Web Analytics
scris joi, 16.01.2025

La plata cu cardul dispar bonurile fiscale pe hârtie. Bonul se emite doar în format electronic

O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.

La plata cu cardul dispar bonurile fiscale pe hârtie. Bonul se emite doar în format electronic

Este vorba despre bonurile fiscale emise de casele de marcat, care sunt electronice și transmit în timp real către ANAF. Conform noilor prevederi, bonurile fiscale nu vor mai fi imprimate la plățile cu cardul decât dacă clienții solicită acest lucru în mod expres. Această schimbare aduce mai multă flexibilitate în utilizarea caselor de marcat electronice, contribuind la eficientizarea tranzacțiilor.

Citește și: O nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp: „Vot pentru Adeline”

Experții în fiscalitate de la PwC și D&B David și Baias subliniază beneficiile pentru ambele părți implicate.„Se așteaptă ca această schimbare să aducă beneficii semnificative atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori, facilitând o experiență de cumpărare mai fluidă și mai modernă”, afirmă specialiștii, adăugând că soluția este în concordanță cu tendințele europene.

Deși bonurile nu vor mai fi imprimate automat, companiile sunt în continuare obligate să le emită și să le comunice la cerere. Aceasta este o nuanță importantă a legii, care a rezultat din dezbaterile parlamentare. Reglementarea păstrează echilibrul între flexibilitatea procesului și protecția consumatorilor.

Textul legal specifică obligația de „imprimare/înmânare” a bonurilor fiscale, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să fie disponibile oricând sunt cerute de clienți. În acest sens, comercianții vor trebui să-și adapteze tehnologiile și politicile pentru a răspunde cerințelor legale.

Citește și: Fraudă cu fonduri europene. Profesoare trimise în judecată pentru falsificarea prezenței elevilor

Unul dintre cele mai mari semne de întrebare ridicate de experți este legat de returnarea produselor fără bon fiscal. Textul legii prevede că lipsa unui bon nu afectează drepturile consumatorilor, dar practica poate să demonstreze contrariul.

„Clienții urmează să își exercite drepturile legale în baza extraselor bancare aferente. Totuși, rămâne de văzut cum vor dovedi, în practică, consumatorii achiziția de bunuri și servicii în baza extraselor bancare, având în vedere că de multe ori acestea nu conțin decât referiri punctuale la suma achitată și furnizorul care a încasat-o, fără a indica de cele mai multe ori obiectul achiziției. Totuși, în contextul în care agenții economici vor fi în continuare obligați să emită bonuri fiscale, deci o solicitare din partea consumatorilor ar putea fi urmărită prin raportare la evidențele acestora, modificarea legislativă ar putea genera nevoia unei adaptări a tehnologiei și politicilor comerciale ale comercianților pentru a asigura protecția consumatorilor și, în același timp, contracararea abuzurilor” afirmă experții.

Cu toate acestea, există dificultăți în utilizarea extraselor pentru a demonstra detalii precise despre achiziții. De exemplu, un extras bancar poate menționa suma și numele comerciantului, dar nu include detalii despre produsele cumpărate. .Adaptarea tehnologiei și procedurilor comerciale devine esențială pentru a proteja drepturile consumatorilor și a preveni eventualele .Comerțul modern va trebui să găsească soluții eficiente, cum ar fi implementarea bonurilor electronice și a arhivelor digitale.

Citește și: Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe în legătură cu intenția MVM Group de a achiziționa E.ON

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită