Avocatul Poporului a contestat joi la Curtea Constituțională noua propunere legislativă, pentru Completarea Legii nr 223/2015, privind pensiile militare de stat, adoptată, luni, de Senat.
Conform unor surse din cadrul Curții Constituționale, Avocatul Poporului a contestat joi la Curtea Constituțională noua propunere legislativă, pentru Completarea Legii nr 223/2015, privind pensiile militare de stat, adoptată, luni, de Senat, în calitate de cameră decizională. Această Lege fusese adoptată, după protestele recente, când sindicaliștii din domeniu au protestat cu privire la această lege, la finalul lunii octombrie, din Piața Victoriei.
Citește și: Indemnizaţie lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav sau accentuat, de la 1 ianuarie
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede că pensiile aflate în plată se indexează în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie.
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL, a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi a primit, luni, în Senat, 91 de voturi „pentru” şi 8 abţineri, Camera superioară fiind for decizional.
„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ adoptat de plenul Senatului, în forma amendată de Comisia de apărare a Senatului.
Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, nici celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.
Avocatul antipoporului a contestat aceasta lege dorita de multi ani , de zeci de mii de militari , politisti .cei din sintemul penitenciar . Cred ca este avocatul diavolului , este o mascarada , o farsa … a politicului , de fapt este totul pus la cale . Iar aceasta avocata , nu a poporului este un executant . un lacheu . Sunt militari cu pensii foarte mici , care mor de foame , iar voi va bateti joc si jucati teatru pe seama lor , dandu-le speranta 5 zile , apoi schimband macazul . Asa sa va ajute Dumnezeu si pe cei care cred ca politistii si militarii sunt niste privilegiati . Mai aprofundati situatia data , apoi vorbiti … Politicul a adoptat sintagma , cucereste prin dezbinare …restul imaginati-va dv . Cu respect ! Doresc binele tuturor romanilor care muncesc si sustin aceasta tara , nu a smecherilor si profitorilor .