Web Analytics
scris joi, 03.07.2025

Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Tocmai elevii nu agreează camerele video din şcoli, instalate pentru descurajarea violenţei

Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. Din toamna lui 2024, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare. 

Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Tocmai elevii nu agreează camerele video din şcoli, instalate pentru descurajarea violenţei

După multe discuții și controverse, din 30 aprilie 2025 a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Educației nr. 3781 din 15 aprilie a.c. care permite școlilor să monteze camere de supraveghere audio-video, pentru descurajarea bullying-ului, a actelor de violență și a vandalismului.
Amplasarea camerelor audio-video în școli se va face cu acordul majorității părinților (pentru elevii minori), al elevilor majori și al angajaților unității școlare. Însă acolo unde există un grad ridicat de violență decizia va fi luată fără a mai fi nevoie de acceptul celor vizați, doar cu informarea actorilor implicați.

Școlile sunt obligate să păstreze înregistrările maximum 30 de zile, să nu utilizeze imaginile în evaluarea cadrelor didactice sau la notarea elevilor, să permită accesul la imagini doar în condiții strict reglementate și să folosească doar sisteme cu circuit închis, fără acces extern.
Sistemele de supraveghere pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum și în sălile de sport. Camerele nu vor fi însă amplasate în toalete și nici în vestiarele sălilor de sport. În spațiul public, mai mulți specialiști au atras atenția asupra realității că, de multe ori, bullying-ul nu este doar în sala de clasă, ci se poate petrece chiar în spațiile nesupravegheate.
Regulile de supraveghere video în școli au intrat în vigoare în ultima parte a acestui an școlar. De la Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al județului Argeș, aflăm că măsura este mai puțin agreată tocmai de cei pentru care a fost gândită. „Părinții sunt de acord, la modul general, cu această monitorizare, pentru a preveni eventualele incidente în școli. Când consultăm consiliile elevilor avem probleme cu această situație”.

Câte școli din Argeș au camere audio-video

Inspectoratul Școlar Județean Argeș ne-a transmis o situație privind monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județ, în urma ordinului de ministru din aprilie 2025. Situația se referă la cele 200 unități de învățământ de stat, cu 273 structuri și 35 unități de învățământ private. Astfel, referitor la sălile de clasă, există monitorizare audio-video în 1560 de săli de clasă din 169 unități de învățământ; doar monitorizare video în 313 de săli de clasă din 65 unități de învățământ; iar 2514 de săli de clasă din 98 de unități nu au monitorizare audio-video/video. În exteriorul clădirilor există monitorizare audio-video în 53 unități de învățământ, doar monitorizare video în 153 unități, iar 29 de școli nu au monitorizare audio-video/video.

Pe holuri există monitorizare audio-video în 72 unități de învățământ, monitorizare video în 136 unități și 106 de școli nu au monitorizare audio-video/video. În sălile de festivități există monitorizare audio-video în 9 unități de învățământ, doar monitorizare video în 7 unități, 37 de școli nu au monitorizare audio-video/video, iar 182 de școli nu au săli de festivități. Pe holurile căminelor sau internatelor există monitorizare audio-video în 5 unități de învățământ, monitorizare video în doar 2 unități, iar 228 unități de învățământ nu au cămine/internate. În sălile de sport există monitorizare audio-video în 17 unități de învățământ, monitorizare video în 16 unități de învățământ, în timp ce 104 unități nu au monitorizare, iar 98 nu au săli de sport.

Citește și Campania „Fără bullying în şcolile argeşene”. Discuţie cu Alex, primul robot agresat: „Dacă lumea ar vorbi deschis, lucrurile ar deveni mai uşoare”

Citește și Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Fosta judecătoare Magda Papaianopol: „La sate, fenomenul acesta periculos nu are amploarea pe care o are în oraşele mai mari”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...