În contextul mai multor evenimente nefericite în care au fost implicați urșii, dar și la presiunea media, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei acțiuni comune desfășurate în Argeș, pe Transfăgărășan, de polițiști, jandarmi și reprezentanți ai unor instituții de mediu și forestiere, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale însumând 6.500 lei, conform Legii 407/2006.
Citește și: Agent Green a depus plângere penală împotriva Direcției Silvice Argeș!
Într-un comunicat remis de IPJ Argeș este specificat că oferirea hranei urșilor reprezintă o expunere voluntară la pericol. Ursul este un animal sălbatic, omnivor, cu comportament impredictibil, iar exemplarele obișnuite cu oamenii pot deveni agresive, mai ales când sunt malnutrite, tinere sau femele cu pui.
Conform sursei citate, din punct de vedere legal, hrănirea urșilor se sancționează:
- potrivit Legii nr. 54/2012, art. 7 lit. k, cu amendă între 200 și 400 lei pentru hrănirea animalelor sălbatice în timpul activităților de picnic;
- potrivit Legii nr. 407/2006, pentru hrănirea complementară a vânatului, sancțiunea este între 500 și 1.500 lei;
în unele cazuri, se pot aplica sancțiuni și în baza legislației rutiere (aruncarea de obiecte din vehicul sau oprirea neregulamentară în zone frecventate de urși).
Potrivit art. 49 din Legea nr. 407/2006, sancțiunile pot fi aplicate de personalul cu atribuții în domeniu: silvicultori, polițiști, jandarmi, personal GNM sau Garda Forestieră.
„Transfăgărășanul nu este un parc safari. Urșii nu se află în spatele unor garduri protectoare, iar întâlnirea cu ei în libertate nu oferă siguranță și poate avea consecințe tragice — pentru oameni și pentru animale” – se mai arată în comunicatul IPJ Argeș.
0 Comentarii