Sărbătorile au trecut în liniște la Schitul Florica, unde viețuiesc în tihnă și rugă, la umbra istoriei falnice a trecutului, câteva măicuțe. Cei care vin aici, la capela Brătienilor, vin și pentru dulceața tihnei și emoția întâlnirii cu spiritualitatea și cu istoria neamului. Dar, o să vă mirați, mai au un motiv credincioșii să urce colina din parcul Brătienilor: aroma îmbietoare a cozonacilor, cornulețelor, fursecurilor și plăcintelor, aromă care se prelinge ademenitor până hăt-departe, peste Ștefănești, amintind de mirosul bucuriei Crăciunului.
Au fost cereri și de sărbătorile astea, așa că maicile de abia au făcut față comenzilor și au plămădit, umplut și copt sute de cozonaci. Auzisem că aici se fac cei mai buni cozonaci din Argeș și nu numai, așa că am tras-o de limbă pe maica stareță Dionisia Trache despre rețeta secretă a minunilor gastronomice la care poftesc credincioși și atei, deopotrivă. I-am simțit, mai mult decât auzit, prin telefon, un ușor chicotit de om sincer și vesel, care nu își ascunde satisfacția lucrului făcut cu iubire de semeni și apreciat pe măsură. „Facem cozonaci, cei mai buni, nu știu, Dumnezeu știe asta. O rețetă secretă nu am, doar că facem cu ingrediente naturale: lapte și ouă de țară. Creștem găinușe, avem și câteva căprițe, însă laptele de capră îl folosim pentru copiii care vin la biserică. Cozonacii îi facem pe comandă, și 100-200 odată, cu stafide, cacao, rahat, cu mac… Credincioșii aud unul de la altul și ne cer. Facem și prăjiturele, cornulețe, fursecuri, plăcinte cu brânză, cu mere, cu dovleac…” Măicuțele, șapte la număr, nu mai prididesc de sărbători și pun toate umărul la treabă. Una face aluatul, alta îi umple, o alta îi bagă la cuptor, dar maestrul cofetar este, indiscutabil, maica Filoteia, cea care supraveghează cu ochi de master chef întreaga operațiune. Dacă maica Filoteia este șef peste prăjituri, „maica Iosifa este pictorul nostru”, ne mai mărturisește stareța Dionisia Trache, cu mândrie, la rândul său aceasta fiind un desăvârșit ghid al Domnului, dar și al istoriei locurilor pentru oricine care calcă pragul locașului.
Maica Dionisia a îmbrăcat rasa monahală la 20 de ani
Maica Dionisia este aici din 2008, când, în același gând cu cel al înaintașilor, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a înființat schitul de maici care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi, schitul are șapte monahii, îndrumate de maica stareță Dionisia Trache, fiind întemeiat prin donație către Arhiepiscopie și sprijinul Eleonorei Brătianu. Maica are acum 42 de ani și a ales călugăria la vârsta de douăzeci. Prima parte a vieții dedicate călugăriei și-a petrecut-o la o mănăstire din Macedonia, tot cu binecuvântarea ÎPS Calinic. Maica Dionisia a învățat la „Zinca Golescu”, iar primii fiori ai dragostei față de biserică i-a simțit pe când era elevă la cunoscutul colegiu piteștean. Mergea încă de pe atunci la slujbele de la Mănăstirea Slănic, împreună cu un grup de fete.
Şi profesoara Irina Triculescu de la Colegiul „Zinca” s-a călugărit
La Schitul Florica a ajuns, de câțiva ani, și profesoara de franceză de la „Zinca Golescu”, doamna Irina Triculescu. Aceasta a simțit chemarea Domnului în urmă cu doi ani, când a îmbrăcat rasa monahală și și-a luat numele de maica Irina. Profesoara de franceză, extrem de iubită de elevii săi, a fost diriginta jurnalistei și realizatoarei TV Dana Grecu, pe care a reîntâlnit-o cu prilejul revederii de 20 de ani a promoției 1994 și cu care s-a fotografiat. A fost tunsă în călugărie alături de alte două intelectuale care au devenit monahii, în cadrul unei ceremonii impresionante, în prezența ÎPS Calinic.
0 Comentarii