# „Maşina viselor”, premiată în Japonia. Însuși Akio Toyoda, președintele celebrei companii nipone Toyota Motor Corporation, s-a înclinat în fața unui puști român. Iar puştiul căruia i s-a făcut o asemenea onoare are 13 ani, se numeşte Adrian Pristavu şi este din Albeștii de Argeș. Vă întrebați, pe bună dreptate, ce poate fi atât de special la un copil, încât să fie tratat cu atâta respect de către un magnat de o asemenea anvergură şi care este o adevărată legendă în Ţara Soarelui Răsare. Ei, bine, Adi nu a făcut altceva decât să transpună în linii și culori, pe o planșă de desen, mașina viitorului, așa cum o vede el, în visele lui de copil. Și nu oricum, ci cu o mână de artist al nuanțelor și culorilor. Vizionar, preşedintele de la Toyota a remarcat faptul că gândirea copiilor este simplă și constructivă și a conștientizat că imaginația și creativitatea lor pot fi folosite ca surse inepuizabile de idei. Cu acest scop a şi fost lansat concursul internaţional „Dream Car Art Contest”, ajuns în acest an la a cincea ediție și care, din anul 2004, când a fost inițiat, a devenit deja o tradiție a companiei nipone Toyota.
Cum a ajuns Adrian la Nagoya, la sediul corporaţiei Toyota
Adrian Emanuel-Pristavu este elev al Școlii Generale din Albeștii de Argeş și membru al Cercului de desen coordonat de profesoara și, totodată, mama sa, Nicoleta Pristavu. Gena artistică a mamei a fost atât de puternică încât i s-a transmis nu numai lui Adrian, ci și fratelui lui, Ioan Alexandru, pentru că cei doi frați sunt colegi la cercul de desen. După etapa națională a concursului „Dream Car Art Contest”, desfășurată între 1 decembrie 2010 și 15 februarie 2011, juriul i-a acordat premiul întâi, la categoria de vârstă 13 – 15 ani, lui Adrian Pristavu. În desenul premiat, Adi reprezentase „o mașină ecologică, ce să nu polueze mediul și să fie prietenă cu natura. Mașina se va alimenta în timpul zilei de la razele soarelui, iar noaptea de la razele Lunii.” Astfel și-a descris tânărul pictor, creația, cu propriile-i cuvinte, iar acest lucru i-a cucerit realmente pe japonezi. Premiul pe care l-a primit băiatul a venit să încununeze un palmares deja existent de alte premii şi distincţii, obţinute la concursuri internaţionale, din Taiwan, Polonia, India, Egipt, Slovenia, Ucraina ş.a. Cum spuneam, în luna august, Adrian a avut bucuria să afle că lucrarea sa a fost selectată de către juriul din Nagoya, cu distincţia menţiune, la concursul „Dream Art Car Contest. Ceea ce însemna că primise, ca recompensă de la Toyota Motor Corporation, o excursie în Japonia, la sediul central din Nagoya al companiei.
„Deşi este o persoană foarte ocupată, domnul Toyoda şi-a făcut timp să ne cunoască”
Excursia a avut loc la sfârşitul lunii august, anul curent. Iată ce povesteşte copilul despre experienţa trăită în Ţara Soarelui Răsare. „A fost foarte interesant să văd mai ales modul în care sunt organizați japonezii. Totul este pus la punct, totul este foarte curat la ei. De la modul în care sunt construite mașinile, până și cel mai mic detaliu este pus la punct, nimic nu este trecut cu vederea. Cel mai mult mi-a plăcut modelul Toyota Crown. E o mașină cunoscută, dar pe care și-o permiteau doar cei foarte bogați. La festivitatea de premiere am avut ocazia să-l cunosc pe însuși domnul Toyoda, preşedintele companiei. Deşi este o persoană foarte ocupată, e omul care conduce un gigant economic de pe această planetă, și-a făcut totuşi timp să fie prezent la înmânarea premiilor. De obicei, domnul Akio Toyoda nu apare nici la TV, şi nici nu dă interviuri. M-a impresionat mult o lucrare a unei fetițe din Ungaria, Sonja, care a gândit o poșetă care se transformă în mașină și pe urmă din nou în poșetă (acea fetiţă, în vârstă de 8 ani, a fost medaliată cu aur – n. red.).”, ne-a spus entuziasmat Adi. Întrebat de reporterul Jurnalului de Argeş cam cum ar reprezenta sediul Toyota din Japonia, într-o planşă pictată, iată ce ne-a răspuns puştiul: „Dacă ar fi să pictez o planșă cu felul în care am văzut eu compania Toyota din Japonia, aș picta foarte mulți roboți și foarte multe mașini. Mai puțini oameni. Un fel de companie a viitorului, așa mi-aș imagina-o.”
Sediul mondial al Toyota n-are nimic opulent în el
Tânărul artist argeşean are o mulţime de lucruri de povestit despre tot ce i-au văzut ochii şi l-a fascinat în Japonia: despre războaiele de ţesut, cu care şi-a început afacerea marele concern Toyota, transformate în prezent într-un muzeu ale cărui exponate sunt perfect funcţionale. Apoi, despre micile automatizări, existente încă de pe vremea shogunilor, aşa cum e cazul unui roboţel tras cu o cheiţă şi care servea ceaiul în spaţii restrânse, la Ceremonia Ceaiului. Interesant de menţionat este faptul că specialiştii companiei i-au invitat pe copii la un workshop, unde li s-a oferit un pachet de piese de tip lego şi, cu ajutorul instrucţiunilor primite de la inginerii Toyota Corporation, copiii au fost învăţaţi să construiască o maşină, ce avea ca şi sursă de propulsare o baterie electrică. Adrian a mai povestit că gazdele i-au învăţat cum se îmbracă un kimono şi, ulterior, le-au oferit în dar fiecăruia câte unul, împreună cu o pereche de saboţi de lemn. A mai remarcat şi repectul deosebit pe care reprezentanţii companiei nipone l-au arătat copiilor veniţi din întreaga lume, dar mai ales din ţări mai slab dezvoltate economic. Însuşi preşedintele Akio Toyoda s-a înclinat în faţa fiecăruia dintre copiii premiaţi, chiar dacă cel mai mic dintre ei a avut doar 5 ani. În fotografiile pe care Adrian le-a făcut în Japonia, există un „ceva” anume care uimeşte, cel puţin pe un european: în ciuda prestigiului mondial de care se bucură Toyota Motor Corporation, sediul central nu afişează nicidecum un lux exorbitant sau opulenţă. Dimpotrivă, sigla companiei nu este afişată decât deasupra intrării principale, cu caractere suficient de mari pentru a putea fi citită, dar nu ţipător de mari pentru a „sări în ochi”. Iar acesta e doar un exemplu despre cum oferă educaţia japoneză lumii întregi o lecţie de modestie şi bun simţ. Adriana Gândilă
0 Comentarii