Web Analytics
scris joi, 04.05.2017

Tudor Teodorescu-Branişte, în proiectul „Valori argeşene-Valori naţionale”

9 Braniste2Miercuri, 26 aprilie, s-a desfășurat, la Biblioteca Județeană Argeș, susținută de o expoziție de carte exemplificatoare, încă o conferință din ciclul de conferințe „Valori argeșene – valori naționale”, inițiate de Instituția Prefectului. În miezul atenției, s-a aflat gazetarul și scriitorul Tudor Teodorescu-Braniște, argeșean după mamă, născut la Pitești, în ziua de 12 aprilie a anului 1899, trecut la cele veșnice în 1969.

Tudor Teodorescu-Branişte, în proiectul „Valori argeşene-Valori naţionale”

Cuvântul de deschidere i-a aparținut Prefectului de Argeș, Emilian Dragnea, care a reiterat, expresiv, importanța proiectului, în contextul conturării unei dimensiuni identitare așezate și clare. În același spirit, gazda evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, a realizat un profil sugestiv – cu accent pe complexitatea personalității, a structurii afective rare, din perspectiva secvențelor temporale trăite – al lui Tudor Teodorescu-Braniște.
Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național, Cristian Cocea, a captat, ca de obicei, atenția, evidențiind calitatea de portretist a gazetarului-scriitor, intransigența în materie de virtuți și defecte, sangvinitatea pamfletului politic, în ciuda unei înclinații nebănuite către a pipăi cu blândă ironie – de-această dată, accentul cade pe blândețe – adâncimea lucrurilor. Cristian Cocea a ilustrat acest aspect, mai puțin cunoscut, lecturând un fragment din „Elogiul bârfelei”, care aduce în prim-plan un Teodorescu-Braniște absolut fabulos.

Ziaristul a semnat primele cronici literare cu pseudonimul unui personaj de roman

Informații prețioase și riguroase a oferit conf. univ. Delia Duminică (Facultatea de Jurnalism și Comunicare a Universității din Pitești). Delia Duminică este doctor în Tudor Teodorescu-Braniște, așa se și explică patosul cu care a reușit să țină în priză sala. Tinerii prezenți la conferință au aflat, de exemplu, că numele din certificatul de naștere al gazetarului era Theodor Teodorescu, abia în 1955 și l-a luat oficial pe cel de Tudor Teodorescu-Braniște, nostalgic după pseudonimul cu care și-a semnat primele cronici literare, cele de la 16 ani – Andrei Braniște – personaj de roman din epocă.
Avocat, pledant doar într-un singur proces, Teodorescu-Braniște a militat îndârjit, în presă, pentru oropsiții de toate felurile, în general, pentru țărani, în special, i-a promovat pe ziariștii tineri, în cele două publicații pe care le-a condus – „Jurnalul” și „Jurnalul de dimineață” – a detestat războiul și pe îmbogățiții de război și, democrat declarat de stânga, s-a opus nazismului, pentru ca, ulterior, înțelegând toate consecințele opțiunii sale politice, să sfârșească izolat, sărac, bolnav și singur.
Iată că, în 2017, Tudor Teodorescu-Braniște primește lumina recunoașterii. Ca ziarist, ca scriitor – cea mai cunoscută carte a sa este romanul „Prințul”, ecranizat în 2004 – și ca om. Primește lumina recunoașterii ca pe lumina Învierii. Și, prin el, comunitatea argeșeană învață să-și țină capul sus.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...