Web Analytics
scris marți, 24.12.2024

Eduxanima: Luminile pot străluci în tăcere! Protejează animalele, păsările, natura!

Eduxanima: Luminile pot străluci în tăcere! Protejează animalele, păsările, natura!

În perioada aceasta ne bucurăm să celebrăm începerea unui an nou, însă putem să o facem cu și mai multă bucurie dacă evităm unele practici -utilizarea petardelor, în special, dar și a artificiilor- care au un impact mare asupra a tot ce este viu în jurul nostru: animale, păsări, natură.

𝗧𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗲 𝘁𝗿ă𝗶𝗲𝘀𝗰 𝘂𝗻 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺 î𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝘀ă𝗿𝗯ă𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻.

Animalele de companie, precum câinii și pisicile, au un auz mult mai sensibil decât al nostru. Zgomotele puternice și neașteptate ale petardelor le provoacă panică, care poate duce la tremurături, pierderea controlului, atacuri de anxietate până la accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.
În această perioadă se pierd cei mai mulți câini. În disperarea lor, rup lanțurile în care sunt legați, sar gardurile, sar prin geamurile deschise, alergând până la distanțe de chiar câțiva km și fiind astfel permanent supuși riscului de accidente în această goană pe străzi și în locuri total necunoscute.

Citește și Au răsunat colindele la Mioveni

𝗟𝗲𝘇𝗶𝘂𝗻𝗶 ș𝗶 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗲 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗰𝗲
Zgomotul puternic, lumina intensă și vibrațiile generate de petarde și artificii provoacă păsărilor un stres extrem. Pot zbura haotic, lovindu-se de clădiri, geamuri, fire electrice ori alte obstacole sau, din cauza şocului puternic, pot muri subit.

Petardele aruncate în apropierea animalelor pot provoca arsuri grave, răni, orbire şi deces.

Î𝗻𝗰ă𝗿𝗰ă𝘁𝘂𝗿ă 𝘁𝗼𝘅𝗶𝗰ă
Resturile de artificii și petarde conțin substanțe chimice toxice, care se dispersează în aer, apă, sol, contaminând astfel mediul înconjurător şi afectând sănătatea oamenilor şi a tuturor animalelor acvatice, terestre şi a păsărilor.

𝗖𝗲 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗷𝗮 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 ş𝗶 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮?

🔹 În primul rând, să renunțăm la utilizarea oricărui tip de petarde și să reducem, pe cât de mult posibil, utilizarea artificiilor. Există multe alte metode sigure pentru oameni, animale şi mediu, de a sărbători, precum spectacole de lumini fără sunete puternice care să perturbe mediul.
🔹 Creează un spațiu sigur în casă – Alege o cameră liniștită, departe de geamuri și uși, unde animalul să se simtă în siguranță. Asigură-te că toate ușile și geamurile sunt bine închise pentru a preveni ca animalele să fugă dacă sunt speriate.
🔹 Folosește sunete de fond – Pornește televizorul, radioul pentru a masca zgomotele. Utilizează şi aplicațiile speciale disponibile pentru telefon pentru relaxarea animalelor ce pot ajuta la calmarea acestora.
🔹 Dacă câinele tău stă afară și nu îl poți aduce în casă, asigură-i în cușca lui un culcuș confortabil – strat gros de paie sau textile – în care să se simtă în siguranță. Stai lângă el și liniștește-l.
🔹 Dacă ai şi alte animale în curte protejează-le prin asigurarea de adăposturi acoperite și izolate fonic.
🔹 Evită să scoți animalele din ascunzători – animalele se refugiază instinctiv pentru a se proteja. Păstrează o atitudine calmă și oferă-le atenție fără să le accentuezi starea de frică.
🔹 Utilizează produse calmante – Consultă medicul veterinar pentru suplimente naturale calmante sau, în cazuri severe, pentru sedative ușoare.
🔹 Microcipează-ți câinele și solicită medicului veterinar să îl înscrie imediat în RECS – Dacă nu ai microcipat deja câinele, fă-o acum; în caz că se va pierde, are mult mai multe șanse să fie adus acasă. De altfel, microciparea este oricum o obligație legală.

Este responsabilitatea noastră să protejăm animalele și natura. Să alegem sărbători pline de compasiune și respect pentru toate ființele!

Asociaţia EDUXANIMA

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită