Web Analytics

A murit o fetiţă şi CNADR tot n-a rezolvat problema trecerilor de pietoni de la Băiculeşti

de | 12.09.2019 13:33 | Actualitate

Concluzie tristă a Instituției Avocatul Poporului, care s-a autosesizat în urma accidentului de mașină de anul trecut în care o fetiță de doar 11 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la școală. Ea încerca să traverseze o arteră intens circulată, respectiv DN 7C Pitești-Curtea de Argeș. Tragedia s-a petrecut în ziua de 4 octombrie 2018, pe raza satului Zigoneni din comuna argeșeană Băiculești, la doar câțiva pași de casa unde locuiau bunicii micuței și unde fetița a încercat să ajungă, traversând prin loc nepermis. Asta pentru că nu existau suficiente marcaje pietonale sau, dacă existau, nu erau poziționate în locuri de trafic intens pentru pietoni. Din păcate, acest lucru nu este remediat nici la un an după tragedie, iar Instituția Avocatul Poporului, în urma anchetei desfășurate, a emis recent o recomandare care conține mai multe măsuri pentru autoritățile locale. Astfel, Primăria comunei Băiculești va relua demersurile legale pentru obținerea avizelor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri București și de la Inspectoratul Județean de Poliție Argeș – Serviciul Rutier, pentru obținerea acordurilor necesare înființării unor treceri de pietoni în toate punctele de utilitate publică spre care se asigură accesul cetățenilor. Adică gară, primărie, unitățile școlare și obiectivele social-economice aflate în imediata vecinătate a axului tronsonului DN 7C care străbate localitatea. În plus, va trebui să solicite un al doilea microbuz școlar pentru transportul elevilor din comună, mai ales că început un nou an școlar. În legătură cu respectivele măsuri, primarul comunei Băiculești va trebui să informeze Avocatul Poporului despre stadiul lor în termen de 60 de zile.

7 mihaela stanciulescuMihaela Stănciulescu de la Biroul Avocatul Poporului: „Am dat un termen rezonabil, de 60 de zile”

Mihaela Stănciulescu, expert coordonator al instituției Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Pitești: „Copila stătea la bunici, făcea naveta la școală la Curtea de Argeș. A venit de la școală, a coborât în stația de autobuz și de acolo a mai mers cu colegii ei de vorbă, îndepărtându-se de stație, după care a traversat strada la ieșirea din Băiculești spre Pitești. Noi ne-am dus la fața locului, am văzut despre ce este vorba, am constatat că Primăria, până la evenimentul ăsta, a solicitat CNADR-ului să amenajeze niște treceri de pietoni. Nu știu din ce rațiuni s-a întârziat și la intervenția noastră au zis: «Da, domnule, facem numai la Primărie, pentru că acolo a dat aviz Poliția Rutieră». Din cercetările noastre ne-am dat seama că, de fapt, oamenii ăia au nevoie de treceri de pietoni și la gară, dar și la primărie, la școală și la fabrica pe care o au acolo, în comună. Este nevoie de asigurarea pasajelor în vederea trecerii în siguranță a pietonilor.
Pe noi ne interesează ce să facem ca să nu se mai întâmple și ce pot face autoritățile ca să prevină astfel de tragedii. Noi am dat un termen rezonabil, de 60 de zile, în care primarul ne va informa în legătură cu însușirea recomandării și stadiul de soluționare a măsurilor dispuse”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii