Neplata chiriei (suspendarea) și invocarea situației de criză nu pot fi în orice situație justificate, cu atât mai mult cu cât forța majoră este doar prezumată de lege, putând fi răsturnată de partea cu interese contrarii.
Neplata chiriilor va putea să genereze un șir lung de rezilieri de contracte din partea proprietarilor, atunci când locatarii abuzează de drepturile lor, cu excepția situației în care demonstrează că impactul este unul major, cât să pună în pericol chiar solvabilitatea activității lor.
O scădere cu 10 – 20% a cifrei de afaceri în activitatea chiriașului nu întrunește condițiile necesare pentru a răsturna caracterul obligatoriu al sarcinilor contractuale și impicit pentru a putea beneficia de suspendarea obligatiei de plată a chiriei.
Pe de alta parte, dacă proprietarul deține un titlu executoriu, poate demara și în această perioadă, împotriva chiriașului, executarea silită pentru plata chiriilor scadente și neachitate, a penalităților de întârziere, dobânzilor etc.
Notificarea de suspendare unilaterală a obligațiilor de plată, transmisă de chiriaș proprietarului, în lipsa unor motive clare de forță majoră/caz fortuit, care să împiedice chiriașul să își execute obligația principală de plată poate fi, cel mult, echivalată cu o invitație la negocieri contractuale.
Amânarea plății chiriei, spre deosebire de suspendarea plății, este dispusă prin recentele ordonanțe emise de guvern, operează ope legis și reprezintă un remediu contractual legal, de care se pot prevala atât IMM-urile, cât și alte categorii speciale de participanți la viața economică și socială, dacă îndeplinesc cerințele impuse.
Adică, dacă activitatea le-a fost întreruptă și au obținut un certificat de urgență corespunzător, eliberat de Ministerul de resort competent.
Pe această cale locatarii (chiriașii) au dreptul să nu execute obligația de plată a chiriei pe perioada stării de urgență, urmând ca odată cu încetarea acesteia, să reia cursul contractului și deci să achite chiria aferentă lunilor în care nu au plătit-o, fără penalități și fără riscul de a rezilia contractele.
Beneficiarii legii privind amânarea de la plata chiriei nu sunt persoane fizice, ci, în principiu, IMM-uri, care, în calitate de profesioniști, și-au asumat aceste obligații contractuale.
Amânarea îndeplinirii obligației de plată a chiriei privește toate imobilele având destinație de sedii principale/secundare, dacă activitatea IMM-ului a fost întreruptă și a obținut un certificat de urgență corespunzător.
Beneficiul amânării plății chiriei nu elimină dreptul IMM-urilor de a negocia cu partenerii contractuali clauze esențiale ale contractelor sau dreptul de a invoca forța majoră pentru a obține un efect maxim – suspendarea (iar nu amânarea) obligațiilor de plată – și a evita riscul rezilierii, al penalităților, al daunelor-interese etc.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Lecţia servită de ministrul Cseke Attila la Piteşti
Mai devreme sau mai târziu vom avea un prim ministru maghiar. E doar o chestiune de timp, iar...
Domnișoara sau doamna doctor în drept și avocat Maria Cristina Leţu este extrem de greoaie și alambicată in a exprima pe înțelesul tuturor un fapt simplu.
Acel fapt este următorul, NIMENI nu scăpă de neplata chiriilor ! Un singur pseudo avantaj îl au IMM-urile care sunt păsuite până la expirarea stării de urgență. Ce este doamna doctor avocat Maria Cristina Leţu așa greu să le explicați cititorilor?
Parerea mea este una bazată pe Constituția României. Eu cred că dacă urmează să îmi plătesc rate, chirie, utilități și nu îmi mai rămân bani de mâncare, aici statul trebuie să intervină și să mă ajute ptr că nimeni in tara asta NU TREBUIE SĂ SUFERE DE FOAME, mai ales cand ai o astfel de situație. Avem capacitatea să oferim gratuit celor care JUSTIFICAT nu își mai pot plăti mâncarea! Problema este că nu se dorește.
O altă problemă. Nu poti trimite bătrâni la cumpărături atât timp cât ei sunt extrem de vulnerabili iar în perioada asta ar trebui să fie o izolare draconică.
Statul trebuie să fie în favoarea cetățeanului ptr că în fond, ce este el? El ne reprezintă pe noi. Noi îi dăm puterea și trebuie să acționeze să ne ajute atunci când noi avem nevoie.