Web Analytics
scris joi, 11.04.2019

Istoricul Festivalului Internaţional de Folclor „Carpaţi”

Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” este una din marile manifestări artistice cu carcater internațional care poartă marca Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș (alături de Festivalul Internațional de Muzică Corală ”D.G. Kiriac” etc.) făcând mare cinste județului Argeș. Ideea organizării unui festival internațional de folclor era încă din anul 1968 în atenția conducătorilor județului Argeș (Gheorghe Năstase, Constantin Sandu și Nicolae Mihăilescu), iubitori de cultură.

Istoricul Festivalului Internaţional de Folclor „Carpaţi”

Până în 1990 s-a desfășurat numai la Curtea de Argeș

Deoarece autoritățile din acele timpuri s-au opus, nedorind un festival în provincie, s-a luat hotărârea organizării unui festival de talie națională. Colectivul de specialiști al Casei Creației Argeș (profesorul Costin Alexandrescu, coregraful Leonte Socaciu, Corneliu Lamba și poetul Toma Biolan) a înaintat o propunere pentru desfășurarea festivalului la Curtea de Argeș în Postul Sfintei Mării (1 august-15 august), când lăutarii (necesari pentru ansambluri) nu aveau nunți. Inițiat în anul 1975 din dorința ca dansul, cântul și portul popular românesc să atragă cât mai mulți vizitatori în județul Argeș, primele ediții desfășurându-se din 2 în 2 ani, după 1990 festivalul și-a pierdut caracterul competițional intern și s-a renunțat la desfășurarea într-o singură locație, respectiv Curtea de Argeș. Ecourile pozitive din presa românească și străină l-au transformat într-un festival pe parcursul a 5 zile și implicarea mai multor orașe din județ (Pitești, Mioveni, Curtea de Argeș, Topoloveni, Costești). Este singurul festival din județul Argeș afiliat C.I.O.F.F. [International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts, ONG în relații formale cu UNESCO], fiind inclus în calendarul său de manifestări.

Prima ediție a avut loc în 1975 pe Stadionul orășenesc din Curtea de Argeș

Festivalul a fost organizat de Casa Creației Populare Argeș în colaborare cu Primăria orașului Curtea de Argeș și Casa de Cultură „George Topîrceanu”. Un rol determinant în menținerea acestei manifestări până în anul 1990 l-a avut directorul Casei de Cultură, profesor Mihai Tița, un om cu mare deschidere spre cultura populară, un cunoscător al obiceiurilor, cântecelor, jocului și portului popular, care s-a implicat cu totul în această inițiativă. Prima ediție a avut loc în zilele de 7-10 august 1975 pe Stadionul orășenesc din Curtea de Argeș. Au participat 17 ansamblului din 12 județe. Cel mai bine cotat a fost ansamblul folcloric din Zalău, județul Sălaj. Ca o măsură organizatorică inedită, care s-a transmis și la celelalte ediții desfășurate la Curtea de Argeș, a fost împlicarea celor mai reprezentative cadre didactice ale orașului în rolul de gazdă, luând în grijă câte un ansamblu din țară, ocupându-se ca participanților să nu le lipsească nimic, să fie ghizi pricepuți. Cea de-a doua ediție trebuia să se desfășoare în perioada 11-14 august 1977. Erau înscrişi participanți din 17 județe. Festivalul nu a mai fost organizat în acel an din cauza unei directive de la Comitetul Județean Argeș al P.C.R. conform căreia ”toate manifestările în aer liber, care antrenează ca public mii de oameni, se suspendă”. Ediția a II-a va avea loc, totuși, în zilele de 10-13 august 1978, cu 22 de ansambluri participante.

Din anul 1990 festivalul are caracter internațional

Ediția a II-a s-a derulat în zilele 10-13 august 1978. Au participat 22 de ansambluri din țară. În afara concursului, ansamblurile prezentau spectacole la căminele culturale din zonă. Câștigător a fost Ansamblul ”Trandafirul” din Dăbuleni, județul Dolj. Ediția a III-a s-a desfășurat în zilele de 8-10 august 1980 cu participarea a 14 ansambluri din 10 județe, iar marele premiu l-a obținut Ansamblul ”Doina Târnavelor” al Casei de Cultură din Sighișoara, județul Mureș. De la această ediție și până la cea din anul 1988, directorul festivalului a fost Maria Ciobăcel – vicepreședintele Comitetului pentru Cultură și Educație Socialistă (anterior directorul era în persoana etnomuzicologului Ludovic Paceag). În ediția a V-a (4-5 august 1984) s-a bucurat de o participare record: 23 de ansambluri. Câștigătoare au fost ansamblurile: Căminului Cultural din Călăraș – Dolj, ”Dorul”, al Casei Creației (marele premiu) și ”Elcond”- Zalău. Ediția a VII-a (5-7 august 1988) s-a desfășurat la Curtea Domnească, într-un cadru minunat realizat de către organizatori. Din anul 1990, festivalul are caracter internațional. Ediția a VIII-a (9-12 august 1990) s-a desfășurat pe Stadionul orașului, iar ca ansambluri din străinătate au fost prezente ”Floricica” din Rezina – Republica Moldova, ”Citta di Favora”, Sicilia – Italia, ”Attaköy” din Istanbul – Turcia. Au participat și ansambluri din județele: Arad, Brașov, Dolj, Maramureș, Sibiu, Vâlcea și cinci ansambluri din județul Argeș. În total, au fost 14 ansambluri, într-o autentică reușită. La invitația Primăriei din Pitești, între 14-17 august s-a continuat festivalul și la Pitești.

Anul următor (16-19 iulie), în organizarea Centrului Creației Populare Argeș și a Primăriei Pitești s-a derulat Festivalul Internațional de folclor ”Pitești-91”, la Grădina de vară a Teatrului ”Al. Davila”, la Căminul Cultural din Călinești și la Casa de Cultură a Sindicatelor de la Mioveni. Începând cu ediția a IX-a (13-20 iulie 1992), festivalul a căpătat altă formulă organizatorică, desfășurându-se la Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung și Cabana ”Voina”, iar în edițiile următoare, manifestarea va fi prezentă în toate localitățile urbane ale județului, dovedindu-se cu aceste prilejuri ospitalitatea de care au dat dovadă gazdele. Începând din anul 1996, directorul festivalului a devenit maestrul coregraf Dorin Oancea. Până atunci, această misiune a fost îndeplinită și de profesorii Maria Ciobăcel, Costin Alexandrescu și Mihai Tița. În numeroasele ediții internaționale, festivalul a fost onorat de peste 89 de ansambluri folclorice din: Belgia, Bulgaria, Canada, Finlanda, Franța, Georgia, Grecia, India, Italia, Iugoslavia, Letonia, Lituania, Macedonia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovenia, Spania și Turcia. Fiecare din edițiile desfășurate până acum a însemnat o mare reușită, acest festival câștigând o frumoasă tradiție în viața spirituală a Argeșului.

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Parc cu amintiri la Câmpulung

Asociația ”Zi de Bine”, coordonată de Melania Medeleanu, în colaborare cu Primăria Câmpulung...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...