Web Analytics
scris joi, 18.01.2018

Jurnalul de Argeş universitar

Un corespondent internaţional de război învaţă româna la Universitatea din Piteşti

18 01Marianna Prysiazhniuk este o jurnalistă în vârstă de 26 de ani, de origine ucraineană. Lucrează pentru Agenția națională de știri ucraineană și colaborează cu publicații din Republica Moldova și Belarus. Este în România datorită unei burse pentru care a aplicat anul trecut. Studiază programul pregătitor de Limba română pentru studenții străini, la Universitatea din Pitești, apoi va merge la București, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, specializarea Comunicare.

Jurnalul de Argeş universitar

A ales România pentru că îi place „cum sună limba română și cultura românească”. „România este un start perfect pentru a participa în proiecte europene pe viitor”, a declarat Marianna. Ținând cont de războiul dintre Ucraina și Rusia, Marianna și-a pus întrebarea ,,Cine sunt, un jurnalist sau un cetățean din țara mea atunci când este război?”, și a ales să fie un jurnalist specializat pe teme de justiție. A trăit multe întâmplări interesante, de exemplu reportajele din zona ATO (Anti – Terrorist Operation Zone). Majoritatea sunt despre justiție și siguranța cetățenilor, „pentru mine nu este nimic mai interesant decât procesele de judecată, protestele, reformele etc.”
18 02Înainte de a veni în România, a participat la operațiunea „VEST 2017” din Belarus, ca jurnalist corespondent. „Pentru mine a fost o misiune foarte importantă, eram singurul jurnalist din Ucraina prezent acolo. Regimul a fost intens, eram propriul meu regizor. Transmiteam noutățile în Ucraina și realizam materiale pentru colegii din Moldova. Îmi place regimul tensionat, adrenalina adevărată este atunci când nu-ți ajunge timpul să faci totul, dar într-un final reușești. La acel moment aveam un răspuns pozitiv de la Ambasada României și am schimbat statutul de jurnalist național în jurnalist internațional al Agenției informaționale – noutățile ucrainene”.
Chiar dacă în Pitești este cu alt scop, Marianna nu a stat departe de meseria pe care o practică. Cu prima ocazie și-a folosit statutul de jurnalist internațional și a transmis în Ucraina evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României: „a fost interesant să lucrez la parada de 1 Decembrie, la ea au participat și soldați ucraineni. Am făcut mici înregistrări cu ei, a fost foarte interesant pentru cititorii de acasă. Colegii din România cu care am lucrat din punct de vedere profesional sunt rapizi și experimentați”.
În opinia Mariannei, profesia de jurnalist este despre ceea ce se întâmplă azi, mâine înseamnă alte informații, alte noutăți. Cel mai important sfat pe care îl dă în calitate de corespondent este: ,,Nu uita să-ți păstrezi propria identitate și informațiile personale”. Pentru Marianna, jurnalismul este ceea ce o definește ca om: „pentru mine, nu este doar o ocupație, este un mod de a sesiza și a influența lumea. Ce poate să mă facă să renunț la mine? Nimic”.
Iulia LIŞMAN, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Studentă basarabeană la Piteşti: „M-am îndrăgostit de Piteşti”. Diferenţa dintre studiile din România şi cele din Republica Moldova

Iana Jelimalai este o studentă din Republica Moldova, care după clasa a douăsprezecea a decis să își continue studiile în România. A depus actele și în cele din urmă a fost admisă, iar în luna octombrie a anului 2013 a început studiile la Universitatea din Pitești, la Facultatea de Științe Economice și Drept. În prezent este studentă la master, specializarea Management Financiar Bancar în Asigurări, în anul I. Detalii despre studii și viața de studentă la universitatea din România află din interviul de mai jos.

# De ce ai decis să continui studiile în România, dar nu în Republica Moldova?
– Am decis să continui studiile în România din dorința de a încerca ceva nou și datorită nivelului mai ridicat al învățământului universitar. O diplomă de studii superioare recunoscută în Europa a însemnat, de fapt, punctul decizional în ceea ce privește studiile în România, având astfel mai multe posibilități de a putea activa și a mă dezvolta în domeniul ales, nu numai în Republica Moldova și România, ci și într-o altă țară din spațiul UE.
# De ce ai ales să studiezi la Universitatea din Pitești?
– Nu am avut intenția de a-mi face studiile anume la această universitate, a fost din întâmplare. Am fost admisă din turul doi pe locurile care au mai rămas disponibile în Pitești. Sunt mulțumită de universitate, nivelul de predare fiind de menționat, iar profesorii au fost mereu disponibili să mă ajute.
# Care e motivul pentru care ai ales Facultatea de Științe Economice și Drept? Dacă ai avea posibilitatea ți-ai schimba-o?
– Am ales facultatea aceasta deoarece după finalizarea studiilor avem perspectiva unei game largi de joburi. De asemenea, este ceva aproape sufletului meu. Am dorit să-mi dezvolt cunoștințele matematice și să-mi descopăr calitățile de lider.
# După atâția ani de studii în România, ne poți explica care este diferența dintre studiile din Republica Moldova și cele din România?
– Din punctul meu de vedere, există diferenţe majore între studiile din România şi cele din Republica Moldova, dar depinde mult și de facultatea aleasă, de curricula universității în întregime. Spre exemplu, în România, comparativ cu Republica Moldova, în unele cazuri atitudinea profesorilor și modul de predare al acestora este mult mai serioasă, având scopul ca studenții să fie cât mai pregătiți în domeniul pe care îl studiază, pe când în Republica Moldova sistemul de învățământ este pe alocuri corupt. Totodată, în Rebublica Moldova sunt și universități unde cu adevărat se face carte, de menționat este metoda de predare aplicată. Există și acolo profesori bine instruiți în domeniul pe care îl predau. După absolvirea universității, oportunitățile unui student din România sunt mult mai mari decât cele ale unui student din Republica Moldova, după cum există mult mai multe domenii de activitate în care se caută noi specialiști, diferite oportunități de internship într-o multinațională și alte diferite stagii din care se poate căpăta experiență.
# Îți place la Pitești? Cum îți petreci timpul tău liber în oraș?
– Orașul îmi place foarte mult datorită faptului că e curat, oamenii sunt receptivi și este asigurată ordinea socială. Este un oraș extraordinar, plin de viață, de lumină și în permanentă dezvoltare. Este primul oraș pe care l-am descoperit mai bine și nu regret alegerea pe care am făcut-o. În timpul liber prefer să evadez din lumea mea prin străzile înguste și luminate ale Piteștiului, să cutreier orașul, să merg în parcuri, la cinema, biblioteci și în multe alte locuri atractive. Am reușit să mă îndrăgostesc de acest oraș.
Dumitru CORNIŢEL, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Studenţii fac practică la Radio România Actualităţi

Studenții de la specilizarea Jurnalism, din cadrul Universității din Pitești, au mers în practică la unul dintre cele mai importante posturi de radio din țară, Radio România Actualități.
Timp de două săptămâni, au văzut ce presupune munca din spatele a ceea ce auzim în fiecare zi pe postul public. Radioul nu este doar muzică şi ştiri, radioul înseamnă muncă în echipă și seriozitate, toate acestea sub presiunea timpului. „Această experiență m-a făcut să înțeleg ce presupune profesia pe care mi-am ales-o. M-aș întoarce oricând în studioul Radio România, datorită atmosferei și profesionalismului oamenilor pe care i-am întâlnit acolo”, a declarat Magdalena Varga, studentă la Jurnalism, în anul al doilea.
Studenții la Jurnalism desfășoară practica de specialitate, în fiecare semestru, într-una din instituțiile de presă locale sau naționale, fie în presa scrisă sau online, în radio sau în televiziune.
Andrei BADEA, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Studenţii basarabeni de la UPIT au sărbătorit Crăciunul pe stil vechi

18 moldovaStudenții basarabeni de la Universitatea din Pitești au colindat, pe 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, pe stil vechi. Vă întrebați de ce creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie? Răspunsul este simplu. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul nou la 1 octombrie 1924 și serbează Nașterea lui Iisus pe 25 decembrie.
În ajunul Sfântului Crăciun, așa cum e păstrat din străbuni, cete de colindători merg pe la case și vestesc Nașterea Mântuitorului. Un grup de tineri, împreună cu preoți colindă pe la casele credincioșilor. La universitate, au fost întâmpinați cu pâine, sare și multă căldură, și au umplut întreaga sală cu cele mai frumoase colinde. Îmbrăcați în ,,ce am moștenit de la străbuni”, au readus gustul dulce al colindelor. De acasă, au venit tot acasă. Colindele au binecuvântat inimile și au ridicat sala în picioare de câteva ori.
Tradițiile nu mor niciodată, ele se păstrează în adâncul inimii, ca o sămânță care așteaptă să încolțească.
Dorina FLUIERAR, Jurnalism, anul II

*** *** ***

UPIT va organiza cursuri postliceale

Universitatea din Pitești oferă o nouă posibilitate de studiu și pentru cei fără diplomă de bacalaureat. Din toamnă, universitatea va organiza în cadrul Colegiului Terțiar Nonuniversitar cursuri postliceale pentru 13 meserii.

Încă din luna decembrie, Universitatea din Pitești a obţinut autorizaţie pentru acest colegiu din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). ,,Avantajul major este că se pot înscrie elevi fără bacalaureatul luat, cu condiţia să-și ia diploma în timpul școlarizării, deci, le mai dăm o șansă. Noi ne-am orientat către meserii de nișă. Adică nu vrem să ne suprapunem cu liceele tehnologice din zonă, nici cu alte colegii, vrem să oferim acele meserii care se cer, dar care nu există la liceele din zonă”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Rectorul Universităţii din Pitești, conf.univ.dr. Dumitru Chirleșan.
Printre meseriile pentru care se vor putea pregăti tinerii se numără cele de asistent medical, ghid turistic, cameraman/fotoreporter, funcţionar public, agent comercial sau analist programator. Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul Colegiului are o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite, şi se derulează pe baza Standardelor de Pregătire Profesională (SPP) aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru calificările respective. Locurile nu sunt subvenţionate, dar există posibilitatea ca o parte dintre acestea să fie finanţate de la buget în viitor. Detalii găsiți pe pagina https://www.upit.ro/ro/academia-reorganizata/colegiul-tertiarnonuniversitar/oferta-educationala-colegter-upit.
Mari TUDOR, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Un corp antrenat, o viaţă sănătoasă

18 sportStudenții aleg să își petreacă timpul liber la sala de sport a Universității din Pitești. Atât cei din țară, cât și cei care au venit în România datorită bursei Erasmus, duc un stil de viaţă sănătos, alegând mișcarea.

Antrenamentul obișnuit sau pentru sporturile de care sunt pasionați cei mai mulți dintre ei, îi face pe studenți să vină la sală. Exercițiile fizice pe timp de iarnă sunt un mod bun de a-ți întreține sănătatea și forma fizică, având în vedere excesul de alimente din preajma sărbătorilor.
Universitatea din Pitești le oferă studenților posibilitatea să facă sport prin cursurile de educație fizică sau prin accesul în sălile de fitness sau de aerobic.
Activitățile sportive nu sunt neapărat legate de un sport anume. Puteți obține rezultate adecvate și altfel: folosiți treptele în locul liftului, străbateți pe jos sau cu bicicleta drumurile pentru micile obligații zilnice, lăsați mai des mașina în parcare, luați autobuzul și coborâți cu 2-3 stații înainte. Efectele vor fi benefice pentru sănătate! Studenții care desfășoară o activitate fizică în mod regulat sunt mai rezistenți la efort, se simt mai bine, arată mai bine și au condiție fizică mai bună. Sportul este și mai distractiv dacă este practicat cu alți colegi, în grupe sau asociații. Nu aveți nimic de pierdut, încercați!
Cristina STANCIU, Jurnalism, anul II

Pagină realizată în parteneriat cu Universitatea din Piteşti

 

 

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

A murit Helmut Duckadam!

Doliu în fotbalul românesc! Fostul mare portar Helmut Duckadam a murit, luni, 2 decembrie, la...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...