Curăţenia se număra printre activităţile pe care nu le poţi elimina de pe lista de TO DO. Aceasta este absolut necesară pentru sănătatea şi confortul tău, indiferent de casa în care locuieşti. Din fericire, în ziua de azi este mai uşor ca niciodată să transformi curăţenia într-o joacă, dacă apelezi la soluţiile potrivite.
Află de mai jos cum poţi face curat uşor şi rapid cu 7 trucuri care îţi asigură succesul:
Poartă mănuşi
Substanţele pe care le foloseşti la curăţenie pot fi agresive cu pielea, aşa că protejarea mâinilor este esenţială. Cumpără o pereche de mănuşi pentru curăţenie din supermarket şi foloseşte-le ori de câte ori faci curăţenie. Astfel, pielea ta va fi protejată de fiecare dată şi nu vei avea surprize neplăcute.
Poartă mănuşile când cureţi cada din baie, chiuveta, toaleta, electrocasnicele din bucătărie, geamurile sau ori de câte ori foloseşti produse destinate curăţeniei ce intră în contact cu pielea. Bineînţeles, mănuşile nu sunt absolut necesare când aspiri podele, ştergi praful cu pămătuful sau ştergi cu apă dulapurile din baie ori bucătărie.
Poţi să foloseşti şi o mască dacă mirosul înţepător al produselor de curăţenie te deranjează. Găseşti măşti de protecţie potrivite în magazinele de bricolaj sau farmacii, la preţuri modice.
Începe cu baia şi bucătăria
De obicei baia şi bucătăria necesită cea mai mare atenţie când vine vorba de curăţenie. Trebuie să cureţi faianţa şi gresia, să dezinfectezi obiectele sanitare, să cureţi vesela şi electrocasnicele, de la cuptor şi până la maşina de spălat vase, dar şi să ordonezi obiectele esenţiale. Din acest motiv, e de preferat să începi cu baia şi bucătăria, cărora va trebui să le dedici cel mai mult timp şi energie.
Încearcă lavetele umede pentru mop
Un mop cu lavete umede te poate ajuta să faci curat mai uşor, fără să fie nevoie să foloseşti produse diverse pentru podele. Tot ce trebuie să faci este să fixezi laveta umedă pe mop, iar mai apoi să ştergi podelele aşa cum ai face-o în mod normal. La final, nu va mai fi nevoie să cureţi mopul sau găleata de apă, ci tot ce trebuie să faci este să scoţi laveta şi să o arunci la coşul de gunoi.
Scrie-ţi sarcinile pe hârtie
Curăţenia devine mai uşoară când ştii exact ce ai de făcut. Astfel, încearcă să îţi scrii pe hârtie sau pe telefon sarcinile pe care le ai de îndeplinit când faci curat, de la curăţarea pardoselii şi până la organizarea dulapurilor din baie ori bucătărie. În acest fel, va fi mai uşor să îţi planifici task-urile şi să bifezi tot ceea ce îţi doreşti.
Dacă este necesar, poţi chiar să împarţi sarcinile pe mai multe zile, astfel încât să nu îţi dai programul peste cap sau să te epuizezi.
Testează curăţarea cu aburi
Aparatele de curăţare cu aburi au o mulţime de avantaje. Sunt uşor de folosit, nu implică utilizarea unor substanţe toxice sau agresive cu suprafeţele şi se pretează pentru o mulţime de zone, de la pardoseli şi până la electrocasnice, canapele sau dulapuri de baie. Acestea te pot ajuta să cureţi şi dezinfectezi rapid nenumărate zone din casă, unde mai pui că sunt de folos şi în cazul murdăriei greu de îndepărtat.
Foloseşte un odorizant pentru frigider
Curăţarea frigiderului nu este întotdeauna simplă, mai ales când mirosurile neplăcute îşi fac apariţia. Ca să întreţii mai uşor curăţenia în frigider şi să nu fie necesar să îl speli foarte des, asigură-te că foloseşti un odorizant potrivit. Nu trebuie neapărat să achiziţionezi un odorizant din comerţ, ci te poţi orienta şi către variante naturale, precum zaţul de cafea sau feliile de lămâie.
Organizează înainte de a curăţa
Fie că e vorba de dulapurile de baie, fie că e vorba de comoda TV sau măsuţa de cafea, curăţenia devine mai uşoară când te ocupi întâi de ordine şi organizare. Aruncă sau donează obiectele pe care nu le mai foloseşti, astfel încât să ştergi mai uşor praful şi suprafeţele. La final, nu uita să aşezi fiecare lucru într-un loc accesibil şi adecvat.
O mulţime de obiecte din casă se pot dona dacă sunt în stare bună, de la covoare de baie sau bucătărie şi până la mobilier, decoraţiuni, haine, cărţi sau electronice ori electrocasnice. Trebuie doar să găseşti un ONG care se ocupă de astfel de activităţi. Bineînţeles, mai există şi varianta de a dona unor persoane pe care le cunoşti, cărora astfel de obiecte le-ar fi de folos.
Îţi doreşti să faci curăţenie fără bătăi de cap? Începe prin a-ţi organiza cu atenţie fiecare sarcină. Mai apoi, apelează la trucuri simple, precum folosirea aparatului de curăţat cu aburi sau ordonarea obiectelor din casă înainte de a începe curățenia.
0 Comentarii