Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. În această toamnă, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare.
În apropierea finalului de an ne concentrăm atenția și asupra cazurilor raportate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean în anul școlar precedent, 2023-2024, potrivit datelor oficiale care ne-au fost transmise de IȘJ Argeș. Există violență atât între elevi, cât și asupra elevilor din partea personalului școlii. În total au fost 318 de cazuri ușoare sau grave de violență.
Privind mai întâi datele din mediul rural, la clasele de gimnaziu au fost înregistrate un caz de consum de substanțe psihoactive în rândul personalului școlii, o alarmă falsă în rândul elevilor, un caz de automutilare la elevi, un caz de distrugere a bunurilor școlii de către elevi și 146 de cazuri ușoare de violență între elevi, adică atingere nedorită fără conotație sexuală, scuiparea, îmbrâncirea, trântirea, aruncarea cu obiecte etc, ton ridicat cu intenție, tachinare, ironii, insulte, înjurături, poreclire sau intimidare.
S-au consemnat și trei cazuri grave de violență între elevi petrecute la școală, adică atingeri nedorite, ciupituri sau mângâieri fără consimțământ sau solicitări care pun elevii în posturi foarte asemănătoare sau identice cu expunerea sexuală.
Rămânem tot în mediul rural, dar trecem la liceu. Aici au fost sesizate două cazuri de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase la personalul școlii, cinci cazuri de distrugere a bunurilor școlii de către elevi, două cazuri de furt și tentativă de furt tot la elevi și 12 cazuri ușoare de violență între elevi.
La oraș se practică și „grooming-ul”, dar și hărțuirea online
În mediul urban au fost mai multe cazuri de violență. Chiar și la preșcolari au fost trei cazuri ușoare de violență între copii. La gimnaziu s-au înregistrat un caz de consum de substanțe psihoactive la personalul școlii, două cazuri de violență a personalului UIP asupra elevilor, adică injurii, jigniri, disprețuire sau tachinare; un caz mai grav de violență a personalului UIP asupra elevilor, și aici pot fi smucire, zdruncinare, scuturare, tragere, împingere, ciupire sau aplicarea pedepselor fizice. A fost un singur caz raportat de bullying între elevi, însă 34 de cazuri ușoare de violență între elevi și cinci cazuri grave de violență între elevi petrecute la școală, adică vătămare corporală, lovire sau aruncare cu obiecte.
La liceu au fost cele mai multe forme de violență. Vedem mai multe cazuri de consum de substanțe psihoactive în rândul personalului școlii, mai exact șase. Sunt și două cazuri de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. Un caz de „Grooming”, adică ademenirea minorilor în scopuri sexuale de către personalul UIP, un caz de violență a personalului UIP asupra elevilor (semne obscene, glume, bancuri, comentarii cu conotații sexuale, apelative umilitoare sau sexiste, semne obscene), un caz de violență gravă a elevilor, dar de data aceasta asupra personalului UIP, două cazuri grave de violență între elevi (amenințare, șantaj, hărțuire), 11 cazuri de bullying, un caz de cyberbullying (hărțuire online), șapte cazuri în care elevii s-au lovit sau au auncat cu obiecte între ei și 57 de cazuri ușoare de violență între elevi. În trei situații au fost distruse bunurile școlii și au mai fost cinci cazuri de furt sau tentativă de furt.
0 Comentarii