Noul primar al orașului Mioveni, Aurel Costache, a organizat joi, 28 noiembrie, o conferință de presă pentru a clarifica activitatea de la CS Mioveni, clubul sportiv aflându-se într-o evidentă criză financiară din cauza datoriilor mari „rostogolite” de la an la an, sub aparența că „totul merge bine”. Edilul a prezentat, practic, în premieră, adevărata situație financiară a clubului.
„Pe fotbaliștii de la Liga a II-a i-am primit de două ori la mine în birou”
„Vreau să explic anumite aspecte legate de această situație, astfel încât părinții (copiilor care activează la club – n.r.), locuitorii orașului să înțeleagă care este realitatea la club și de ce se află acum în impas” – a spus edilul șef, care a fost contactat în utima perioadă de mai mulți părinți în legătură cu problema respectivă.
Citește și: Claudiu Cojocaru, preşedinte executiv la CS Mioveni, către autorităţile locale: „Dacă noi am fi avut aprobaţi banii, ca în anii precedenţi, lucrurile ar fi fost pe un făgaş normal”
Ca o paranteză, primarul a vorbit puțin și de problemele fotbaliștilor de la echipa mare, a seniorilor. „Nu ascund: pe fotbaliștii de la echipa de Liga a II-a i-am primit de două ori la mine în birou, le-am explicat cum stă treaba, iar ei mi-au declarat că ultima lor speranță e că vor pleca acasă cu un salariu de la primar printr-o sponsorizare.
Sunt la început de drum. Am încercat și acest lucru, numai că această sponsorizare înseamnă din impozitul pe profit un 20%, ceea ce… Unele firme nici nu au profit, iar altele au făcut sponsorizări până la această dată” – a mărturisit dl. Costache.
Aurel Costache a fost prezent, în 2001, pe vremea răposatului primar Vasile Costescu, la înființarea acestui club. „Este un club de drept privat, în care Consiliul Local, pe programe sportive anuale, pune pe site-ul de achiziție publică acea sumă pe anumit program, iar (în special – n.r.) clubul orașului participă cu un proiect pentru a câștiga acele fonduri alocate în sprijinul activităților sportive.
În 2006, când am devenit viceprimar, am aprobat fondurile… Am avut și un conflict de interese pe această temă… Cred că atunci fondurile se gestionau mult mai bine. Nu știam, când a apărut acea lege a conflictului de interese, că noi, care și votăm bugetul local, nu trebuie să și decidem cum se cheltuiesc banii. Ăsta, de fapt, a fost conflictul meu de interese. Sigur mai mulți consilieri au fost în situația asta (…)
Datorii mari, an de an!
Am ieșit în ultimii patru ani din această situație. La un moment dat, încă nu plecasem de la Primărie, clubul a început să acumuleze datorii tot mai mari. (…) În vară, clubul a început să dea anumite semne că activitatea nu mai poate continua.
Ca primar, m-am interesat, am văzut situația financiară. Am văzut că o parte din finanțare s-a dus pe niște memorii făcute la Tribunalul Sportiv de jucătorii care au plecat anul trecut din divizia A… Iar aceste sume date către acești jucători au fost destul de consistente, astfel încât clubul n-a mai putut beneficia de finanțarea respectivă. Sunt anumite curente sau, mă rog, cei din conducerea clubului ne spun că a fost subfinanțare la club.
Problema nu e așa. Eu am luat (situația financiară – n.r.) din contabilitate acum și vreau să vă spun că pentru CS Mioveni în 2022 au fost alocați 6.318.970 lei, în 2023 – 7,3 milioane lei, iar în 2024 – 6.091.500 lei (aproape 200 miliarde lei vechi în trei ani – n.r.). Astea sunt fonduri repartizate de Consiliul Local.
Din cauza marilor datorii acumulate în anii anteriori, iată, clubul nu mai poate funcționa. Ei, în 2023, sau chiar la începutul anului, au făcut un aranjament cu Finanțele Publice pe aceste datorii. Că știți că Finanțele Publice te execută… Consiliul Local risca să dea banii, iar acei bani să nu mai ajungă la profesorii de sport, la jucători ș.a.m.d. Acela se numește un concordat. Iar concordatul fiind, lună de lună, cam la valoarea de 100.000 lei, dacă nu este plătit într-o lună, înseamnă faliment” – a explicat primarul orașului.
„Ne aflăm într-o situație destul de complicată, de șah, cum ar veni”
În acest context, primarul a spus că, totuși, „cerințele părinților sunt îndreptățite. Mă refer la cei care au copii de la 14 la 19 ani. Sunt grupe de excelență legate efectiv de acst club, care joacă în competiții la nivel național, între județe. centrul de copii și juniori este ca oricare academie de fotbal. Îi înțeleg, deci, pe părinți, că ar dori ca acest clubul să continue. Menționez încă o dată: acest club, fiind de drept privat, Consiliul Local nu poate – cel puțin așa mi-au zis juriștii, dar eu mai caut și alte păreri – să plătească datoriile unui agent economic; până la urmă asta e acest club.
„Ne aflăm într-o situație destul de complicată, de șah, cum ar veni. Pentru că, dacă clubul intră în faliment, ceea ce este foarte aproape, fiindcă nu mai au bani să plătească, atunci și grupele de copii vor dispărea. Nu vor mai fi active.
Pentru anul competițional 2023-2024, Consiliul Local a pus la bătaie acei 6 milioane de lei. Toate cheltuielile (ultimii bani acordați în program) s-au încheiat în luna octombrie. Când am venit, nu mai era niciun ban pe programul sportiv. Problema este că părinții vor soluție la această situație. Îi înțeleg perfect.
Am vorbit și la Asociația Județeană, dar și cu dl secretar general adjunct al Federației Române de Fotbal, Gabriel Bodescu. Dl. Bodescu își aduce aminte de o situație similară, care s-a întâmplat la Brașov; mi-a zis că va studia astăzi problemele juridice care au stat la baza acestei situații și că îmi va spune dacă poate fi o altă situație decât cea pe care v-am prezentat-o eu.
Star Mioveni – o variantă de salvare?
Adică, la momentul în care clubul intră în faliment, cartea lui de identitate nu mai există. Și atunci, cumva, să rămână Centrul de copii și juniori, amenzile și depunctările să vină, o perioadă, pe echipa cea mai mare a Centrului de copii și juniori – asta e din ce își aduce aminte – și noi să mergem așa cu această situație până în vară, când putem să transferăm pe Star Mioveni – clubul (de drept public – n.r.) pe care Consiliul l-a înființat acum doi ani și care în vară a început să funcționeze – astfel încât la finele campionatului (2024-2025) să putem transfera și acești copii, cei care termină la 19 ani și care își vor găsi echipe, iar ceilalți să poată activa în competițiile naționale la fel ca până acum” – a precizat Aurel Costache.
Problema rămâne deschisă, primarul intenționând să se întâlnească săptămâna viitoare cu consilierii locali, dar și cu părinții copiilor ca să discute despre soluțiile acestei probleme.
0 Comentarii