Web Analytics
scris miercuri, 04.07.2012

„Fosta conducere, în frunte cu Ion Căpăţână, făcea concurenţă neloială CCI Argeş”

# Declară Ion Brănescu, preşedintele Camerei de Comerţ Argeş. După tentativa de puci din 26 aprilie, dejucată de preşedintele Ion Brănescu şi actualul director executiv Marian Pantazi, activitatea Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş a intrat din nou pe făgașul normal. Despre situaţia actuală şi planurile de viitor ale unei instituţii reprezentative pentru mediul de afaceri am stat de vorbă cu președintele Ion Brănescu.
# Cum vedeţi acum evenimentele care au condus la schimbarea conducerii executive a CCI Argeș?
– Conducerea executivă a fost schimbată printr-o decizie a Colegiului de Conducere în urma unei analize serioase a fenomenelor care au avut loc pe 26 aprilie, atunci când s-a dorit transformarea unei adunări generale ordinare în adunare extraordinară de alegeri. Au fost prezenţi 29 de aşa zişi delegaţi, dar peste 20 nu erau membri avizaţi ai camerei. Aceștia fuseseră făcuţi cu câteva zile înainte de Gabriel Cazan, directorul general, pentru o sumă modică de 100 de lei. Or, calitatea de membru se obţine respectându-se o anumită procedură…

„Fosta conducere, în frunte cu Ion Căpăţână, făcea concurenţă neloială CCI Argeş”

„Mare parte din angajați funcționau ca mici SRL-uri”

# Care a fost miza acestui puci?
– Preşedintele şi Colegiul deveniseră incomozi pentru că doreau ca activitatea CCI să intre pe un făgaş normal. Practic, aici se instaurase o formulă de stat în stat, mare parte din angajați funcţionau ca mici SRL-uri, în frunte cu directorul general, Ion Căpățână, care avea o firmă personală de mediere, constituind o asociaţie de mediatori fără să primească aprobarea Colegiului de Conducere și folosind chiar titulatura Camerei de Comerţ pentru a-i da greutate. Nu vă mai spun că stabilise ca sediu al firmei sale clădirea Liceului de Artă de pe IC Brătianu ( aflată în proprietatea CCI, n.red) fără nicio aprobare. S-au făcut nişte abuzuri și, după ce le-am descoperit și am luat măsuri împotriva lor, am deranjat foarte tare nişte personaje care au început să-şi impună această formulă golănească, prin înlăturarea colegiului, a preşedintelui şi alegerea, din rândul noilor membri, a altei conduceri. Am destructurat această formulă care nu numai că ducea la o concurenţă neloială, dar băgase Camera într-o situaţie financiară dezastruoasă. Anul trecut pierderile la Cameră ajunseseră la 4,5 miliarde, iar în 2010 erau de 6,5 miliarde.
# Am înţeles că dumneavoastră aţi acoperit o parte din ele…
– Din 4,5 miliarde, mai avem doar vreo şase sute şi ceva de milioane datorii. Eu am împrumutat cu jumătate de miliard Camera pentru o eşalonare la Finanţe, care, dacă era plătită până la sfârşitul lunii iunie, aşa cum s-a şi procedat, evitam penalităţi de 250 de milioane. 
# Cum a evoluat după puci și îndepărtarea lui Ion Căpățână, activitatea Camerei de Comerț?
– În primul rând ne-am concentrat pe plata datoriilor moștenite și pe realizarea de venituri. Am reuşit astfel să plătim datoriile curente şi să stingem datoriile legate de impozite pe salarii, chiriile erau neplătite de aproape un an, utilităţile la fel. În plus, am făcut restructurări de activitate în zonele care doar consumau, fără să aducă venituri.
# Aşa cum a fost cazul Direcției de târguri şi expoziţii, conduse de Gabriel Cazan…
– Da, pentru că Direcţia de Târguri şi Expoziţii nu mai funcţiona decât pe hârtie.
# Şi nu veţi mai desfăşura această activitate?
– Ba da, dar într-o altă gândire. După ce scăpăm de plata datoriilor, ne gândim să achiziționăm, în leasing, un cort pentru expoziţii şi târguri pe care să-l folosim noi sau să-l închiriem.
# Care este situaţia imobilelor care au revenit la Camera de Comerţ?
– Fostul liceu „Dinu Lippati” este renovat în integralitate şi la ora aceasta avem un chiriaş care are un contract onorabil pentru ambele părţi. Iar imobilului de pe Republicii, unde funcţionează Liceul Economic, la solicitarea Primăriei şi unităţii şcolare, îi vom prelungi cu încă un an funcţionarea pentru că nu aveau soluţii atât de rapide şi nu vrem să disturbăm activitatea şcolii.

„Domnul Căpăţână este un tip jovial şi amuzant, dar nu mai am nici o relaţie cu el”

# În ce relaţii mai sunteţi cu domnul Căpăţână?
– Nu am nimic cu persoana Căpăţână Ion. Dimpotrivă. Este un tip simpatic, jovial, cu care este plăcut să petreci, să glumeşti, să ai o relaţie amicală. Fostului director general al Camerei, Căpăţână Ion, îi reproșez rezultatele activităţii din ultimii doi ani. Iar fostului consilier al preşedintelui, Căpăţână Ion, pentru că după ce a ieşit la pensie l-am menţinut în instituţie pe această funcție, îi reproşez că a ştiut de acest puci şi nu m-a avertizat.

„Nu neg o unire cu AOA Argeș în viitor”

# În ce relaţii vă aflaţi cu AOA?
– O relaţie excepţională! Eu fac parte din echipa de membri fondatori ai AOA, am funcţionat ca membru mulţi ani, am relaţii speciale cu preşedintele Virgil Dumitru, cu preşedintele executiv Dan Ionescu, şi cu toţi membrii oameni de afaceri care sunt în mare parte şi membri ai CCI. Am decis să organizăm în comun evenimente care ţintesc zona oamenilor de afaceri, pentru că suntem două entităţi care au ca scop susţinerea mediului de afaceri. Deja aplicăm această formulă, Salonul auto l-am făcut împreună şi vor urma şi alte evenimente .
# Sugerați o unificare a Camerei de Comerţ cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri?
– Este prematur să spunem asta. Am discutat despre o apropiere în sensul de a funcţiona într-o formulă comună, s-a decis ca membrii AOA să devină membri ai CCI, pentru că trebuie să fii  membru ca să poţi funcţiona în cadrul acestei instituţii, să fii ales în forurile de conducere, să poţi să influenţezi deciziile şi programele de funcţionare ale instituţiei. Acesta este primul pas. Nu neg o posibilă unire în viitor, suntem deschişi la absolut orice, am şi discutat diferite formule, cum s-ar putea realiza acest lucru. La nivel de conducere există această dorinţă de a ne apropia într-o formă cât mai constructivă pentru mediul de afaceri. Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită