Web Analytics
scris vineri, 25.10.2024

Deficit major de medici la ATI şi la Urgenţele Spitalului Judeţean

Costin Ștefan, director medical: „Suntem spitalul care preia absolut tot, din tot județul, după ora 14. Este o încărcătură uriașă!”

Una dintre problemele Spitalului Județean de Urgență Pitești este lipsa acută de medici, în special în secții „cheie” cum ar fi „Urgențele” și ATI. La polul opus, cel al veștilor îmbucurătoare pentru pacienți, putem vorbi astăzi despre un act medical cu adevărat performant în câteva specialități, precum Cardiologia, Neurochirurgia, Medicina Internă. Despre toate acestea am stat de vorbă cu dr. Costin Ștefan, director medical al S.J.U.P.

Deficit major de medici la ATI şi la Urgenţele Spitalului Judeţean

Zece medici lipsă la ATI! „E foarte greu!”

D-le director medical, ce probleme sunt la ora actuală în ceea ce privește resursa umană de la Spitalul Județean?

– În momentul de față trecem printr-o perioadă grea. Avem câteva specialități deficitare. În primul rând avem un deficit major de personal la secția ATI. În cifră exactă, ne lipsesc 10 medici. Terapia Intensivă funcționează acum doar cu doi medici – un lucru destul de tragic, dacă se poate spune așa. Practic, pentru activitatea curentă sunt doi medici angajați ai spitalului: d-na dr. Galbenu și dl dr. Bulgar. Îl avem și pe dl dr. Voican, cu contract de prestări servicii – dânsul vine și la activitatea de gardă, și în activitatea curentă. În rest, mai avem tineri medici care vin, strict, pentru linia de gardă, cu contract de colaborare.

Și cum faceți față în această situație?

– Foarte greu. Dl manager Adrian Dumbravă a făcut eforturi mari, iar împreună cu conducerea Spitalului Mioveni am hotărât ca în fiecare lună un medic de acolo să fie detașat la noi.

A fost pusă în practică respectiva înțelegere?

– Da, de luna trecută, suntem deja în a doua lună în care avem un medic detașat de la Spitalul Mioveni. Ne este de mare ajutor. Pentru că – să nu uităm – această secție preia pacienții din tot județul, cel puțin după ora 14. Toate urgențele majore, toate accidentele rutiere, absolut toate cazurile grave vin la noi.

Să zicem că, într-o după-amiază, la ATI vin zece cazuri grave. Ce soluții aveți?

– După amiază intră medicul de gardă; de obicei, sunt doi medici, avem două linii de gardă, dar nu întotdeauna sunt acoperite amândouă. S-au descurcat până acum… Problema majoră este în cursul dimineții, când sunt și intervențiile chirurgicale programate, nașteri…

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Cristina Pătru, Biroul de Siguranţă Şcolară Argeş: „Este posibil ca un elev agresor să fie chiar el victima unor infracţiuni”

Soluții, perspective?

– Am scos posturile la concurs de nenumărate ori. Acum avem 3 posturi scoase pentru medici rezidenți în anii terminali, dar nu s-a înscris nimeni.

Ce secție se mai află într-o astfel de problemă?

– Unitatea de Primiri Urgențe. Este foarte aglomerată. Cum spuneam, suntem spitalul care preia absolut tot, din tot județul, de la toate spitalele din județ, după ora 14. E o încărcătură uriașă. La UPU avem un deficit de 5 medici, e foarte greu. Vestea bună e că doi tineri rezidenți din anii terminali s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor.

Și alt lucru îmbucurător, am spune noi, este extinderea UPU…

– Într-adevăr, această extindere este o realizare extraordinară. Totul s-a făcut cu sprijinul Consiliului Județean. Dl președinte Mînzînă s-a implicat foarte mult, s-au investit bani mulți… Extinderea înseamnă 13 paturi în plus, totul nou, condiții extraordinar de bune pentru asistență medicală.

Unde mai sunt probleme grave?

– La secția de Psihiatrie (pavilionară), care, în momentul de față, funcționează cu un singur medic. Pacienți sunt destui, iar în ultima perioadă au fost direcționați către Spitalul Vedea, fiind unitate de aceeași specialitate. Ăsta a fost marele avantaj. Iar dacă tot sunt medic diabetolog, nu uit să precizez că și în specialitatea mea este un deficit major. În afară de mine, în tot spitalul mai este un singur medic diabetolog, Adriana Carmen Tuțescu. Am scos postul la concurs, am scos și pentru medic rezident, în speranța că se înscrie cineva, dar fără rezultat…

Eforturi de atragere a lor se fac?

– Da. Posturile au fost scoase la concurs, tinerilor medici le-au fost oferite locuințe, am avut tot sprijinul Consiliului Județean, dar… nu putem să-i obligăm să vină.

Secții de toată lauda

D-le director, există specialități la Spitalul Județean către care pacienții se pot îndrepta cu mare încredere, fără să se gândească – așa cum se mai spune – să o ia spre București?…

– Sigur că da. În primul rând, Cardiologia; toată echipa de aici, inclusiv de la angiograf, este extraordinară. Vorbim despre medicii Ușurelu, Boțu și Stănică. Avem și Neurochirurgia, cu prof. Mihai Popescu și doctorii Mihalache și Goleșteanu. Și mai este secția de Interne, Medicală I, cu dr. Vasilescu; în cadrul acestei secții avem și Nefrologia, unde sunt internați pacienții cu boli cronice de rinichi. Iar cealaltă secție Medicală este cea de Diabet, care are în structură câteva paturi de medicină internă.

Cine este dr. Costin Ştefan

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești, Costin Ștefan, este doctor în Științe Medicale, medic primar Diabet Zaharat și medic specialist în Medicină Internă. Este, de asemenea, lector la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar Pitești.

Citește și Ionuţ Gheorghe, director general al CAS Argeş, reacţionează în cazul morţii lui Mircea Andreescu la Spitalul Călineşti: „E inadmisibil! Când ai bani în cont să cumperi tot ce-i trebuie pacientului, de ce să fie nevoit aparţinătorul să cumpere?!”

Citește și Moartea domnului Andreescu. Soţia revoltată spune că a fost lăsat să moară ca un câine la Spitalul Călineşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită