red.) din afara spitalului, dânsul chiar a purtat echipament la greu. Era foarte echipat. Nici el nu-și poate explica de unde a luat”, a mai adăugat Adriana Molfea.
„El a purtat mască și tot personalul medical a purtat mască”, a mai spus și directorul medical al SJUP, dr. Gabriel Copciag. Potrivit spuselor acestuia din urmă, nu mai sunt alte persoane infectate la Secția Cardiologie a spitalului. După diagnosticarea doctorului, s-a făcut anchetă epidemiologică și nicio persoană nu se află în izolare momentan. Personalul medical care a lucrat cu doctorul Ușurelu, deoarece a purtat mască și echipament, nu este considerat contact direct. „Conform legislației în vigoare, orice personal medical simptomatic se testează imediat, restul nu se testează. Nu facem o testare în masă, decât la personalul medical simptomatic. Alții nu mai sunt”, a spus dr. Copciag.
Dr. Ușurelu: „Transmiterea este comunitară și nu pot ști de unde a fost contactat virusul”
„Totul e bine, sunt asimptomatic și internarea a fost mai degrabă „voluntară” (conform vidului legislativ actual). Probabil că, în câteva zile, am să fiu acasă, nefiind nevoie de vreun tratament special. De asemenea, nu știu de unde este virusul. La capitolul echipament de protecție au fost, într-adevăr, de toate și regulile s-au respectat strict, mai ales de aproape o lună de când ne aflăm în această creștere. Cu toate acestea, transmiterea este comunitară și nu pot ști de unde a fost contactat virusul. Nu ne punem problema să închidem secția, dar procedurile de angiografie vor fi afectate pentru că acolo, fiind vorba de urgențe, pacienții sunt rezolvați (evident cu precauțiile necesare) și nu putem avea rezultatul testării anterior procedurii. A fost un astfel de caz chiar și în săptămâna precedentă; izolarea și procedurile s-au respectat de fiecare dată, dar nimic nu este absolut sigur. Cel mai teamă nu îmi este de zona de spital și de spațiile medicale unde există și se respectă proceduri, ci de spațiul public unde răspândirea este comunitară și oamenii (majoritatea) nu respectă măsurile recomandate sau atunci când o fac nu o fac corect (masca sub nas sau sub bărbie este exemplul tipic)”, ne-a transmis medicul Cătălin Ușurelu.
Dr. Cătălin Ușurelu s-a întors în Argeș în urmă cu câțiva ani, după ce a lucrat în București. Întoarcerea sa în orașul natal a coincis cu achiziționarea, în 2014, a unui angiograf performant de către Consiliul Județean Argeș. Cătălin Ușurelu este unul dintre cei mai bine cotați tineri cardiologi din țară.
Apel către argeșeni. „Este serioasă această boală”
Autoritățile le recomandă cetățenilor să respecte măsurile sanitare și să evite spațiile aglomerate.
„Ieri (luni, 6 iulie) au fost 32 de confirmați din 240 de teste care s-au făcut la noi”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului Județean Argeș, dr. Gabriel Copciag. „Într-adevăr, duminică nu s-a lucrat și atunci a apărut un număr mai mare (de cazuri Covid-19, n. red.). Totuși, am avut 32 de bolnavi confirmați. Contaminarea este foarte mare. Eu mă uit pe străzi, la terase, nimeni nu respectă distanțarea socială și câteva reguli elementare, parcă n-ar fi nimic. Noi vedem aici corturile pline, așteaptă lumea cu orele pentru a fi investigată, pentru că noi suntem obligați să investigăm orice om care se prezintă cu o simptomatologie și să stabilim un diagnostic. Gândiți-vă că avem o secție tampon, Secția Medicală II, un etaj întreg, de 65 de paturi, în care încap 32 de pacienți și a fost plină. Impactul este foarte mare, problema este foarte serioasă. Lumea parcă nu conștientizează”, a mai spus doctorul Copciag.
Pe lângă numărul mare de infectați, de reținut este și faptul că mulți pacienți sunt tineri. „Avem bolnavi tineri, de 40 de ani, de 30 de ani… Avem inclusiv în Reanimare 5 bolnavi, dintre care 2 tineri, de 34 și de 46 de ani. Este serioasă această boală”, a mai adăugat dr. Copciag.
0 Comentarii