Web Analytics
scris joi, 20.02.2025

Dinastia Butaru

Toți s-au mirat, omul săptămânii, dar… Există, în viața muzicală clasică locală, o adevărată dinastie Butaru. La început a fost Iulian Butaru, la violă, profesor, mai întâi, la Liceul „Lipatti” și la Școala Populară de Arte, apoi instrumentist la Filarmonica Pitești, din 2007 încoace și până în prezent.

Dinastia Butaru

Ceea ce e de-a dreptul extraordinar e că dl. Butaru scrie pe o foaie de hârtie notele muzicale ca și cum ar fi tipărite! Vă jur! Ascultă o melodie, apoi o pune pe hârtie. Le scrie așa de corect și de frumos, încât par tipărite!!! Așa și-a făcut loc în muzica simfonică locală, din tinerețe și până mai acum, când sunt cumpărate partituri muzicale pe bani grei. Nu a strălucit ca muzician, nici nu a vrut, a fost de pupitrul al doilea, dar a știut ce înseamnă muzica!
Alături a avut-o pe soția sa, la vioara a II-a, pe d-na Felicia Butaru. Amândoi, soț și soție, pot fi considerați membri fondatori ai orchestrei simfonice a Filarmonicii Pitești, pentru că au fost, împreună, și de dinainte, de la începuturi! D-na Felicia a ieșit la pensie, dar nimeni nu poate uita ce rol a jucat din umbră!

Întâmplarea a făcut ca fiica lor, Andreea Butaru, contabil-șef la liceul de muzică, să se căsătorească, la un moment dat, cu un muzician de soi, Florentin-Sorin Butaru-Lăutaru. Deși merită mai mult, vioara I, Sorin a acceptat să fie la vioara a II-a. Era nevoie de el acolo.
Fiica lui Iulian Butaru, Andreea, nu a avut calități muzicale, dar soțul său, Sorin Lăutaru, și fiica lor, Sofia Butaru, din clasa a X-a, aflată la a treia generație de muzicieni, a fost selecționată alături de alți violoniști foarte talentați, în programul SoNoRo al U.E., un proiect ce promovează excelența.
Programul SoNoRo al U.E. se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală.
Nu știm noi, dar dacă dl. Iulian Butaru e fiu de muzician, iar Sofia se află la a patra generație muzicală? Sau la a cincea? Habar nu avem de istoria culturii noastre!

Citește și Schimb de experienţă Argeş-Catalonia în două şcoli din Piteşti

Citește și Cătălin Iancu Jr. şi Cătălin Iancu Sr. – turneu de excepţie în SUA

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...