Web Analytics
scris miercuri, 19.12.2012

Caleidoscop

Brâncoveanu făcea comerţ cu vinul de Piteşti

Domnitorul Constantin Brâncoveanu care avea vii la Ştefăneşti, făcea comerţ cu vin în oraşul Braşov. Omul lui de încredere, Radu Golescu, mergea toamna la conacul domnitorului din Scheii Braşovului, pentru a depozita „licoarea Bahică” în pivniţe încăpătoare. Brâncoveanu întreţinea legături amicale cu judele Braşovului, căruia îi trimitea cu diferite ocazii, câte o bute cu vin de Piteşti, cu specificaţia să o bea cu sănătate. Calitatea vinurilor i-a determinat pe unii negustori braşoveni să ia în arendă sau să cumpere vii în Dealul Piteştilor.

Armand Călinescu a învăţat la Şcoala nr.1 din Piteşti

1909, octombrie. Primarul Piteştiului, profesorul Nae Dumitrescu a inaugurat în octombrie 1909, Şcoala primară de băieţi nr.1 „Nicolae Simonide”, aflată şi astăzi în apropierea Pieţei Ceair. La inaugurare a fost prezent Spiru Haret, ministrul  Instrucţiunii publice. În această şcoală, cu tradiţie în Piteşti au studiat: Ion C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu şi Armand Călinescu, foşti primi miniştri ai României.

Familia Teiuleanu a donat o moşie pentru şcoala de fete

1897, septembrie 1. S-a înfiinţat la Piteşti şcoala profesională de fete. Familia Teiuleanu, proprietari şi filantropi piteşteni, a donat Ministerului Instrucţiunii Publice o moşie de 800 de pogoane şi o pereche de case în Piteşti, pentru această şcoală. În urma acestei donaţii, instituţia de învăţământ a trecut în patrimoniul statului cu numele de Maria Teiuleanu, şcoala care funcţionează şi astăzi sub denumirea de Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”.

Cataracta era operată cu succes la Spitalul Militar

1874. Cataracta era operată cu succes la Spitalul Militar din Piteşti, graţie medicului  Ioan Şerbănescu, absolvent al Şcolii Naţionale de Medicină din Bucureşti şi doctor în medicină la Montpellier – Franţa. În 1886, medicul a publicat la Piteşti, la tipografia lui H. Rădulescu, un volum cu 80 de pagini intitulat „Dare de seamă asupra a 70 de operaţiuni de cataractă şi a 5 iridectomii (pupile artificiale) practicate cu succes la Secţiunea de Ambulanţă Rurală Militară Argeş-Muscel”.

Târgul din Piteşti a funcţionat din timpul lui Matei Basarab

Renumitul Târg săptămânal din Piteşti a funcţionat încă din timpul lui Matei Basarab. În târg se vindeau şi cumpărau produse agricole şi meşteşugăreşti, iar negustorii veneau din toată ţara şi chiar din străinătate. La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, târgul a continuat să funcţioneze ca un obor.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită