De parcă nu ar fi fost de ajuns apariția unor sesizări și nereguli privitoare la patru proiecte derulate de municipiul Câmpulung, în această perioadă o investiție importantă este blocată. Iar la mijloc sunt peste 25 de milioane de lei! Obiectivul defavorizat astfel este Spitalul Municipal Câmpulung.
Renovarea energetică a Spitalului Municipal Câmpulung este un proiect derulat cu fonduri PNRR care a fost evidențiat deseori de administrația locală, atât datorită sumei imense atrase, cât și pentru scopul deosebit al acestuia, imensa clădire construită în urmă cu patru decenii urmând să beneficieze de o transformare benefică a aspectului și a condițiilor de desfășurare a activității. Doar că invocatul blestem ce lovește mereu municipiul muscelean când este vorba de investiții majore a lovit din nou. Contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2022, cel de proiectare și execuție în aprilie 2024, după desemnarea executanților, lucrările trebuie să fie finalizate în decembrie 2025, însă activitatea de renovare energetică este blocată de o situație inedită. Pe clădirea Spitalului sunt amplasate antene de telefonie mobilă, iar aparținătorul nu a vrut să le demonteze pentru a permite efectuarea lucrărilor. Consecința a fost că s-a ajuns la proces.
Sunt 25,4 milioane de lei la mijloc, iar de data aceasta problema nu a apărut din interior, cauzată de cei implicați în derularea proiectului, ci ține de un factor extern, chiar situat la înălțime, adică pe spital. Este vorba despre antenele celor de la Vodafone România! Cum firma care le-a instalat nu a fost de acord să elibereze acoperișul pentru a permite efectuarea lucrărilor de renovare, conducerea unității medicale s-a adresat instanței de judecată, cerând evacuarea spațiului. Asta se întâmpla în luna august, pârât fiind firma Vantage Towers srl, nu Vodafone care este parte în contractul de locațiune încheiat cu Spitalul. Societatea în cauză se ocupă cu amplasarea de turnuri necesare rețelelor de telefonie și date mobile.
Ideea e că din august au trecut peste două luni, reclamantul a cerut între timp judecarea cauzei în procedura de drept comun, adică nu prin ordonanță președințială, în regim de urgență, iar proiectul de renovare energetică este blocat cel puțin parțial. Iar cum la ultimul termen procesul a fost amânat fiindcă a apărut o întâmpinare, iar documentul trebuie analizat și depus un răspuns, este clar că pe fondul problemei nu se va intra prea curând.
Șantierul anunțat încă nu se vede
Imediat după alegerile locale din iunie, administrația locală vorbea despre cum va deveni Câmpulungul un șantier în doar două-trei luni. Numai că o parte a șantierului iată că a fost blocată momentan de antene! Și nici alte părți nu evidențiază neapărat organizare de șantier, fără ca agentul cauzator să fie municipiul Câmpulung. Spre exemplu, construirea unei noi hale la Piața centrală este în sarcina Companiei Naționale de Investiții, cea care s-a ocupat și de licitația care a stabilit executantul. Doar că birocrația a întârziat începerea lucrărilor, iar acum începerea lucrărilor înseamnă doar prezența unui singur utilaj pe șantier.
Este semn că producătorii și comercianții băgați la început de an în corturi vor îngheța în iarna care se apropie și va găsi investiția la un nivel de execuție ce nu va depăși ca procent gradele din termometre.
Mai sunt declarate în derulare diverse lucrări de eficientizare energetică la imobile de interes public și la clădiri rezidențiale, dar lucrurile se mișcă cu greutate. Apoi, creșa e tot treaba CNI-ului și încă nu se vede, iar blocul social de 50 de apartamente este blocat din cauza unui litigiu. Hopuri sunt și la sistemul de transport public ecologic, și la Piața Neacșu unește comunitatea. Asta cu speranța că ultimele două luni din 2024 se vor încheia măcar cu apariția completă a șantierului!
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Lasconi şi-a delegat toate atribuţiile la primărie către administratorul public
0 Comentarii