Web Analytics
scris miercuri, 23.04.2025

Sfatul psihologului. Cum devin oamenii „amari” şi plini de resentimente

Sentimentul de amărăciune este consecința probabilă a sentimentului de invalidare și lipsă de apreciere în prea multe situații și relații. Amărăciunea emoțională se referă la sentimentele de tristețe, resentimente și furie – în special furie – care se acumulează în timp.

Sfatul psihologului. Cum devin oamenii „amari” şi plini de resentimente

Este o emoție secundară, în afara tristeții, fericirii, fricii, furiei, surprizei și dezgustului, care poate rezulta în urma unei insulte sau a unui prejudiciu. Sentimentul de amărăciune implică emoții mixte și poate fi greu de identificat și exprimat în termeni simpli.
De regulă, calitatea tuturor relațiilor are de suferit atunci când o persoană a devenit amară. În timp ce relațiile sunt menite să fie surse de sprijin, încurajare și deschidere, persoana ajunge să simtă că relațiile sunt frustrante și nesatisfăcătoare. Persoanele amărâte și-au pierdut credința și încrederea în cei apropiați, spunându-și că relațiile nu merită osteneala pentru că, în cele din urmă, nimănui nu îi pasă suficient de mult de ei.

Amărăciunea nu este doar un amestec de emoții, ci și o acumulare de dezamăgiri de-a lungul unei vieți. Ar fi dificil pentru cineva să fie pozitiv și plin de speranță dacă a trecut prin situații și relații care îl fac să se simtă neînțeles, neglijat, neîngrijit sau chiar șters. Când o persoană devine amară, există adesea un sentiment de trădare cu privire la modul în care viața a tratat-o. Se poate instala o mentalitate de victimă.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. 3 motive pentru ca să credem

Citește și Sfatul psihologului. 4 beneficii ale postului intermitent

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...