Web Analytics
scris joi, 24.10.2019

Regal muzical „Sus pe Argeş la izvoare” oferit de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti

Festivalul-concurs Internațional de Muzică Tradițională Veche ”Sus pe Argeș la izvoare” a reunit la Pitești, pe scena Casei Sindicatelor din Pitești, peste 150 de artiști amatori și profesioniști din toată țara. Într-o lume tot mai puțin preocupată de arta și cultura tradițională, prezența a zeci de tineri din Argeș, Cluj, Covasna, Gorj, Mehedinți, Olt, Suceava și Republica Moldova, care s-au întrecut în cântec și costum popular, la Festivalul reprezentativ al Școlii Populare de Arte și Meserii este aproape un miracol care onorează Piteștiul.
Clasamentul final:
Drăgan Tatiana (Republica Moldova) – Trofeul Festivalului
Bîrsilă Petronela Mariana (Mehedinți) – Premiul I
Monete Diana (Olt) – Premiul I
Ioana Maria (Argeș) – Premiul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești
Stan Bogdan (Cluj) – Premiul II
Din Ilinca (Argeș) – Premiul II
Toma Cosmin (Argeș) – Premiul II
Otvos Mara Mădălina (Covasna) – Premiul III
Popa Ioana (Cluj) – Premiul III
Puiu Ștefan (Argeș) – Mențiune
Treteag Mario Gabriel (Suceava) – Mențiune

Regal muzical „Sus pe Argeş la izvoare” oferit  de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti

Datorită succesului de care se bucură în rândul publicului, Festivalul ”Sus pe Argeș la izvoare”, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, a fost inclus, începând din acest an, în proiectul Radiodifuziunii Române ”10 Festivaluri Naționale de Folclor”. De altfel, Societatea Română de Radiodifuziune, prin reprezentatul său, conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, i-a oferit Tatianei Drăgan Premiul Radioului, iar instituției organizatoare – Diplomă de excelență pentru întreaga activitate depusă în sprijinul păstrării și promovării culturii tradiționale.
Spectacolul a fost prezentat de actrița Luiza Stoica, din corpul de experți al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, și de interpretul de muzică populară George Mărgineanu, el însuși absolvent al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești și câștigător al Trofeului Festivalului ”Sus pe Argeș la izvoare” în 2015.

Orchestra Școlii de Arte Pitești a oferit momente de neuitat

Ansamblul ”Vatră de Dor” al Școlii Populare „Tudor Jarda” Cluj a oferit un recital de excepție în prima seară a festivalului, iar Gala laureaților a fost deschisă de celebrul Ansamblu de Muzică Tradițională Veche ”Anton Pann”, care are în componență muzicieni de necontestat, profesori la instituții de prestigiu din Europa.
Și Orchestra Școlii de Arte Pitești a oferit momente de neuitat – un potpuriu de piese din toate zonele etnofolclorice ale țării, iar momentul magic a fost transpunerea unei piese celebre – „Sanie cu zurgălăi” – pe mai multe ritmuri și în mai multe limbi, cei mai importanți artiști ai instituției fiind astfel prezentați unui public numeros. Colajul cu cele 5 variante ale celei mai cunoscute piese românești fusese conceput inițial pentru participarea școlii la emisiunea lui Cozmin Gușă de la Realitatea, dar dezamăgirea că nu au intrat în emisiunea ”România 2019, la Argeș”, găzduită săptămâna trecută de Centrul Cultural Județean, a fost ștearsă de aplauzele și entuziasmul cu care au fost primiți de cei 800 de oameni care au umplut vineri sala Casei Sindicatelor.
Au susținut recitaluri câştigătorul Trofeului ”Sus pe Argeş la izvoare” 2018, Florin Costan din judeţul Suceava, și câștigătorii Concursului județean ”Mugurii folclorului argeșean” 2019 – Anastasia Gropan din Stoenești și Marian Șchiopu din Poiana Lacului.
Au urcat pe scenă, de asemenea, ”Țiterașii” de la Galeș – cursanți ai secției externe de Țiteră a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, coordonată de meșterul popular Tică Vasile, și inimoșii dansatori ai Ansamblului ”Murgulețul” de la Popești, de asemenea secție externă de dansuri populare a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.
Spectacolul de gală s-a încheiat cu un dialog al instrumentelor, protagoniști fiind îndrăgitul interpret Gelu Voicu şi orchestra şcolii.

Lucruri pe care publicul nu le știe, dar trebuie să le afle!

”Școala Populară de Arte nu este instituție de spectacole, dar organizează festivaluri și concursuri precum «Sus pe Argeș la izvoare» pentru a promova artiștii amatori. Școala Populară de Arte are ca misiune identificarea, inițierea în arte și formarea tinerilor talentați. Confruntarea cu publicul și, mai ales, cu propriile emoții este decisivă în cariera de artist și face parte din programul educațional al școlii. Orchestrele profesioniste, cum ar fi «Lăutarii lui Botgros», pregătesc luni la rând, poate chiar ani, un spectacol cu care apoi performează tot luni la rând. Orchestra Școlii Populare de Arte pregătește un festival în 2 zile. Da, 2 (două zile). Dat fiind că acompaniază concurenți care vin din toată țara, repetițiile au loc doar în ziua și rareori în preziua spectacolului. Același lucru e valabil și pentru artiștii consacrați invitați în recitaluri, ei sosind, în cel mai bun caz, cu câteva ore înainte de intrarea pe scenă. Mai mult, orchestra școlii nu este nici atât de numeroasă pe cât o vedeți dumneavoastră pe scena Festivalului «Sus pe Argeș la izvoare» și nu acoperă, nici instrumental și nici repertorial, toate zonele folclorice ale țării, de aceea apelează deseori la colegi din instituțiile prietene. Anul acesta, de exemplu, i-am avut alături pe Răzvan Badurlă – vioară și pe Bogdan Spătaru – trompetă, amândoi de la Ansamblul profesionist «Țara Vrancei», și pe Aurel Popescu – saxofon și Cristinel Sandu – vioară, amândoi de la «Doina Argeșului». Și, cu toate acestea, maestrul dirijor Cătălin Iancu reușește să armonizeze totul astfel ca rezultatul să fie cel pe care îl vedeți, auziți și apreciați dumneavoastră. Asta înseamnă profesionalism: să pui la un loc oameni pe care nu-i cunoști, oameni cu caractere diferite, cu stiluri diferite și totuși să iasă atât de bine. Dar lucrul pe care îl apreciez cel mai mult la instrumentiștii din orchestra școlii este că reușesc, cu răbdare și cu multă generozitate, să-i ridice pe micii artiști la nivelul lor de profesioniști. Ceea ce nu este deloc ușor, mai ales când presiunea timpului este uriașă, inadvertențele sunt inerente, problemele tehnice la fel, iar neprevăzutul ne bulversează pe toți. Iar de reușita spectacolului răspunde un singur om, dirijorul! Nimeni n-ar vrea să fie în locul lui. Felicitări, maestre! Felicitări, stimați colegi! Felicitări, dragi copii! Meritați toată prețuirea noastră!” – a scris Elena Iagăr, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești pe pagina de Facebook.
C.S.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită