Silvicultorii, alături de ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni, vor protesta vineri în fața Guvernului, a anunțat Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.
Acţiunea reprezintă continuarea celor trei mitinguri organizate în toamna anului 2024, la Ministerul Muncii şi la Guvernul României, în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, la care au participat zeci de mii de membri ai sindicatelor din cadrul Confederaţiei Meridian şi pensionari din majoritatea sectoarelor economice, a mai transmis federația.
Citește și: Primă de pensionare în valoare de 100.000 de euro la Romsilva
Sindicatele din silvicultură vor susţine următoarele revendicări: Abrogarea ORDONANŢEI AUSTERITĂŢII – O.U.G. 156/2024, prin care Guvernul a introdus o serie de măsuri fiscal-bugetare aberante ce conduc la scăderea considerabilă a nivelului de trai al lucrătorilor şi la accentuarea sărăcirii populaţiei, diminuând şi îngheţând salariile, încălcând contractele colective de muncă şi afectând substanţial veniturile salariaţilor şi pensionarilor, cu impact semnificativ asupra puterii de cumpărare, în contextul unei inflaţii care a depăşit 10% în anul 2023, respectiv 5% în anul 2024 şi al majorării semnificative a tuturor preţurilor, începând de la carburanţi, alimente de bază, medicamente, servicii şi utilităţi.
Plata compensaţiilor de la bugetul statului, restante pentru anul 2024, reprezentând serviciile silvice obligatorii prestate de administratorii de păduri şi plata alocaţiilor bugetare aferente susţinerii activităţii de administrare a pădurilor proprietate publică, administrarea ariilor naturale protejate şi respectiv creşterea cailor de rasă, conform reglementărilor Legii 331/2024 – Codul Silvic.
Citește și: Gigi Becali, uimit de salariul de deputat: „Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative, aşa cum au fost exceptaţi administratorii pădurilor aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale prin Noul Cod Silvic – Legea 331/2024. Solicitarea de înlocuire a guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării managementului forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa, adoptată în anul 1993). Specialiştii consideră că unica formă de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia socială, funcţia ecologică şi cea economică, este managementul forestier durabil.
Eliminarea din Programul de guvernare 2024-2028, a măsurii de reducere a numărului direcţiilor silvice, asumată de Guvern pentru a fi implementată în primele 6 luni ale anului 2025.
Citește și: Un bărbat a dat mită ca să promoveze examenul auto, dar a fost respins și a anunțat singur Poliția
Respectarea de către Guvern a angajamentului luat în discuţiile avute cu sindicatele în 29 noiembrie 2024, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 28 lit. k) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care reglementează încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale şi plata contribuţiilor pentru aceste categorii de salariaţi, începând cu 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a legii pensiilor.
„Revendicările susţinute de Federaţia Sindicatelor Silva au ca scop asigurarea unor condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare pentru lucrătorii din domeniul silvic, asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activităţii administratorului pădurilor statului, menţinerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum şi reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate”, subliniază Federaţia.
0 Comentarii