Web Analytics
scris duminică, 20.07.2025

20 iulie: Sfântul Ilie. Tradiții și superstiții la români

Sfântul Ilie este unul dintre cei mai apreciați sfinți, fiind sărbătorit pe data de 20 iulie. Ilie avea o credință puternică în Dumnezeu, fiind considerat un ocrotitor al aviatorilor. În România, în această zi se celebrează și ziua Aviației Române.

20 iulie: Sfântul Ilie. Tradiții și superstiții la români

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul este considerat drept un făcător de minuni și aducător de ploi în perioada de secetă. Ilie a fost considerat începând din anul 1913 ocrotitorul aviatorilor. Sfântul Ilie este prezentat în tradiția populară mergând pe cer într-un car cu roți de flăcări în timp ce toarnă și lovește diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că Ilie este aducător de ploaie și de furtuni puternice.

Citește și: Slujbă de pomenire pentru Regele Ferdinand I și Regina Maria la Curtea de Argeș

De ziua Sfântului Ilie oamenii din mediul rural nu muncesc și nu mănâncă mere deoarece ar putea cădea o grindină de mărimea fructelor consumate. Tot în această zi femeile se duc la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriilor lor.

De asemenea, în tradiția populară din anumite regiuni ale țării se spune că dacă va ploua în ziua Sf. Ilie, atunci alunele din copaci vor seca.

Tot în dimineața acestei zile se culeg plante folosite pentru leacuri, în special busuiocul. Acesta este pus la uscat, iar femeile îl duc la biserică pentru a fi sfințit. Urmează să îl aducă acasă și să îl pună pe foc. Cenușa rezultată este folosită în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie românii își amintesc și de sufletele morților, iar femeile cheamă copiii sub un măr, pe care îl scutură și dăruiesc de pomană merele căzute. 

Ziua de Sf. Ilie este o mare sărbătoare în rândul apicultorilor care recoltau mierea albinelor. Mierea era luată doar de bărbați îmbrăcați în haine de sărbătoare, fiind ajutați de un copil. Femeile nu aveau drept să intre în stupină. După ce se recolta mierea familia se aduna împreună cu rudele și vecinii invitați la momentul festiv, iar mierea se gusta. Totodată, invitații erau cinstiți cu țuică îndulcită cu miere. Masa festivă avea simbolistica de a asigura belșugul apicultorilor pentru tot anul.

Tot de Sf. Ilie se marchează și miezul verii pastorale, moment în care ciobanii puteau coborî în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii mai tineri le aduceau iubitelor în dar furci de lemn pentru tors.

De ziua Sfântului Ilie își sărbătoresc onomastica peste 140.000 de români. Cel mai întâlnit prenume în rândul bărbaților este Ilie. Dar se mai întâlnesc și alte derivate precum Eliade, Elias, Elie, Elis, Ilia, Iliev, Ilieș, Iliuș, Iliuță și Lică.

În rândul femeilor cel mai întâlnit prenume este Ilinca. Alături de acesta mai sunt și alte derivate: Eliana, Elis, Ilia, Iliana, Ilincuța, Iliuța, Lia și Lica.

Citește și: Piteștenii Emanuel Mazăre și David Mărghidan, aur și argint la Olimpiada Internațională de Matematică

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

La vânat de urs, adunaţi ca la urs

Sălbăticiunile sunt prezențe obișnuite în zona Muscel, departe fiind vremurile în care ursul de la Rucăr provoca un miting în anul 2019 sau când un...

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...