„Sunt fecior de argeșean” nu e doar titlul unui cântec popular cunoscut de folcloriști. Este și genericul cu care debutează, sâmbătă, 14 decembrie, la ora 10, la Căminul Cultural Merișani, Argeș, prima ediție a evenimentului cultural „Constantin Tică Sorescu – Lada de zestre”.
Citește și: O scrisoare inedită. G. Călinescu l-a ajutat pe Vladimir Streinu
Inițiat de „Asociația Partener pentru Tine”, „Buni Club” și Biblioteca din Merișani, alături de alți parteneri, evenimentul din comuna natală a interpretului de folclor argeșean Constantin Sorescu beneficiază și de prezența membrilor Asociației Folcloriștilor Argeșeni „Constantin Rădulescu Codin”, condusă de profesorul universitar Adrian Sămărescu – aflăm de la jurnalistul Constantin Pașol (Radio România).
De la nepoata artistului Constantin Sorescu, Monica și soțul acesteia, Mihai Mihăescu, ambii profesori la două colegii prestigioase din Pitești, C-tin Pașol a aflat că că manifestarea se dorește a fi un omagiu adus unuia dintre artiștii de vază ai Argeșului (care, întâmplător, este parte din familia lor).
Amintim că artistul argeșean ar fi împlinit, anul acesta, pe 12 decembrie, 94 de ani. A decedat însă pe 5 iulie 2008.
Manifestarea închinată vocii inconfundabile a interpretului, dar și a animatorului cultural Tică Sorescu (așa cum era mai bine cunoscut) se dorește a fi și o ocazie specială de a descoperi valori ale folclorului muzical local sau de a rememora personalități și elemente de patrimoniu ale zonei Argeșului. Cum ar fi Ion Matache, violonist și solist renumit, născut în satul Mielcești al aceleiași comune, după cum spune Dragoș Duță, unul dintre organizatori.
Din prezentarea biografică a maestrului Constantin Sorescu, pusă la dispoziție de nepoaata Monica, am reținut:
„A debutat cântând la lume pe scene satului natal de la Căminul Cultural și avea să ajungă în scurta vreme laureat al țarii. A fost primul interpret din Argeş distins cu premii și medalii apărut o data cu inființarea Radioului și Televiziunii Române.
A devenit preferatul publicului românesc în calitate de solist profesionist al orchestrei de specialitate „Doina Argeşului” din Piteşti și colaborator al ansamblului profesionist „Periniţa” al Sfatului Popular al Capitalei, cu care a străbătut satele și oraşele țării cu emblematicul cântec „Sunt fecior de argeşean”, dar și peste hotare în: Albania, Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia, Iugoslavia, Cehia, Slovacia, Rusia, Grecia, Turcia, Franta, Italia.
Radioul i-a înregistrat cântecele sale dragi (peste 25 de piese), și l-a făcut cunoscut pe undele sale. Dar la succesul său a contribuit televiziunea și Electrecord-ul, precum și alte înregistrări în străinătate. E vorba de discuri, casete audio, filmări, însotite de comentarii elogioase în paginile ziarelor și ale revistelor culturale și regionale. Printre acestea: „Îndrumătorul cultural”, „Albina”, „România libera”, „Clubul Flacăra”, „Contemporanul”, „Secera și ciocanul”, „Argeșul”, „Munca”, „Marseille” etc.
Cântecele sale s-au bucurat de aprecierea melomanilor și a specialiştilor deopotrivă. Iată cum erau în topurile de specialitate ale capitalei, semnate de muzicologul Petre Magdin.
TOP „u” – TOP „p”
- Satule să nu mă uiţi – Tică Sorescu
- Cântecul ciobanașului” – Mioara Velicu
- De dor de mandra și drag – Dumitru Sopon
- Deschide bade fereastra – Maria Florescu
- Neic’al meu din Dragașani – Maria Udrică.
Propunere: Cucule, mai cânt-o dată – Ion Fănescu. În calitate de inspector al Comitetului de Cultură și Artă Raionul Piteşti și metodist de
specialitate al Consiliului Judeţean al Sindicatelor Argeş, s-a ocupat de realizarea unor proiecte cultural–artistice din sfera artei și tradiţiilor populare: regizor, scenarist, realizator de grupuri de satiră și umor, montaje literar–muzicale, textier (prologuri și finaluri) pentru marile ansambluri folclorice, spectacole de varietăți si estrada, director artistic…”
(Foto: arhiva familiei Monica Mihăescu)
0 Comentarii