Web Analytics
scris luni, 14.10.2024

14 Octombrie 1853: S-a născut compozitorul român Ciprian Porumbescu

În ziua de 14 Octombrie 1853 s-a născut, în localitatea Șipot (azi Ciprian Porumbescu), in actualul județ Suceava, compozitorul român Ciprian Porumbescu, un înaintaș de seamă al muzicii românești.

 S-a format in perioada cand dobândirea drepturilor nationale era o prioritate pentru români, astfel incat s-a orientat si pe valorificarea folclorului.

Legatura cu muzica populară a fost determinantă în formarea sa profesionala. În perioada studiilor la Viena a editat o “Colectiune de cântece sociale pentru studenții români”, prima de acest fel in literatura noastra.

Porumbescu a compus peste 250 de lucrari vocale si instrumentale, care-si trag seva din cântecul popular românesc. Opereta “Crai nou”, “Balada” sa pentru vioara si pian, “Cantecul pentru 1 Mai”, “Serenada” se bucură de o largă popularitate.

Ciprian Porumbescu (născut Ciprian Golembiowski Porumbescu; n. 14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei, Imperiul Austriac – d. 6 iunie 1883, Stupca, Austro-Ungaria) a fost un compozitor român, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Ciprian Golembiowski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă își schimbă numele de familie în Porumbescu în 1881.

14 Octombrie 1853: S-a născut compozitorul român Ciprian Porumbescu

Citește și:

A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883).

În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din epoca Ceaușescu Trei culori.

În 1972-1973, regizorul de film Gheorghe Vitanidis a realizat un foarte popular film artistic de lung metraj pentru ecran panoramic, în două serii, cu Vlad Rădescu debutând în rolul compozitorului.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită