Web Analytics
scris luni, 14.10.2024

14 Octombrie 1853: S-a născut compozitorul român Ciprian Porumbescu

În ziua de 14 Octombrie 1853 s-a născut, în localitatea Șipot (azi Ciprian Porumbescu), in actualul județ Suceava, compozitorul român Ciprian Porumbescu, un înaintaș de seamă al muzicii românești.

 S-a format in perioada cand dobândirea drepturilor nationale era o prioritate pentru români, astfel incat s-a orientat si pe valorificarea folclorului.

Legatura cu muzica populară a fost determinantă în formarea sa profesionala. În perioada studiilor la Viena a editat o “Colectiune de cântece sociale pentru studenții români”, prima de acest fel in literatura noastra.

Porumbescu a compus peste 250 de lucrari vocale si instrumentale, care-si trag seva din cântecul popular românesc. Opereta “Crai nou”, “Balada” sa pentru vioara si pian, “Cantecul pentru 1 Mai”, “Serenada” se bucură de o largă popularitate.

Ciprian Porumbescu (născut Ciprian Golembiowski Porumbescu; n. 14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei, Imperiul Austriac – d. 6 iunie 1883, Stupca, Austro-Ungaria) a fost un compozitor român, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Ciprian Golembiowski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă își schimbă numele de familie în Porumbescu în 1881.

14 Octombrie 1853: S-a născut compozitorul român Ciprian Porumbescu

Citește și:

A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883).

În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din epoca Ceaușescu Trei culori.

În 1972-1973, regizorul de film Gheorghe Vitanidis a realizat un foarte popular film artistic de lung metraj pentru ecran panoramic, în două serii, cu Vlad Rădescu debutând în rolul compozitorului.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Fără Carpaţi în Muscel

Ajuns la o jumătate de secol de exprimare, Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” nu va...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...