Web Analytics
scris joi, 02.03.2017

Cum comentează fostul prefect Cârstoiu şi chestorii Berechet şi Fătuloiu mărturiile ce îi privesc în Dosarul Mineriadei

6 BerechetDupă redeschiderea Dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parchetul Militar a audiat în ultimele săptămâni mai mulți argeșeni printre care se numără Ion Darie, la acea vremea căpitan de poliție și șef al Biroului Pază și Ordine din Poliția Pitești, Ion Olteanu, atunci liderul minerilor din Câmpulung, precum și Nicolae Secelean, fostul vicepreședinte al FSN Argeș.

Cum comentează fostul prefect Cârstoiu şi chestorii Berechet şi Fătuloiu mărturiile ce îi privesc în Dosarul Mineriadei

Atât Darie, cât și Olteanu, audiați în 14 februarie, au afirmat că deplasarea forțelor de ordine și a minerilor din Argeș la București s-a făcut cu autobuze puse la dispoziție de Intreprinderea de Transport Argeș (ITA), societate condusă la acea vreme de Ion Cârstoiu, devenit ulterior parlamentar și prefect de Argeș. Darie a declarat public că „în autobuzele cu care se plecase la București erau echipamente de miner și bâte”. La rândul său, fostul sindicalist Olteanu a spus că „lângă Pitești, la Podul Viilor, am fost așteptați de prefectul Olteanu, de directorul Cârstoiu de la ITA și de Poliție” sau că ITA a pus la dispoziția minerilor câmpulungeni nouă autobuze cu burduf. Tot fostul lider Ion Olteanu l-a pomenit și pe revoluționarul argeșean Dorin Popa, despre care a declarat că „pe 14 iunie eram în biroul meu de la sindicat când a venit șoferul Popa Dorin să-mi spună că sunt chemat la telefon de Guvern. Am mers cu el cu mașina la Schei, unde era o unitate a Ministerului de Interne”.
Darie a făcut dezvăluiri și despre chestorul Nicolae Berechet, la acea vreme șeful Poliției Argeș, și ordinele transmise de către acesta: „A venit domnul Berechet care ne-a transmis: «Din ordinul domnului general Diamandescu vă veţi deplasa în misiune la Bucureşti, cu autobuzele». A mai menţionat că în autobuze vom găsi echipamente şi nişte „instrumente” şi că şoferii sunt instruiţi în ce locuri să oprească în Bucureşti, unde ne vor aştepta ofiţeri superiori din MAI şi IGPR. Am făcut un pas în faţă şi am raportat: «Domnule colonel, ştiu ce este în Bucureşti şi nu execut un asemenea ordin». M-a ameninţat, iar în final mi-a zis: «Marş din front!». După care am plecat la sediul meu. În după-amiaza de 13 iunie am văzut grozăviile din Bucureşti”.
Legat de aceste declarații, de calitatea lor de martori ai evenimentelor dar și de posibilitatea ca, spun gurile rele, să fie chemați la audieri în această calitate dar să le părăsească în cea de inculpați am discutat cu Dan Fătuloiu, Nicolae Berechet, Ion Cârstoiu, cât și cu Dorin Popa.

Chestorul Valentin Fătuloiu: „Era o misiune pe Ordine Publică. Eu eram specialist  la Omucideri, de aceea nu m-am dus”

6 FatuloiuAmintit într-o declarație a căpitanului de poliție Ion Darie – unul dintre martorii din dosarul Mineriadei, chestorul Valentin Fătuloiu spune: „Știu că nu m-am dus, dar nu îmi amintesc exact contextul. Efectiv nu m-am dus dar nu îmi aduc aminte de poziția lui și nici de ce spune el (n.red. – Ion Darie). Ceea ce vă pot spune este că Darie era pe Ordine Publică. Eu la acea dată lucram la Judiciar, compartimentul Omucideri. Aveam ținută civilă, eram specialist 1. Era o misiune pe ordine publică, de aceea cred că nu m-am dus. Nu cred că mă vor chema ca martor, nu ar avea sens, din moment ce nu am fost la București”.

Chestorul Nicolae Berechet: „Nu-mi este teamă de nimic, vedeţi-vă de treabă!”

„Da, am fost audiat în dosarul Mineriada. Au fost acţiuni pe care le-au desfăşurat şi le-au purtat oameni ce au o responsabilitate la acea vreme. Ştiu că efective din poliţia judeţului Argeş au participat la unele episoade a acestor multe mineriade numai şi numai din ordin şi numai şi numai în condiţii absolut prevăzute în normele de solicitare ale lor. Adică au mers acolo în uniformă, organizaţi, au venit şi au continuat activităţi în cadrul inspectoratului, nu s-a întâmplat şi nu s-a raportat niciun fel de deviant de la acest lucru. Eu am fost întrebat despre lucrurile care le-am făcut la Argeş, nu la Bucureşti!  Ori la Argeş nu s-a întâmplat nimic. Efecte negative s-au întâmplat la Bucureşti. Nu-mi este teamă de nimic, vedeţi-vă de treabă! Nu voi avea calitate de inculpat!”, ne-a precizat chestorul Nicolae Berechet.

Ion Cârstoiu: „Am spus în 2007 tot ce ştiam”

6 carstoiu„Am dat deja o declarație pe acest subiect, am fost audiat de un procuror, prin 2007, am spus atunci tot ce era de spus și chiar acel procuror s-a lămurit că nu am avut nicio implicare în evenimentele din iunie 1990. Am spus atunci tot ce trebuia spus. Acele autobuze erau folosite pentru transportul minerilor la lucru, nu eu am decis ca în locul traseelor pentru care le-am dat noi autobuzele ei să le transforme în curse speciale și să plece cu ele la București. Chiar nu am avut nicio implicare și nu mă tem de nimic. Nici nu cred că mă vor mai chema acum, nici măcar ca martor. Cât despre calitatea de inculpat nu am nicio teamă pentru că nu va exista această calitate, nu am făcut nimic care să mă inculpe”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș fostul prefect și parlamentar Ion Cârstoiu.

Dorin Popa: „N-am avut nicio implicare, nicio legătură”

6 dorin popa„Până acum nu am fost chemat niciodată la audieri în acest dosar, nici nu m-am așteptat la așa ceva, nici ca martor, nici în altă calitate. Iar dacă mă cheamă acum, deși, vă repet, nu se va întâmpla asta, nu prea am cu ce să-i ajut. Lucram în alt domeniu atunci decât cele implicate, nu aveam funcții de conducere sau de decizie. Chiar nu am avut nicio implicare și nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu voi fi niciodată inculpat în acel dosar pentru că nu am absolut nicio legătură cu acele evenimente, nici măcar ca martor nu voi fi citat”, ne-a spus la rândul lui, revoluționarul Dorin Popa.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită