Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare.
De curând, Jurnalul de Argeș a demarat campania de presă „Fără bullying în școlile argeșene”, iar în această ediție vă prezentăm un proiect de amploare care a fost demarat și în unitățile de învățământ din județ.
24 de școli din Argeș vor primi bani pentru activități de prevenire și combatere a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar, prin programul „Împreună prindem curaj”, derulat la nivel național de Ministerul Educației în parteneriat cu Ministerul Justiției. Practic, unitățile admise în cadrul proiectului trebuie să realizeze până la 31 decembrie a.c. activități, acțiuni și materiale specifice pentru a opri violența școlară. Suma alocată pentru județul Argeș este de 95400 lei, iar fiecare unitate de învățământ va primi 3975 lei.
Dumitru Tudosoiu: „Din conflicte mici se poate ajunge la conflicte mari, nu încercați să mușamalizați!”
Luni, 4 octombrie, sala de ședințe de la sediul Inspectoratului Școlar Județean Argeș a fost plină. Directorii școlilor admise au semnat contractul de finanțare, iar inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu a făcut un apel către aceștia să aibă un rol activ în prevenirea și gestionarea conflictelor și să trateze subiectul violenței școlare și la orele de dirigenție.
„Legislație aveți, mai mult ca altădată. Venim și cu proiectul acesta care asigură și un pic de finanțare, adică Statul Român dă importanță, dar de la modul în care vede acest fenomen la ce se întâmplă efectiv în fecare sală de clasă e cale lungă. Asta ține de dumneavoastră. Rugămintea mea este să cugetați foarte bine la lucrurile pe care le aveți în școala dvs. și să acționați. Ne aveți ca sprijin. Mai ales semnalizați-ne, nu le tratați cu ușurință. Din conflicte mici se poate ajunge la conflicte mari, nu încercați să mușamalizați. (…) Rugăminte mare să îi dați însemnătate acestui proiect, pentru că a fost intitulat și foarte sugestiv: «Împreună prindem curaj». Da, curaj în sensul de a acționa. Hai să ne trezim, să ne scuturăm, să avem curajul să acționăm, să spunem stop și să sancționăm acolo unde trebuie!”, le-a spus Dumitru Tudosoiu colegilor directori.
Iată care sunt cele 24 de școli selectate în program
Cele 24 de școli selectate sunt: Școala Gimnazială „Alexandru Davila”, Școala Gimnazială „Ion Pillat”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino”, Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”, toate din Pitești; Școala Gimnazială „Basarab I”, Școala Gimnazială „Carol I” și Liceul Tehnologic „Ferdinand I” din Curtea de Argeș, Liceul Tehnologic și Liceul Teoretic „Ion Mihalache” din Topoloveni; Școala Gimnazială „Nicolae Crețulescu” din Leordeni, Școala Gimnazială „Gheorghe Mocanu” din Rociu, Școala Gimnazială „Radu cel Mare” din Bogați, Școala Gimnazială „Prof. Univ. Dr. Ion Stoia” din Căldăraru, Școala Gimnazială Nr. 1 din Micești, Școala Gimnazială „Toma Brătianu” din Șuici, Școala Gimnazială „Virgil Calotescu” din Bascov, Școala Gimnazială Băbana, Școala Gimnazială Nr. 1 din Corbeni, Școala Gimnazială Nr. 1 din Schitu Golești, Școala Gimnazială Merișani, Școala Gimnazială Mușătești și Școala Gimnazială Băiculești.
0 Comentarii