Importanța Pădurii Trivale o cunoaște toată lumea, iar oamenii politici argeșeni se întrec în hotărâri și proiecte care să pună pe primul loc „plămânul verde al orașului”, numai că obstacolele apar de la o lună la alta. Contactat de Jurnalul de Argeș, viceprimarul Sorin Apostoliceanu arată cu degetul Direcția Silvică, despre care spune că nu a trimis suprafaţa de pădure privată exactă: „Sunt două situații: ori nu au suprafața, ori nu vor să o dea”. Însă dezbaterea continuă. Ca și lupta împotriva rechinilor imobiliari și a complicilor din instituțiile statului care îi sprijină.
Apostoliceanu: „Nu știu dacă a fost cu intenție sau din greșeală”
„Va trebui să facem o hotărâre rectificativă cu privire la pădurea proprietate a statului, pe care am declarat-o noi în noiembrie în primul proiect, pentru că cei de la Silvic ne-au dat trei adrese până acum, cu trei suprafețe diferite. Nu știu dacă a fost cu intenție sau din greșeală, dar în cursul anului 2019 au fost 2 adrese cu 2 suprafețe diferite și în 2018 o altă adresă cu altă suprafață. Apoi, pentru suprafețele private, au declarat în scris și ei, și cei de la OCPI că nu au asemenea acte. Nici la Primărie, din păcate, nu prea sunt actele bine făcute, să zic așa. Ori cei care au cumpărat pădure nu au venit să o declare, nu au cadastre făcute, nu au absolut nimic. Dar noi ne-am apucat deja, colegii s-au apucat pentru suprafețele pe care le avem deja, să le rezolvăm, să le găsim toate actele, cine sunt proprietarii, iar celorlalți proprietari, în momentul în care vin să plătească impozit pentru altceva și noi știm că sunt proprietari acolo sau ne apar nouă în evidență, le cerem și actele. Dacă spun că au vândut, să ne aducă actele să vedem cui au vândut. După ce vom avea măcar o anumită zonă cu toate actele necesare, cu cadastru, o să începem să le facem pe bucăți și căutăm și o firmă privată sau cercetători independenți ca să facă și studiul acela pentru declararea pădurii ca arie protejată națională”, a declarat Sorin Apostoliceanu.
Vicele Apostoliceanu, la Ministerul Mediului: „Au spus că ne vor sprijini”
În luna decembrie, viceprimarul Sorin Apostoliceanu declara pentru Jurnalul de Argeș că acel proiect de protejare a Pădurii Trivale a plecat către Ministerul Mediului. În ianuarie, Apostoliceanu a făcut o vizită la minister, sperând că nu va fi nicio problemă în procesul de declarare a suprafeței de 375 ha arie protejată de interes național. „Fiind și în proprietatea statului, n-ar trebui să fie nicio problemă, ar trebui ca totul să meargă mai repede”, spunea, la acea vreme, viceprimarul. Numai că, surpriză, suprafața din acest prim proiect nu era cea corectă, care ar fi mai mică decât cele 375 de ha.
„Eu chiar am fost la o discuție cu cei de la minister și ei așa ne-au zis, trebuie să refacem suprafața, pentru că ei au o altă suprafață. Noi am luat de bună ultima adresă de la Silvic și cei de la Mediu ne-au zis că nu e bună asta, alta este bună, care are și un studiu, are absolut tot, ca să nu mai fie nicio problemă. (…) Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului și era și un secretar de stat acolo; ei au spus că ne vor sprijini cu siguranță, numai să aducem actele corecte. Am discutat cu absolut toți de acolo. Au spus că nu e problemă, e propunerea dvs., e hotărârea Consiliului Local, facem, dar trebuie să veniți cu suprafața corectă, atât. Și cei de la Mediu de la Pitești ne ajută foarte mult și sunt deschiși la orice colaborare, dar și ei au anumite suprafețe, noi trebuie să o punem pe cea corectă de la Mediu și apoi putem să dăm drumul”, explică Apostoliceanu.
Pentru a afla și suprafețele private de pădure, necesare celui de-al doilea proiect votat în CL Pitești, Primăria a solicitat și ajutorul Prefecturii și al OCPI-ului, dar „din păcate, nici Prefectura nu a putut să ne ajute, am vorbit cu domnul Bughiu (suprefectul, n. red.) de mai multe ori și el a vrut, au cerut adresa, dar cei de la Silvic le-au dat aceleași adrese pe care ni le-au dat și nouă” , spune Apostoliceanu.
Soluția pentru a fundamenta ambele proiecte de declarare a Pădurii Trivale arie protejată? „Trebuie să muncim și este de durată, să muncim noi cei de la Primărie, să identificăm fiecare proprietar de pădure și să găsim suprafața efectivă de pădure de acolo. Este o muncă migăloasă, pe care am început-o. Probabil că va mai dura. Din păcate, trebuie să avem o suprafață exactă ca s-o dăm la minister și asta nu vrea nimeni să ne-o dea. V-am zis, sunt două situații, cei de la Direcția Silvică ori nu au suprafața exactă, ori nu vor să o dea. Deocamdată, hoțul neprins e negustor cinstit, dacă au zis că nu o au, nu pot să îi oblig eu. Eu zic că, până la urmă, o să o ducem la capăt. Dacă începem cu bucăți din Pădurea Trivale, să salvăm un hectar, două, zece, o sută, e bine și așa. Începem cu cât avem și continuăm până la sfârșit. Chiar avem nevoie, poluarea este destul de mare și avem nevoie de pădure”, conchide viceprimarul Sorin Apostoliceanu.
„Am fi nebuni să mai tăiem sau să cedăm un metru de pădure când deja orașul este poluat”
În luna ianuarie a.c., ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că 10 orașe din România trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare, la recomandarea instituțiilor europene. Printre cele 10 orașe se numără și Pitești.
„În luna ianuarie au fost foarte multe depășiri ca poluare în Pitești, vă dați seama că am fi nebuni să mai tăiem sau să cedăm un metru de pădure când deja orașul este poluat din mai multe cauze. Noi avem nevoie de Pădurea Trivale ca de aer. Chiar avem nevoie de aer, dacă vrem să mai fim sănătoși și să trăim aici. Nu mai e niciun moft al nimănui, nu mai poate să fie niciun interes imobiliar, noi avem nevoie de ea ca să fim sănătoși, noi și copiii noștri. Sunt convins că nimeni, în afară de cei interesați, nu o să ne pună piedici. (…)” , declară Apostoliceanu.
Dr. Tiberiu Irimia: „Am demarat discuţii la Ministerul Mediului, inclusiv cu domnul ministru şi cu secretarul de stat Gelu Puiu”
Reamintim că în toamna anului trecut, liberalii Narcis Sofianu și doctorul Tiberiu Irimia au inițiat o campanie de strângere de semnături pentru ca Pădurea Trivale să fie declarată arie protejată de interes local (700 ha), dar și pentru extinderea Parcului Trivale prin amenajarea de alei și piste pentru biciclete, un proiect de tip pădure-parc (230 ha). Acest proiect avea nevoie de minimum 7.500 de semnături pentru a intra pe ordinea de zi a Consiliului Local Pitești. „Sunt aproximativ 5.500 de oameni care au venit la cort în centru și au semnat. Au făcut ceva real pentru Pădurea Trivale. Un weekend ne-au fost alături și cetățenii veniți cu Asociația Civică Activ Ag la «Marșul pentru salvarea pădurilor», la îndemnul domnului Traian Paparete, și le mulțumesc și dânșilor. Eu am stat o lună și jumătate aproape zilnic la cortul unde am strâns aproximativ 5.500 de semnături, pentru proiectele «Pădure Parc» și «Arie Naturală Protejată», de luni până vineri, de la 15 la 20, și sâmbăta și duminica, de la 11 la 20. Am făcut ceva real pentru Trivale alături de consilierul Narcis Sofianu și câțiva colegi și prieteni inimoși. Îmi aduc aminte că 4-5 zile am stat în frig, răcit fiind, cu febră 38 de grade. Dar, știind că zilnic veneau foarte mulți oameni să susțină proiectul, nu a contat”, ne-a declarat dr. Tiberiu Irimia.
Acesta susține că a avut convorbiri telefonice cu reprezentanți de la minister în legătură cu Pădurea Trivale. „Am demarat discuții la Ministerul Mediului, inclusiv cu domnul ministru Costel Alexe și cu secretarul de stat Gelu Puiu, pentru a vedea care este cea mai bună variantă de protecție a pădurii, să nu se mai poată elibera autorizații de construire și niciun fel de autorizație de defrișare. În urma discuțiilor cu ministrul Costel Alexe și cu secretarul de stat Gelu Puiu, sunt sigur că vom găsi varianta cea mai bună de protejare a Pădurii Trivale. Au înțeles perfect și dânșii că protejarea Pădurii Trivale trebuie făcută în regim de urgență. Luam în calcul și o variantă combinată de pădure-parc, zonă protejată și pădure de protecție. Cert este că încadrarea din punct de vedere legislativ va interzice defrișările și eliberarea de autorizații de construire în pădure”, ne-a declarat dr. Tiberiu Irimia.
0 Comentarii