La fel ca în multe unităţi medicale din ţară, ideea unui sindicat nou, adresat, în principal, funcţionarilor, muncitorilor şi personalului auxiliar, dar deschis, în principiu, oricărui salariat, s-a închegat şi la Spitalul Municipal Câmpulung, după ce legea salarizării a menţinut şi chiar amplificat problemele cu salarizarea pentru funcţionari, muncitori şi personalul auxiliar. Asta şi ca o reacţie faţă de marele şi veşnicul sindicat Sanitas, acuzat că s-a preocupat doar de salariile asistenţilor medicali (nu că aceştia n-ar merita!), în timp ce pe cei de jos i-a neglijat iarăşi, adâncind astfel şi mai mult inechităţile din sistem.
Managerul Alexe vrea să ajute înfiinţarea unui nou sindicat sabotând înfiinţarea acestuia
Iniţiatorii proiectului l-au desemnat pe economistul Sterian Pricope să întocmească documentele pregătitoare, iar când această acţiune s-a finalizat, Pricope a lăsat la birouri şi în unele puncte de lucru ale muncitorilor o invitaţie la şedinţa de constituire, în cuprinsul căreia, după ce amintea de faptul că Sanitas nu i-a reprezentat în mod loial la negocieri şi că tolerează abuzuri ale conducerii spitalului împotriva unor salariaţi, îi invita la şedinţa de înfiinţare a noului sindicat, unde să candideze la funcţiile de conducere. „Eu susţin propunerea ca toţi cei aleşi să-şi desfăşoare activitatea sindicală pro-bono, adică fără a fi retribuiţi”, preciza Sterian Pricope, atenţionând că „această iniţiativă nu este şi nu trebuie să fie îndreptată, din start, împotriva administraţiei spitalului şi nici a colegilor de la Sanitas”.
La data şi ora anunţate în invitaţie, în timpul lor liber, circa 35 de salariaţi s-au prezentat pentru a fonda noul sindicat. Dar nici n-a început şedinţa de constituire, că şi-a făcut apariţia val-vârtej managerul Nicolae Alexe, care, aflând scopul întrunirii, a avut obiecţii pe motiv că ar fi fost nevoie în prealabil de aprobarea sa. Nu intrăm acum în demonstraţii juridice despre libertatea de asociere, greu de desluşit pentru un Alexe care, apropo de tăierea în condiţii neelucidate a unui arbore ocrotit de lege din curtea spitalului, şi-o fi închipuit că Gingko Biloba e vreun fotbalist din naţionala Camerunului… Mai ales că, arătându-şi bunăvoinţa-i de stăpân al spitalului, a permis continuarea şedinţei, dar s-a autoinvitat să asiste. Răspunzându-i cu aceeaşi amabilitate, cei de faţă n-au avut nimic împotrivă. Ca între oameni civilizaţi care poate or să fie vreodată pe baricade opuse, dar care trebuie să dialogheze până la ajungerea la un consens. Deci, se poate!
Problemele au apărut însă după începerea dezbaterilor, Nicolae Alexe întrerupându-l pe Pricope, cel care prezenta proiectul de statut, sub diferite pretexte: ba că sfatul lui prietenesc şi dezinteresat, doar ca să ajute, e că procedura n-ar fi legală şi că nu aşa se face un sindicat, ba că el e omul dialogului şi cine are probleme să vină direct la el că le rezolvă, ba că lumea e foarte mulţumită şi spitalul are mari realizări şi aşa mai departe. Managerul a bruiat şi deturnat permanent şedinţa, susţinut fiind, la fel de vocal şi de insinuos, de către proaspăta directoare de îngrijiri, asistenta medicală Aida Cheche, care cică venise la şedinţă ca să se înscrie şi ea în sindicat, dar şi de o altă dizeueză plantată strategic printre salariaţi. Discuţiile au deviat şi s-au încins, culminând cu lovitura devastatoare a lui Alexe care, în picioare şi roşu la faţă, a fluturat triumfător nişte hârtii care ar fi dovedit că Pricope are interese personale în înfiinţarea noii organizaţii sindicale. Iar directoarea Cheche, după câteva panseuri profunde, din categoria să lucrăm uniţi într-o echipă şi n-ar fi rău să fie bine, a tras concluzia că ei îi este foarte clar că intenţia parşivă a iniţiatorilor este să declanşeze un conflict cu managerul, ceea ce nu o interesează, ea fiind de felul ei o fire neconflictuală. La fel ca Viorica Dăncilă, aşa după cum au comentat apoi câteva persoane invidioase pe valoarea ei!
Cert este că, întrucât dezbaterile nu mai aveau nicio legătură cu înfiinţarea sindicatului şi nimeni nu mai înţelegea nimic, unii dintre cei prezenţi au început să părăsească sala până când şedinţa a fost suspendată, întrucât nu mai era prezent numărul minim de participanţi prevăzut de lege. Aşa că totul s-a încheiat în coadă de peşte!
Liderul Sanitas Câmpulung spumegă de furie
A doua zi, în loc ca apele să se liniştească, liderul sindicatului Sanitas Câmpulung, asistentul Gabriel Eana, cu o faţă răvăşită, a venit la birourile funcţionăreşti înmânând copii ale unei scrisori deschise adresate lui Pricope, în care, după ce îl jignea că se erijează într-un adevărat Mesia al luptei sindicale, îi reproşa că nu s-a implicat în activitatea sindicală a Sanitas. Recunoscând că există probleme la nivel naţional cu privire la Legea salarizării în sănătate, Eana îi reproşa lui Pricope că vrea să speculeze aceste nemulţumiri şi să atragă oamenii într-o capcană, deşi Sanitas are argumente palpabile că se bate pentru drepturile celor dezavantajaţi şi că la spital e bine, toate drepturile salariale fiind achitate la zi. Liderul Sanitas Câmpulung şi-a continuat tirada acuzându-l pe Pricope de manevre obscure, că urmăreşte avantaje personale de pe urma funcţiei de lider, că este meschin şi lipsit de etică, ceea ce îi dezvăluie un profil moral incompatibil cu acela al unui lider sindical capabil să reprezinte cu succes interesele membrilor săi.
Pricope: „Nu am să cedez la niciun șantaj”
În ceea ce priveşte viitorul sindicat, Sterian Pricope (foto) a declarat că acţiunea va fi reluată, la şedinţa de constituire urmând să fie invitat un reprezentat al unei confederaţiii semnatare a Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, precum şi presa. „Am auzit că se fac presiuni asupra unor participanţi la prima şedinţă ca să nu se înscrie în sindicatul TESA. Chiar şi eu sunt supus presiunilor, managerul Alexe «promiţându-mi» că va schimba organigrama ca să mă retrogradeze în ierarhia profesională şi că o să-mi scoată postul la concurs. Chiar dacă n-am nicio miză personală, mai ales că sunt ocupat cu alte proiecte mai importante pentru mine şi chiar pentru Câmpulung, toate cele întâmplate mă intrigă şi îl anunţ public pe managerul Nicolae Alexe că, indiferent de consecinţe, nu am să cedez la niciun şantaj şi nici n-am de gând să dau sponsorizări pentru dreptul şi munca mea. Am fost plăcut surprins că la prima şedinţă, deşi am adus-o la cunoştinţă superficial şi doar la câteva locuri de muncă, s-a prezentat aproape 7% din personalul spitalului; probabil că cei influenţaţi de către tripleta Alexe-Eana-Cheche nu vor mai veni, dar am semnale tot mai puternice că sunt alţii care vor să se alăture noii echipe. Şi încă ceva: ştiu că oamenii au încredere în mine, ceea ce nu înseamnă că eu trebuie să fiu neapărat lider şi chiar voi face nişte propuneri în acest sens. Dacă un sindicat posibil ostil este respins instinctual de către orice patronat, atunci la ce este de folos un sindicat aflat în cârdăşie cu directorii, precum Sanitas la Câmpulung? În niciun caz membrilor săi, sau doar acelora pentru care legea e transformată în elastic dacă se vrea să fie privilegiaţi! Şi, revenind la Alexe, iată un pont pentru liderul Gabriel Eana despre noul său Mesia managerial: pe vremea când acesta era doar funcţionar, el însuşi a fluturat ideea înființării unui sindicat TESA la Spitalul Câmpulung, numai că toţi cei contactaţi i-au întors spatele”, replică Sterian Pricope.
Cătălin Ion Butoiu
P.S.: Între timp, am aflat că printr-un gest fie şi numai a cărui semnificaţie poate produce mutaţii interesante, fostul manager, doctorul Grigore Stănescu, cel care a avut foarte multe realizări pentru spital şi pentru angajaţi, şi-a înaintat demisia din Sanitas…
0 Comentarii