# După șapte ani de cercetări, procurorii anticorupție au clasat dosarul pe 19 martie # Fântâna a costat 1 milion de euro, în vreme ce la Craiova au făcut-o cu doar 300.000 euro
În urmă cu zece ani, în mai 2008, primarul Tudor Pendiuc inaugura cu mult fast fântâna muzicală din centrul Piteștiului, realizată de firmele Zeus și Selca, două companii „abonate” în ultimii 15 ani la lucrări majore pe bani publici. Nu puțini au fost cei care s-au arătat revoltați de costurile umflate ale fântânii cântătoare, în valoare de 1 milion de euro, mai mulți specialiști spunând la vremea respectivă că o asemenea fântână nu are cum să coste, în mod normal, mai mult de 300.000 de euro. Au apărut, în mod firesc, suspiciuni cum că o parte din banii publici ar fi intrat în anumite buzunare. La începutul lui 2011, procurorii anticorupție au cerut documente privind această investiție faraonică și în scurt timp au deschis un dosar penal in rem. Numai că – surpriză! – după șapte ani de cercetări, dosarul a fost clasat. Surse judiciare ne-au confirmat că dosarul privind fântâna cântătoare a fost clasat pe 19 martie a.c. Motivația clasării? După cum ni s-a precizat într-un răspuns oficial al DNA, @În dosarul respectiv, la data de 19 martie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin. 1, lit. e («lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;») raportat la art. 6 («Nicio persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni atunci când faţă de acea persoană s-a pronunţat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeaşi faptă, chiar şi sub altă încadrare juridică.») din CPP”.
Am mai aflat, de asemenea, că fostul primar Tudor Pendiuc nu a fost chemat deloc la audieri la DNA legat de acest dosar.
Iată cum justifica în februarie 2008 Tudor Pendiuc necesitatea realizării fântânii cântătoare: „În timpul execuției lucrărilor, urmare a unor analize amănunțite, datorate unor propuneri venite atât din partea cetățenilor, cât și din partea unor specialiști, a apărut necesitatea realizării unor lucrări suplimentare la această investiție (n. red. – a treia etapă de modernizare a centrului Piteștiului). În vederea îmbunătățirii microclimatului urban, a înfrumusețării și protejării peisajului, s-a propus realizarea unei fântâni cu un debit mare de apă, care va favoriza creșterea calității aerului în acea zonă. Pentru creșterea atracției acestui obiectiv, noua fântână arteziană va fi realizată sub forma unui ansamblu de sunet, lumini și joc de apă”.
Și Tudor Pendiuc a fost persuasiv: pe 12 februarie 2008, consilierii locali au aprobat suplimentarea lucrărilor cu 3.797.915,34 lei, fără TVA!
Că fântâna muzicală de la Pitești a avut un preț foarte umflat o dovedește o lucrare similară, ba chiar și mai spectaculoasă, dintr-un oraș și mai mare din sudul țării. Este vorba de fântâna muzicală din centrul municipiului Craiova, care a fost inaugurată în anul 2007 și a fost prima fântână muzicală din România. Fântâna arteziană a costat doar 1,5 milioane de lei, de trei ori mai puțin decât „surata” din Pitești.
0 Comentarii