Web Analytics
scris vineri, 04.10.2024

Expoziția de pictură a artistului Ion Dumitriu, timp de două luni, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea

Expoziția de pictură a artistului Ion Dumitriu, timp de două luni, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția de pictură a artistului Ion Dumitriu, intitulată Lucrul diafan, în perioada 15 octombrie – 15 decembrie 2024. Vernisajul va avea loc marți, 15 octombrie, începând cu ora 18:00. Sunt invitați pictorul Radu Dumitriu și curatorul Mihnea Mircan.

Ion Dumitriu (Galați, 1943 – București, 1998) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (astăzi Universitatea de Arte), Bucureşti. A lucrat ca profesor de desen-pictură la Liceul „Nicolae Tonitza” din Bucureşti și a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici începând din 1975, iar între 1991 și 1993 a fost vicepreşedinte al acesteia.

„Expoziția aduce laolaltă picturi și fotografii, repere semnificative pentru practica artistului Ion Dumitriu în anii ’70-’90. Seria este factorul care ordonează acest proiect: acumularea peste timp a unor imagini dedicate acelorași motive este firul narativ al unei reflecții singulare despre copia și re-imaginarea realității, despre corespondențe între ce și cum vedem, între cunoașterea unor obiecte, de care Ion Dumitriu se ocupă cu un interes aproape monografic, și capacitatea lor de a apărea, din nou, cu intensitatea unei interjecții.

Expoziția include segmente din câteva cicluri reprezentative, picturi în care Ion Dumitriu revine la motive peisagistice, unelte agricole, roade ale pământului, precum și la elementele de arhitectură rurală pentru care e îndeobște cunoscut. Mai toate aceste cicluri de lucrări își au originea în lucrul la Poiana Mărului, unde Ion Dumitriu a pictat în fiecare vară între 1971 și 1991, avându-i alături pe Horia Bernea, Teodor Moraru, Teodor Rusu, Șerban Epure și alți artiști. Magda Cârneci sintetizează programul acestei grupări ca pe o „opoziție față de realismul didactic-ilustrativ al anilor ’50, dar și față de realismul modernizat, asezonat estetic cu elemente neoavangardiste, propunându-și să recupereze banalul, ca atare, netrucat, în toată varietatea lui multiformă”, transmite fundația într-un comunicat de presă.

Programul de vizită al Fundației este: luni – vineri: 10:00 – 19:00, sâmbătă: 10:00 – 17:00.

Adresa: str. Armand Călinescu, Nr. 2, Pitești.

Citește și Urmează-ți pasiunea! Școala de Dans „Straja Hojam” te așteaptă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...