Prefectul a cerut arderea arhivei instituției
Pe 14 decembrie 1863, Gorovey, prefectul judeţului Argeş, face o solicitare bizară Ministerului de Interne. Motivând starea proastă în care se găsea arhiva cu documentele prefecturii de până în anul 1850, capul judeţului solicită arderea acesteia. În faţa unei astfel de solicitări, Internele i-au trimis un refuz categoric.
Regele Carol I oferă distincţii mai multor personalităţi argeşene
La 1 ianuarie 1878, regele Carol I (foto) a conferit ordinul ”Steaua României” în grad de cavaler lui Nicolae Dimancea, avocat piteştean şi deputat de Argeş. De asemenea, distincţia le-a mai fost conferită şi episcopului de Argeş, Ghenadie, prefectului Constantin Racoviţă şi lui Scriban Neofit, fost episcop de Argeş.
În 1886 în Piteşti apar mai multe publicaţii
În anul 1886 în Piteşti apar mai multe publicaţii. Pe 13 februarie apare săptămânalul “Dorinţa Argeşului” condus de M.D. Chiţescu, care-şi încetează activitatea după numai doi ani. La 1 aprilie, apare de două ori pe săptămână ”Monitorul Judeţului Argeş pentru publicaţii administrative şi judecătoreşti”. În august, apare pentru numai trei luni publicaţia ”Biserica şi Şcoala”, foaie religioasă şi ştiinţifică, condusă de Petre Arsenescu.
Profesorii au predat gratis la Şcoala Comercială
Pe 3 octombrie 1899, a fost inaugurată Şcoala Comercială din Piteşti. În primul an s-au înscris 41 de elevi, iar profesorii care proveneau de la Liceul „I.C. Brătianu” s-au angajat să predea gratuit. La 1 aprilie 1906, şcoala a fost trecută în bugetul statului.
Un profesor de sport a format garda civică în timpul răscoalei de la 1907
În timpul răscoalei de la 1907, în Piteşti, poliţia a fost mobilizată şi s-au luat măsuri pentru paza oraşului folosindu-se unităţi de infanterie, cavalerie şi artilerie. Din iniţiativa profesorului de sport Vasile Mândru, în oraş s-a format o gardă civică sub comanda maiorului Vigneriu.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)
Citește și Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă
Citește și „Povești adevărate” la Muzeul Golești. Expoziție de grafică
0 Comentarii