Potrivit legii, alegerile pot fi anulate în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, iar ordinea candidaților din al doilea tur a fost influențată de această fraudă.
Conform articolului 52 din Constituția României, aliniatul 1, „în această situaţie Curtea Constituțională va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.
Când s-ar repeta scrutinul
Potrivit informaţiilor Antena3.ro, CCR nu va decide anularea primului tur al prezidenţialelor înainte de votul de duminica viitoare pentru parlamentare, pentru a nu alimenta şi mai mult un val de ură pe rețelele sociale la adresa partidelor politice.
În cazul în care decizia CCR va fi pentru anularea alegerilor prezidențiale – fără precedent în istoria post-decembristă a României – ar însemna că turul unu se va desfășura din nou la exact două săptămâni de la data inițială a alegerilor, potrivit Constituției.
Pentru că decizia ar veni după 8 decembrie, asta ar însemna că turul unu s-ar repeta pe 15 decembrie, iar al doilea tur – pe 29 decembrie.
Iar președintele Iohannis – al cărui mandat expiră pe 21 decembrie – fie ar mai fi interimar câteva zile până la numărarea tuturor voturilor și validarea alegerilor de Curtea Constituțională, fie președintele Senatului va prelua interimar funcția până la finalizarea întregului proces electoral.
Citește și: Marcel Ciolacu, „împuşcat” şi de voturile PSD Argeş date lui George Simion pentru garantarea victoriei în turul II
Scenariul politic dacă CCR nu anulează alegerile
Situația politică în așteptarea alegerilor parlamentare de duminică rămâne extrem de volatilă chiar și dacă CCR decide să nu anuleze alegerile prezidențiale de săptămâna trecută.
Conform sursei citate, scenariul unei majorități de extremă dreapta formată de AUR, SOS și POT rămâne real, mai ales în contextul în care POT pare să fie potențat de candidatura lui Georgescu și de succesul acestuia în primul tur.
Pe de altă parte, e de așteptat și că USR, care are candidată în turul doi, va obține un scor mai mare decât până acum. Pentru USR rămâne în cărți o guvernare alături de PNL și UDMR, varianta ideală pentru Elena Lasconi, mai ales dacă USR obține un scor bun, între 20 și 25%. Totuși, ea nu exclude nici o posibilă formulă de guvern de uniune națională în care să fie cooptat și PSD, pentru a-i marginaliza pe cei de la AUR, SOS și POT.
„Este posibil un dialog cu PSD. Suntem într-un foarte mare pericol cu influența Rusiei la alegerile parlamentare. E foarte posibil un guvern de uniune națională. Dacă vrem să păstrăm țara pe direcția Vest, trebuie să ne unim forțele. Ideal ar fi un guvern de centru-dreapta, dar poate fi nevoie și de un guvern de uniune națională”, a declarat Elena Lasconi la „Observator”.
Citește și: Câteva consideraţii după impactul cu „meteoritul” Călin Georgescu
În ce privește PSD și PNL, cele două partide s-ar putea aștepta la rezultate puțin peste cele ale candidaților la prezidențiale. Adică dacă Ciolacu a obținut 19,15%, e posibil ca PSD să ajungă cel puțin la minimul său istoric – la alegerile europarlamentare din 2019 a obținut 22,5%.
În cazul PNL, e de așteptat ca partidul să se apropie de pragul de 12%, cu patru puncte peste prestația lui Nicolae Ciucă la aceste alegeri.
Rămâne însă de văzut dacă acest val anti-sistem va provoca o prăbușire și mai accentuată pentru partidele tradiționale și dacă va duce la consolidarea și altor partide non-tradiționale fără reprezentare parlamentară în prezent, precum REPER.
0 Comentarii