În fiecare an, pe 5 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntarului. Cu acest prilej, săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș a recompensat cu diplomă de merit 23 de voluntari, pentru devotamentul, curajul și implicarea lor. Printre ei s-a aflat și paramedicul voluntar lulia Soare, în vârstă de 28 de ani, din Bradu.
Tânăra a terminat liceul cu specializarea de proiectant desenator și a profesat în mai multe domenii, acum fiind asistent într-un centru de reabilitare pentru minori. Este și mama a doi copii, dar își găsește timp și este gata oricând să intervină în momentele dificile, fie alături de echipajele SMURD în misiuni, fie la activități preventive în fața elevilor, pe care îi învață cum pot salva vieți. Pentru toate acestea și Prefectura Argeș a premiat-o cu medalie de onoare în 2023, în preajma Zilei Naționale. Paramedicul Iulia Soare ne-a răspuns la câteva întrebări despre activitatea sa în cadrul ISU Argeș.
De cât timp faceți parte din familia ISU?
– Eu sunt un membru relativ nou în marea familie ISU, cursurile le-am început undeva prin martie 2023, deci curând se fac 2 ani.
Ce experiență v-a determinat să vă înscrieți în programul „Salvator din pasiune”?
– Nu este vorba neapărat de una singura, dar experiența decisivă a fost cea în care am fost pusă în situația de a începe resuscitarea cuiva drag mie. Ulterior a fost cu succes datorită echipajului specializat care a preluat manevrele, așa, practic, primind încă o șansă la viață.
La ce fel de intervenții ați participat până acum?
– Autospeciala SMURD o încadrez din octombrie 2023, iar în tot acest timp am avut ocazia să particip la numeroase și diverse intervenții, accidente rutiere, incendii, cazuri medicale și de traumă.
Ce rol aveți și care sunt principalele sarcini?
– În momentul acesta rolul meu pe autospecială este acela de paramedic voluntar, nu pot să spun individual principalele sarcini pe care le am eu, pentru că noi lucram în echipă și, în funcție de cazul la care suntem trimiși, sarcinile se împart.
Citește și Spitalul Câmpulung funcţionează, pe jumătate, cu medici rezidenţi
„Într-o situație limită, manevrele de prim-ajutor pot face diferența între viață și moarte”
Participați și la activități preventiv-educative, le vorbiți elevilor. Cât de important este pentru ei să afle aceste lecții cât mai devreme?
– Da, activitățile de prevenire sunt printre preferatele mele, pentru că mai bine prevenim decât să tratăm. Îmi place să vorbesc oamenilor în general, elevi sau adulți, și eu vreau să cred că ei pleacă mereu cu ceva informație din partea noastră, a voluntarilor. Din punctul meu de vedere, toată lumea trebuie să cunoască manevrele pe care noi încercam să le „predăm” la activități; într-o situație limită acestea pot face diferența între viață și moarte.
Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați deslușit și dvs. în timpul misiunilor?
– Sunt enorm de multe lecții. Înveți să gestionezi cu calm absolut fiecare sentiment, dar cred că cel mai important lucru pe care l-am deprins este omenia. Nu contează în ce case ajungi sau peste cine dai la intervenție, pe toți îi tratăm la fel, cu empatie și respect.
„Nu mi-a dat drumul la mână până am ajuns la spital”
Un caz care v-a impresionat sau care v-a marcat?
– Nu te poți lăsa marcat de toate cazurile la care ajungi, dar tocmai pentru ce am răspuns la întrebarea anterioară există situații când rămâi cu gândul la pacient și după ce l-ai predat. Cel de care îmi aduc aminte cel mai bine este un caz cu o fetiță de 1 an și 4 luni care avea destul de multe antecedente medicale, inclusiv un stop cardio-respirator. Alarma a sunat pentru că nu satura bine, era pusă la oxigen. Emoțiile pe care le-am trăit până în momentul în care am predat-o medicilor au fost enorme, amplificate la maxim și de povestea ei, și de faptul că nu mi-a dat drumul la mână până am ajuns la spital, dar satisfacția pe care am avut-o când am predat-o în siguranță nu se compara cu nimic.
„Când știi că poți să dai o mână de ajutor societății, satisfacția este enormă”
Ce îi sfătuiți pe tineri și nu numai, pentru că se pot înscrie persoane cu vârsta de până la 65 de ani, de ce ar trebui să se alăture acestui program?
– Programul „Salvator din Pasiune” pentru mine înseamnă o a doua casă. Sfătuiesc pe oricine are o înclinație către bine să se înscrie, treci de niște bariere auto impuse, te formezi ca om în primul rând și, când știi că poți să dai o mână de ajutor societății, satisfacția este enormă. În afară de aceste aspecte am legat prietenii strânse, am învățat cum să fiu o variantă mai bună a mea și că tot timpul putem să ne axăm pe părțile noastre bune.
120 de voluntari s-au înscris la sesiunea de recrutare din toamnă
Cea mai recentă sesiune de înscriere la Programul „Salvator din Pasiune” s-a încheiat pe 24 octombrie a.c.. S-au înscris 120 de doritori. Potrivit informațiilor transmise de ISU Argeș, o pregătire de bază durează 72 de ore, la care se adaugă practica în subunitățile de intervenție, de 120 de ore, și apoi parcurgerea cursului de prim ajutor calificat, de patru săptămâni. În prezent sunt 390 de voluntari activi în Argeș, cu vârste cuprinse între 16 și 65 ani.
Citește și Argeşenii îşi pot face analizele gratuit în laboratorul Spitalului Judeţean
0 Comentarii