Web Analytics
scris joi, 03.10.2024

Peste 3000 de străini cu drept de şedere temporară în Argeş

În ultima vreme, în Pitești, observăm tot mai des persoane care nu au cetățenie română, dar care lucrează în diverse domenii. La început, unii oameni pot avea o anumită reținere față de cei care provin din alte țări, fie din cauza diferențelor culturale, fie din cauza culorii pielii.

Peste 3000 de străini cu drept de şedere temporară în Argeş

Conform datelor puse la dispoziție de Asociația ”Tales of Angels”, furnizate oficial de Inspectoratul General pentru Imigrări – Biroul Informare și Relații Publice, prin intermediul comisarului-șef de poliție Dospinescu-Bornemisa Maria, la data de 31.08.2024, numărul total al străinilor posesori ai unui drept de ședere temporară valabil la nivel național era de 155.780. În județul Argeș, numărul acestora era de 3.135. Asociația „Tales of Angels”, cu proiecte și în domeniul imigrației și integrării, subliniază importanța clarificării acestor concepte. Asociația contribuie la sprijinirea atât a imigranților, cât și a refugiaților care intră în România, asigurându-se că fiecare persoană beneficiază de ajutorul necesar pentru o integrare de succes, în funcție de statutul său juridic și de nevoile specifice.

„Este important, a declarat Angelo Sinisi (foto), președinte Asociaţiei «Tales of Angels», să înțelegem distincția dintre imigrant și refugiat, doi termeni adesea confundați, dar care se referă la situații complet diferite. Deși ambele categorii implică persoane care părăsesc țara lor de origine. Un imigrant este o persoană care decide voluntar să se mute într-o altă țară pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață, a urma studii sau a căuta oportunități de muncă. Alegerea țării de destinație este una personală, iar imigranții respectă procedurile legale pentru a intra și a trăi într-o țară străină. Când un imigrant intră într-o nouă țară, o face în mod legal, având la dispoziție documente valabile precum pașaport, carte de identitate și, în funcție de situație, vize sau permise de ședere.
De asemenea, cei care vin pentru studii au acte care dovedesc înscrierea la o instituție de învățământ sau obținerea unei burse. Imigranții își organizează mutarea în mod planificat și au un control complet asupra procesului. Un refugiat, pe de altă parte, este o persoană care a fost forțată să părăsească țara de origine din cauza unor situații extrem de periculoase. Acești oameni fug de război, persecuție politică, religioasă, etnică sau de alte forme grave de violență. Un refugiat nu alege să plece, ci este obligat de circumstanțe care îi pun viața în pericol.

De multe ori, refugiații își părăsesc țara în grabă și fără documentele necesare. Ei nu au pașaport sau alte acte de identitate valabile la momentul intrării în țara gazdă, iar procedura obișnuită pentru aceștia este să solicite azil la autoritățile locale imediat ce ajung pe teritoriul străin. Cererea de azil este o formă de protecție internațională, iar statul gazdă evaluează cazul pentru a decide dacă persoana poate primi statutul de refugiat. Imigranți sau refugiați pot fi atât din țări europene, cât și din state terțe non-UE”, a declarat Angelo Sinisi.

Citește și Leroy Merlin a investit 2 mil. euro pentru deschiderea magazinului din Pitești Shopping Park

Citește și Viitorul stadion „Nicolae Dobrin” a primit certificatul de naştere la sediul Guvernului, de la Marcel Ciolacu. Gentea: „Premierul mi-a spus că e rândul meu, că eu trebuie să fac echipa”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...