Web Analytics

Subcomisar Daniel Gheorghe: „Faptul că tatăl lui Mihnea s-a dus la DIICOT a fost o greşeală”

de | 23.11.2017 11:43 | Actualitate

11 subcomisar DanielGheorghe# Şeful Centrului Antidrog Piteşti, despre drama cu droguri de la Colegiul Brătianu

Cazul lui Mihnea Untaru de la Colegiul Brătianu, elevul arestat pentru trafic de stupefiante, a adus din nou în atenția publică subiectul legat de proliferarea consumului de droguri în liceele din Argeș. Iar principala întrebare care stă acum pe buzele tuturor e ce fac autoritățile argeșene pentru a ține în frâu situația. Prin urmare, am adresat și noi această întrebare subcomisarului Daniel Gheorghe, șeful Centrului Antidrog Pitești, principala instituție arătată cu degetul în acest moment.

Adolescenții argeșeni încep să consume droguri la 15 ani

„Fenomenul este în ascensiune în ceea ce privește consumul drogurilor. Dacă în luna septembrie 2016, în evidențele centrului erau 37 de beneficiari, în această perioadă avem 58 de beneficiari”, spune subcomisarul Gheorghe, care însă adaugă faptul că numărul real al consumatorilor de droguri din Argeș este greu de precizat.  
Un sondaj al Agenției Antidrog făcut pe un eșantion de 1800 de elevi din școli și licee a relevat că cel mai consumat drog este cannabisul, urmat de etnobotanice, apoi de cele de mare risc, respectiv heroina și cocaina. Cannabisul, explică subcomisarul, e cel mai accesibil de pe piață. Ca o caracteristică a evoluției fenomenului, vârsta de la care adolescenții din Argeș încep să consume droguri a scăzut, chiar până la 15 ani.
Tinerii care ajung să fie beneficiarii serviciilor centrului Antidrog sunt în cea mai mare parte tineri cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, dar au existat și  trei minori, beneficiarii fiind, în general, trimiși în baza unei ordonanțe a DIICOT, de către Inspectoratul de Poliție sau Penitenciarul Colibași. Chiar dacă mai rar, sunt și părinți care, disperați, se adresează centrului de prevenire și prevenție, sperând ca în acest fel să își salveze fiii din ghearele morții. Însă, subliniază ofițerul, toți cei care intră în baza de date trebuie să își dea acordul în scris. Lucru care nu s-a întâmplat, ne-a spus subcomisarul Gheorghe, în cazul lui Mihnea Untaru: „Am primit o ordonanță de la DIICOT, pentru ca băiatul, care era în arest preventiv, să fie evaluat. Mihnea nu a fost de acord să intre într-un program de asistență la noi. Deci acordul de asistență nu a ajuns la noi. În momentul de față, tânărul se află la Penitenciarul Colibași. Vom încerca să îl atragem în urma unora dintre vizitele săptămânale ale medicului nostru la Penitenciarul Colibași, unde se mai află o parte dintre cei aflați în atenția noastră. Însă dacă el nu vrea, conform procedurii, noi nu putem face nimic”.

„Cei de la Crimă Organizată sunt cei care, conform legii, trebuie să limiteze fenomenul traficului de droguri”

„Serviciile oferite de centrul nostru, mai spune interlocutorul, constau, în funcție de gravitatea cazului, în asistență socială, consiliere psihologică sau tratament medical în ambulatoriu. Principalul medicament administrat de noi e metadona (un drog prescris adesea ca substitut pentru dependența de narcotice), iar în regim spitalicesc cazurile mai grave fiind preluate de secția de psihiatrie a Spitalului Județean Argeș sau Spitalul Vedea.  Așa este, se consumă droguri, dar trebuie să se știe că Agenția Națională Antidrog are ca principală prioritate prevenirea consumului de droguri și asistența consumatorilor de droguri. Cei care au competențe pe partea cu traficanții, conform legii, sunt cei de la BCCO ( Biroul de Combatere a Crimei Organizate). Nu vreau să arunc nimic pe colegii de acolo, dar, conform legii, ei sunt principalul factor în limitarea fenomenului prin acțiuni specifice”.

„E o mare greşeală a părintelui să îl dea pe mâna legii pe fiul sau fiica sa”

În ceea ce privește prevenirea, personalul destul de limitat numeric al centrului, căruia i se adaugă 8 voluntari, în colaborare cu ISJ Argeș, desfășoară unele programe de informare și conștientizare în școlile și liceele din județ. Însă șeful Centrului Regional Antidrog susține că cel mai important suport al copiilor sunt părinții, care trebuie să îi  cunoască și să și-i apropie.
„Tinerii trebuie determinați să conștientizeze faptul că și consumul de droguri este incriminat de lege. Însă faptul că tatăl lui Mihnea s-a dus la DIICOT a fost o greșeală! Mihaela Bebu, asistenta socială a Agenției Naționale Antidrog, premiată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, atunci când i-am solicitat punctul de vedere într-un caz similar, a spus foarte clar că este o mare greșeală a părintelui să îl dea pe mâna legii pe fiul sau fiica sa. Tânărul prinde ură pe părinte, iar apoi cu greu se mai poate remedia. Părintele trebuie să vină ca suport, să stea de vorbă cu copilul său, să îi explice, să îl facă să conștientizeze!”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii