Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat marți, 20 iunie, activitatea „Istoria familiei Golescu”, activitate educativă ce face parte din cadrul parteneriatului „Pași în lumea culturii și a creației”, încheiat între Biblioteca Județeană Argeș și Școala Gimnazială „Petre Țuțea” din Boteni. La această activitate, au participat 15 elevi de la Școala Gimnazială Petre Țuțea din Boteni, care au vizitat ulterior Biblioteca.
Într-o atmosferă caldă, a curs povestea domnului prof. George Badea despre una dintre cele mai vechi familii românești, familia de mare cultură a Goleștilor. Dinicu Golescu (1777-1830) este o personalitate covârșitoare a județului nostru, motiv pentru care și Biblioteca îi poartă numele, iar bustul acestuia este amplasat chiar în fața instituției.
Dragostea pentru învățământ și cultură a marelui ban Radu Golescu, pentru cei trei frați – Nicolae, Gheorghe și Constantin – s-a concretizat în preocuparea pentru înzestrarea spirituală a fiilor săi la nivelul cerințelor epocii, dar și prin aceea de a extinde învățământul în limba română, pentru fiii de țărani. Gheorghe (Iordache) și Constantin (Dinicu) s-au situat la loc de frunte printre promotorii luminismului românesc, prin promovarea scrisului în limba română, sprijinirea învățământului și a culturii.
În lucrarea sa – „Însemnare a călătoriei mele făcută în anii 1824-1825-1826” – Dinicu Golescu își exprimă gândurile frumoase, cutezătoare, pline de învățăminte și de foloase pentru neamul său, îndemnându-i și pe alții să treacă la fapte, el fiind printre cei dintâi, după reîntoarcerea în țară, în 1826. În acest an, înființează o școală la conacul moșiei sale din Golești, deschisă tuturor, numită Școala slobodă obștească, unde oricine își putea trimite copiii la învățătură, în mod gratuit. Dinicu Golescu a înzestrat prin contribuția sa directă învățământul, scriind și tipărind o carte începătoare de studii, tipărind o culegere de tratate între Rusia și Turcia, traducând și tipărind lucrări din limba greacă, o colecție de maxime, în 1826, și un tratat de filozofie morală, în 1827. Boier liberal, cărturar patriot, Dinicu Golescu a făcut mult bine patriei sale, pe care totdeauna o scria cu literă mare, cu sfințenie și cu venerație.
0 Comentarii