Cele mai recente date Eurostat arată că România este ţara cu cei mai mulţi medici tineri din Uniunea Europeană, cu vârste sub 36 de ani. Ministrul sănătăţii consideră că acest lucru se datorează creşterii ratei de şcolarizare în universităţile de medicină.
Citește și Elevii de nota zece pot promova doi ani de studii într-un singur an școlar
Reporter: Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români şi că, în acest moment, România este una dintre ţările din Uniunea Europeană în care reforma de resurse umane se desfăşoară rapid, cu sprijinul universităţilor de medicină.
Alexandru Rafila: Ne dorim însă ca aceşti medici rezidenţi, în momentul când termină specialitatea, să rămână în ţară şi mai ales să meargă şi în altfel localităţi decât în centrele universitare. Singurul lucru care poate face posibilă atragerea tinerilor medici să profeseze şi în localităţi care aparent sunt mai puţin atractive este legată de implicarea autorităţii locale, care trebuie să aibă o politică proactivă, să aibă un contact permanent cu Universitatea de Medicină şi Farmacie sau Facultatea de Medicină apropiată, să invite tinerii rezidenţi în localitatea în care ei au servicii medicale, să vadă care sunt condiţiile de muncă, care sunt condiţiile sociale.
Ministrul sănătăţii a dat exemplul unei localităţi din judeţul Maramureş, unde primarul a fost la Facultatea de Medicină din Cluj şi a atras medici tineri.
0 Comentarii