# Conferinţă de presă a socialist-democraţilor europeni la Sofia. Săptămâna trecută, joi, a avut loc la Sofia, în Bulgaria, o conferinţă de presă a Alianţei socialiştilor şi democraţilor (S&D) din Parlamentul European cu tema ”Libertatea presei şi democraţia în pericol”. Acţiunea s-a desfăşurat în organizarea Partidului Socialist Bulgar condus de Sergei Stanishev, cel care a adresat şi cuvântul de bun venit tuturor participanţilor. Printre deputaţii europeni care au făcut deplasarea la Sofia îi menţionăm pe germanul Martin Schulz, liderul S&D, barceloneza Maria Badia y Cutchet, slovena Tanja Fajon, austriacul Hannes Swoboda, franţuzoaica Catherine Trautman, fost purtător de cuvânt şi ministru al culturii în guvernul condus de Lionel Jospin, precum şi eurodeputaţii români Victor Boştinaru şi Ioan Enciu. Au mai participat irlandezul Aidan White, Secretar General al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, foarte mulţi ziarişti bulgari şi câţiva ziarişti români, de fapt chiar argeşeni. Pe această temă vor urma mai multe conferinţe, în mai multe oraşe din Europa – motivul pentru care s-a început cu Sofia fiind degradarea gravă a condiţiilor de lucru pentru jurnaliştii bulgari, după cum a rezultat chiar din cuvântul de deschidere al lui Sergei Stanishev, liderul PSB. În sprijinul acestei aserţiuni, liderul bulgar a menţionat poziţia ocupată acum de Bulgaria în raportul organizaţiei „Reporters sans frontieres”, fiind declasificată cu mai bine de 20 de locuri faţă de poziţia ocupată în 2008.
„Numai când sunt în opoziţie politicienii apără libertatea de exprimare”
În continuare am să spicuiesc din declaraţiile vorbitorilor:
Sergei Stanishev: „În Bulgaria, modificările Codului Penal prevăd sancţiuni pentru jurnalişti. Averea şi interesele jurnalistului să fie publice şi acesta să se supună principiului conflictului de interese”.
Martin Schulz: – „Jurnaliştii sunt oameni foarte neplăcuţi pentru politicieni. Odată pentru că vor să afle cât mai multe. Dacă le spui totul, nu te cred. Şi, oricum, ei scriu numai ce vor ei. Dar e esenţial să rămână aşa”
– „Avem nevoie de o lege clară care să separe politica de mass-media. Pentru că acum cine deţine proprietatea asupra editurii poate să încerce manipularea politicii. Astfel, în Polonia există un ziar, „Fact”, care prin ceea ce scrie creează iritare în Germania, iar în Germania există un ziar, „Bild”, care prin ceea ce scrie creează iritare în Polonia. Dar ambele ziare sunt deţinute de aceeaşi editură”.
– „În multe ţări din UE acum sunt la guvernare partide care se îndepărtează de democraţie”
– „Nici în România treburile nu sunt în regulă”
Aidan White: – „Standardele etice şi morale sunt fundamentale pentru jurnalişti”
– „În Bulgaria situaţia este gravă şi se înrăutăţeşte”
– „În unele ţări presa nu mai e interesată de profit ci de manipularea politică”
– „Lipsa de încredere în justiţie şi poliţie afectează calitatea jurnalismului”
– „Eu sunt pentru o lege în mass media, pentru protejarea calităţii informaţiei”
Victor Boştinaru: -„Este o asemănare îngrozitoare în ceea ce priveşte violarea constituţiei între Boiko Borisov, Băsescu, Orban şi Berlusconi”.
– „Nici în Rusia presa nu este o ameninţare la adresa securităţii naţionale”
Catherine Trautman: -„De ce, apriori, jurnaliştii nu sunt respectaţi ca profesionişti? De ce imediat sunt tutuiţi, sau chiar mai rău?”
– „Chiar şi în Franţa au fost abuzuri incredibile, cazuri de jurnalişti care au fost ascultaţi de serviciile secrete”
Velislava Dareva, jurnalist la „Duma”, precum şi alţi jurnalişti bulgari, au comentat aproape la unison: -„De ce oare Stanishev şi PSB nu au fost preocupaţi deloc de libertatea de exprimare cât au fost la putere, până în 2008? Ba chiar jurnaliştii sufereau presiuni asemănătoare celor de acum”.
-„Numai când sunt în opoziţie politicienii îşi amintesc de libertatea de exprimare”.
„Jurnaliştii ştiu bine că nu se pot baza pe niciun partid politic”
În finalul dezbaterilor, Aidan White a tras concluzia: „Jurnaliştii ştiu bine că nu se pot baza pe niciun partid politic, pentru că politicienii una zic în opoziţie şi alta fac atunci când ajung la putere. O astfel de dezbatere ar trebui organizată de jurnalişti şi editori”.
Pentru jurnaliştii români, nimic nou sub soare! Ceea ce se întâmplă acum în Bulgaria este dovada că nu-i chiar aşa greu să apară câte un nărod politic, indiferent de doctrină sau ţară, care să inventeze câte ceva pentru limitarea dreptului fundamental la liberă exprimare, altfel recunoscut de toate constituţiile statelor democratice inclusiv România. Începem cu PSD-ul, reamintind pe Ion Iliescu, cu dorinţa cel puţin nefericită de a transforma România într-o „democraţie originală”, sau chiar pe actualul europarlamentar S&D Ioan Mircea Paşcu, cu nebunia privitoare la reglementarea dreptului la replică şi cu ameninţarea explicită la adresa ziariştilor, sugerându-le „să aibă grijă de sănătatea lor”. Trecând la PDL, amintim pe senatorul Iulian Urban, cu prostia declaraţiilor de interese ale jurnaliştilor, depuse la ANI. Iar ca să nu rămână nici PNL-ul în afara jocului antidemocratic, îl amintim pe senatorul Ghişe, scărpinat de ideea ca doar jurnaliştii să funcţioneze după un test psihologic anual.
P.S. Ziariştii argeşeni au plecat la ora 12 noaptea din Piteşti, au găsit cu greu locaţia unde se desfăşura conferinţa, pentru că nu-i aştepta nimeni, iar după ce au servit masa, în organizarea bulgarilor, au plecat înapoi. În Piteşti au ajuns în jurul orei 11, tot noaptea! Menţionez că deplasarea (cca 1.400 de kilometri, dus-întors) s-a făcut la solicitarea eurodeputatului social democrat Victor Boştinaru, care a arătat astfel cum înţelege el social-democraţia, grija faţă de om. Ba, frizând prostia, a mai şi povestit că mai întâi invitase ziariştii din Dolj, care însă l-au refuzat, aflând de “impecabila” organizare.
(Cristian VASILE)
0 Comentarii